Патријарх Порфирије: На Косову и Метохији смо код куће - подсећам Србе широм света на ову истину

У ГРАЧАНИЦИ: СВЕТИЊЕ НА КиМ СУ ДОМ СВИХ СРБА – У ЊИМА ПРОНАЛАЗИМО РАЗЛОГ СВОГ ПОСТОЈАЊА

* „Браћо и сестре који живите на Косову и Метохији, дошли смо да се молимо с вама, да се поклонимо вашој снази и одлуци да чувате наше светиње. То не би било могуће да нема вере у вашим душама. И нас исцељујете својом молитвом и православном вером. Црква наша никада и никога неће заборавити и не може га оставити. Ако Црква заборави и једног Србина и Српкињу са Косова и Метохије, онда наше постојање нема сврху"

_______________________________________________________

         ПАТРИЈАРХ Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије поручио је у манастиру Грачаница да су светиње на Косову дом свих Срба, и да у њима проналазимо разлог свог постојања.

         "Овде на Косову и Метохији смо у својој кући, разумемо одакле долазимо. И подсећам сву нашу браћу и сестре широм света на ову истину. Када смо било где другде, онда смо странци", рекао је Порфирије.

         Патријарх је у беседи после празничне литургије рекао и да је данашње окупљање у циљу молитве за мир Срба на Косову.

         "Вама браћо и сестре који живите на Косову и Метохији, дошли смо да се молимо с вама, да се поклонимо вашој снази и одлуци да чувате наше светиње. То не би било могуће да нема вере у вашим душама. Вашом молитвом и постојаношћу, и ми остали исцељујемо се изнутра, рађамо се опет и почињемо да разумемо да је најважније да иштемо најпре царство небеско, да се уздамо у љубав божију", истакао је патријарх.

         Он је апеловао на све да допринесу миру на Косову. Поручио је Србима са Косова да својим примером дају лекцију свима.

         "Али знамо да мира никада неће бити, ако га нема у нашим душама. А ми смо благодарни вама, што својим примером и нас отрежњујете. И нас исцељујете својом молитвом и православном вером. Црква наша никада и никога неће заборавити и не може га оставити. Ако Црква заборави и једног Србина и Српкињу са Косова и Метохије, онда наше постојање нема сврху", поручио је патријарх Порфирије, преноси Косово онлајн.

         Додао је да је данас посебно добар дан, јер док Срби прослављају један од најзначајнијих српских празника Видовдан, муслимани прослављају Курбан Бајрам и упутио честитке.

          "Данас је радостан дан. Славимо светог Кнеза Лазара и свете Косовске мученике, а данас браћа муслимани прослављају Курбан Бајрам. Молећи се Богу за све људе света, нека Господ свима да радост и мир. Честитам Бјарам и браћи муслиманима на косовско-метохијској земљи. Нека и они с вером у Бога измоле мир у својој души", навео је Порфирије.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари