Порфирије: У Сарајеву православни Срби живе најмање од 14. века

ПОГЛАВАР СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ БЕСЕДИО У САРАЈЕВСКОЈ САБОРНОЈ ЦРКВИ

* „Као они који верујемо у Бога, треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размењујемо искуство и љубав што је – нагласио је - много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога

* „Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране света. Ово је јединствен град по богатству и лепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима

_________________________________________________________

       ЊЕГОВА светост патријарх српски Порфирије рекао је у беседи у Саборној цркви у Сарајеву да православни Срби у овом граду живе најмање од 14. вијека и моле се Богу о чему сведочи и овај стари храм, те да различитости нису ту да би раздвајале већ окретале људе једне према другима.

       - На само неколико стотина метара налазе се богомоље народа других вера, које све потичу из истог корена - стваралачке љубави своје, рекао је српски патријарх.

       Препознавајући свој идентитет и различитост, он је навео да то није дато да би раздвајало већ било одскочна даска која баца једне према другима у загрљај.

       - Не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује. Као они који верујемо у Бога, треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размењујемо искуство и љубав што је много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога - истакао је партијарх Порфирије.

       Према његовим речима, треба оставити високе и високопарне речи и светске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вере у Бога.

       - Нема те вере у Бога која је уткана у темеље овога града, а да не упућује да је сваки човек Богом створен, да нико не постоји без оног другог и да не постоји онај који може рећи да му други није потребан. Долазићемо овде у духу Јеванђеља и мира и да се утврђујемо у вери. Мир треба да буде алфа и омега наших хтења и напора - нагласио је српски патријарх.

       Он је додао да је мало рећи да му је срце испуњено истинском радошћу што је по благослову и позиву митрополита дабробосанског Хризостома стигао у Саборну цркву, предивни град Сарајево и ову земљу.

       - Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране света. Ово је јединствен град по богатству и лепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима - рекао је патријарх Порфирије.

       Његова светост је нагласио да је мало оваквих градова у свету, а да их у Европи готово и нема.

      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари