Јоаникије: Ево Бадњака да се браћа измире – да превазиђемо расколе

ПО ТРАДИЦИЈИ, БАДЊАК ИСПРЕД ЦЕТИЊСКОГ МАНАСТИРА ПРВО НАЛОЖИЛО ПЛЕМЕ БАЈИЦЕ

* Митрополит црногорско-приморски ЈОАНИКИЈЕ: Није проблем што различито мислимо, него што разлике претварамо у свађе и мржњу. Гдје је правих људи, различита мишљења су повод за дијалог. Као људи загрлимо се и да брат брата не губи, него да добија у љубави Божијој

______________________________________________________

       ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије - по традицији старој више од три века - освештао је бадњаке испред Цетињског манастира, изразивши наду да ће браћа бити измирена и да ће се превазићи поделе и расколи.    

       - Сабрали смо се да у миру Божијем наложимо бадњаке испред Цетињског манастира, да се објединимо око овога огња, у име рођења Христовога и вјечнога огња и благодати Духа светога, који је он излио на овај свијет - рекао је митрополит Јоаникије.

       Митрополит Јоаникије је поручио да је Божић породични празник, те нагласио да се много пажње поклања породици хришћанској и хришћанском браку.

       Према његовим речима, Црна Гора се одувек темељила на чојству и јунаштву.

       - Даће Бог да пролазећи кроз разна искушења, да нам се она врате на добро. Надамо се да ће бити измирена браћа да се превазиђу подјеле и расколи. Није проблем што различито мислимо, него што разлике претварамо у свађе и мржњу. Гдје је правих људи, различита мишљења су повод за дијалог. Као људи загрлимо се и да брат брата не губи, него да добија у љубави Божијој - нагласио је Владика.

       По традицији, први бадњак испред Цетињског манастира приложило је племе Бајице, уследили су Жупљани, Бањани и остала бројна црногорска племена и братства која се на дан пред рођење Христово одувек окупљају испред древне светиње.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари