Чај, ваздух, „ало“...

САВЛАДАЈТЕ ЗАМКЕ ПОПОДНЕВНОГ УМОРА 

  • Када се поремети ритам спавања, човек постаје хронично уморан, раздражљив и недовољно продуктиван на послу и ван њега

     JEДВА чекате да се вратите кући с посла не бисте ли се одмах бацили у кревет или не можете да одолите поподневној дремци после ручка? Иако себи сваки пут себи чврсто обећате да ћете прилећи само на пола сата, одмор у кревету потраје много дуже и кад дође време за кревет не можете да заспите, а ујутру се будите као да вас је воз прегазио јер се нисте довољно наспавали.

     Када се поремети ритам спавања, човек постаје хронично уморан, раздражљив и недовољно продуктиван на послу и ван њега. Ево неколико савета како да не поклекнете спавању кад му време није, а који ће помоћи како да се опустите пре него падне ноћ.

     Протеини као прави избор - Уместо угљених хидрата који успављују, за ручак или поподневну ужину одаберите намирнице које су извор протеина попут куваних јаја, ћуретине или салате од туњевине.

     Замените кафу чајем - Иако се већина, чим осети прве знаке умора, хвата за џезву или наручује дупли еспресо, створите свој поподневни ритуал испијања чаја, било да сте сами или га сркућете у друштву. Теин у чају ће учинити да се разбудите исто као кад попијете кафу, али ће вас и опустити због свог терапеутског дејства.

     Кратка шетња - Колико год мислили да не можете да се померите из удобне фотеље, свега 10 минута на чистом ваздуху учиниће да заборавите на умор јер ће вам већа количина кисеоника разбудити организам и покренути вас.

     Туширање уместо топле купке - Док вам се капци полако спуштају, ускочите под туш и окрепите се што хладнијом водом. После воденог освежења бићете у стању да обавите све своје планиране обавезе и у пристојно време одете на спавање.

     Телефонирајте - Кад осетите да сте на измаку снага, латите се телефона и позовите неког ко вам је драг, а истовремено и забаван. Краткотрајно чаврљање ће вас напунити енергијом и кревет вам неће пасти на памет.

     М. Чановић 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари