Додик у Сентандреји: Борићу се дa Шмит не оде из БиХ – он има 50.000 евра месечно, а ја свој народ

ЕПИСКОП ЛУКИЈАН ВУЧИЋА ОДЛИКОВАО ОРДЕНОМ ЕПАРХИЈЕ БУДИМСКЕ ПРВОГ РЕДА

* Председник Српске окупљеним верницима рекао: „Шмит неовлаштено намеће законе, а муслимански судови и тужиоци једва су дочекали да процесуирају Милорада Додика, јер сам непослушан, а ја кажем да ћу се борити правно и политички, остати непослушан, док год он не оде. Он има свој политички мандат и својих 50.000 месечно, али ја имам свој живот и свој народ на простору Републике Српске и ја одатле отићи нећу

* Поводом ордена председнику Србије рекао: „Сведочим да је Вучић достојан да носи високо одликовање јер је то човек који модернизује и подиже Србију, човек који је препородио многе сегменте друштва у Србији и који је осигурао добре односе Мађарске и Србије, а тиме и Републике Српске што битно релаксира наше односе

________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик уручио је данас епископу будимском Лукијану Орден Републике Српске на ленти за знатан допринос у ширењу православне религије, учвршћивању духовности, те пружању несебичне подршке своме народу где год се он налазио и у каквим год животним искушењима обитавао.

           Орден је уручио у Сентандреји, где је заједно са српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и председником Србије Александром Вучићем присуствовао вечерњем богослужењу у Преображенској цркви, поводом крсне славе ове цркве.

           Додик је епископу Лукијану и свештенству Српске православне цркве честитао празник и истакао да је њему и Цвијановићевој било важно да су данас у Сентандреји јер сматрају да оно што Црква и владика раде чува српску културу, српски народ, српско трајање и бивствовање.

           - Увек је лепо када славимо и имамо прилику да се окупимо. И данас у Републици Српској пет локалних заједница прославља крсну славу, али ме је жеља да видим Његово преосвештенство владику Лукијана и будем овдје, довела на ово место - рекао је Додик.

           Он је честитао Вучићу Орден који му је данас доделио епископ Лукијан.

           - Сведочим да је Вучић достојан да носи високо одликовање јер је то човек који модернизује и подиже Србију, човек који је препородио многе сегменте друштва у Србији и који је осигурао добре односе Мађарске и Србије, а тиме и Републике Српске што битно релаксира наше односе - рекао је Додик.

           Додик је истакао да му је посебна част што је кум крсне славе Преображењске цркве.

           Епископ Лукијан је прошле године председника Српске одликовао Орденом Епархије будимске првог реда за допринос очувању српских интереса и веза.

           Тим ореденом епископ је данас одликовао и председника Србије.

           Епископ будимски Лукијан служио је јутрос свету архијерејску литургију.

           - Један од највећих наших празника православних јесте Преображење, а од ових седам цркава у Сентандреји једна је посвећена баш овој слави. Господ се преобразио на гори Тавору, знају они који иду на Хаџилук где је Тавор и шта се тамо догодило. И показује своје славне светлости и поручује нам да се наша светлост светли пред људима, да виде добра дела наша и прославе оца нашег који је на небесима. Ето, то је углавном порука и нашег данашњег празника - рекао је епископ у бесједи.

           Додик је данас у Сентандреји поручио да ће наставити да се бори правно и политички и како каже, остати непослушан све док неизабрани и нелегитимни Кристијан Шмит не оде из БиХ.

           - Шмит неовлаштено намеће законе, а муслимански судови и тужиоци једва су дочекале да процесуирају Милорада Додика, јер сам непослушан, а ја кажем да ћу се борити правно и политички, остати непослушан, док год он не оде. Он има свој политички мандат и својих 50.000 месечно, али ја имам свој живот и свој народ на простору Републике Српске и ја одатле отићи нећу - поручио је Додик.

           Додик је поновио да именовање Шмита није верификовано у Савету безбедности УН јер није постављен за виског представника у складу са резолуцијама Савета, како је предвиђено.

           - Шмит није прихваћен уз Савету безбедности, против њега су глсали Русија и Кина, није било сагласности и не може да делује као високи представник. Међутим, ароганција Америке, Велике Британије, а сада и Немачке иде за тим да каже да је он високи представник, иако то није - истакао је Додик у обраћању грађанима у Сентандреји, где је присуствовао крсној слави Преображенске цркве.

           Он је рекао и да Шмит "прима месечну од плату 24.000 евра, добија још десетак хиљада јер наводно ради у ровитом, политички нестабилном простору па има посебне услове за живот и тако `скупи` око 50.000 месечно".

           - Њему се то наравно осладило, то као администратор у Немачкој нигде не може да заради - рекао је Додик.

            Он је рекао и да су, како каже, Американци и Британци сугерисали Шмиту наметање закона који се односи на непоштовање његових одлука.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари