Игуман Кијево-печерске лавре: Одлазимо из манастира само ако тако одлучи суд

„ИМАМО ДУГОРОЧНИ УГОВОР КОЈИ СЕ НЕ СМЕ РАСКИНУТИ У РАТНО ВРЕМЕ“

* Портпарол канонске УПЦ владика Климент: Нема правног основа за исељење монаха. Нема ниједног документа који би нас обавезивао да напустимо манастир

______________________________________________________

         ИГУМАН Кијевско-печерске лавре, митрополит Павел, изјавио је да монаси неће напустити манастир док се на суду не разреши случај у вези са уговором о закупу.

         - Закон је на нашој страни. Остајемо у лаври док се не заврши судски процес. Имамо дугорочни уговор који се не сме раскинути у ратно време - рекао је он за лист "Украјинска правда".

         Медији су раније данас пренели да ће УПЦ на суду оспорити одлуку о раскидању уговора о закупу и да је тужба већ поднета.

         Истовремено, руководилац синодалног информационо-просветитељског одсека канонске УПЦ владика Климент је истакао:

         - Нема ниједног документа који би нас обавезивао да напустимо манастир. Постоје документи о томе да се 29. марта наводно завршава уговор али сви правни односи, ако постоје нека спорна питања, решавају се на суду - рекао је он.

         Национални историјски споменик "Кијево-печерска лавра" наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта.

         Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

         Патријарх московски и целе Руси Кирил изјавио је да је налог власти монасима да напусте лавру "монструозан чин".

         И папа Франциско је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те позвао "стране које су укључене у рат да поштују света места".

          На хиљаде верника јутрос дошле су у манастир на литургију из целе Украјине.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари