Патријарх и група лингвиста: Закон о родној равноправности садржи неуставне и штетне одредбе

ПОГЛАВАР СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: ЈЕЗИК ДЕФИНИШТЕ ИДЕНТИТЕТ НАРОДА

* Констатовано "да се само у једном делу ради о лингвистичком питању", а да је по среди, како је наведено, "законом наметнути процес, како је ових дана и истакнуто, "трансформације" свести појединца и друштва у целини, посредством језика

_______________________________________________________

         ТOKOM разговора патријарха Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије и групе српских лингвиста, данас у Београду, оцењено је да су "неуставне и штетне" одредбе Закону о родној равноправности.

         Информативна служба СПЦ је саопштила да је до разговора дошло "поводом актуелне расправе о контроверзном Закону о родној равноправности"

         "Сви учесници у разговору су се сагласили да би по начин изражавања и међусобног општења, што значи и мишљења и живота српског народа, уследиле трајне штетне последице, уколико би се заиста приступило примени овог, и по оценама правних стручњака, неуставног закона", пише у саопштењу.

         Констатовано је "да се само у једном делу ради о лингвистичком питању", а да је по среди, како је наведено, "законом наметнути процес, како је ових дана и истакнуто, "трансформације" свести појединца и друштва у целини, посредством језика.

         "Поновљено је да случај Закона о родној равноправности представља насилну примену тзв. џендер идеологије и политике, а да таква пракса, са обавезношћу примене, не постоји ни у једној држави ЕУ", додала је СПЦ.

         Патријарх Порфирије је истакао да питање језика дефинише индентитет народа.

         Казао је "да свака насилна и непромишљена измена може имати велике последице по питање самосвести једног народа као што је српски", на шта, како је додао, Црква непрестано скреће пажњу.

         На састанку је указано "да надлежни органи не спречавају, него су више него толерантни према групи невладиних организација које непосредним присуством у предшколским установама и школама упорно и систематски промовишу џендер идеологију, политику и праксу".

          У саопштењу је наведено и да те невалдине органузација тиме пропагирају "да и најмлађа деца сама могу да бирају којег су пола и рода".

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари