На београдском Факултету политичких наука се спрема представљање Косова* као државе

ЗА 16. МАРТ ЗАКАЗАН РАЗГОВОР УЗ УЧЕШЋЕ ПРОФЕСОРА ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА У ПРИШТИНИ

 

Проф. др Часлав Копривица

* Професор ФПН др Часлав КОПРИВИЦА: Ради се о једној врсти хибридног пропагандног рата чији је циљ да се Косово* у свијести наше јавности почне доживљавати, перципирати као друга држава, као тобожња држава, тј. која није више дио Србије

* „Није први пут да се на ФПН-у организују догађаји који изазивају исправну реакцију јавности, али ово је ипак нешто за шта можемо рећи да је прворазредни скандал

_________________________________________________________

          НА Факултету политичких наука у Београду 16. марта заказана је дебата, којом ова академска установа представља тзв. Косово као државу.

          Наиме, како наводе, предвиђено је да са колегама са приштинског Филозофског факултета, професори ФПН-а разговарају о стручној и академској сарадњи (религија и политика у постконфликтном Косову*, поређење левице на Косову и Србије из феминистичке перспективе, интеграција уз одбацивање улоге српских организација цивилног друштва на Косову*).

          Међутим, сама тема разговора, као и сарадња никоме није спорна, али боде очи чињеница да један државни факултет делује супротно политици државе.

          О овој теми разговарали смо са професором, управо, факултета политичких наука Универзитета у Београду, професором др Чаславом Копривицом, који је у изјави за наш портал рекао да уколико се ово предавање буде одржало, шкодиће Републици Србији, јер управо идеја оних који су претпостављени налагодавци у организацији оваквих догађаја, који свакако не сједе у Приштини, него на Западу, јесте да се подрива представа о суверености Србије, над Косовом и Метохијом, односно право Србије да реинтегрише привремено окупирану територију у свој Уставно правни поредак.

          „Оно што је додатни проблем, јесте коинциденција овог догађаја. У тренутку када се власти у Србији “притискају“ да заврше посао предаје Косова и Метохије албанским побуњеницима, а тај процес траје од потписивања Бриселског споразума, неколико дана пре него да се одржи нови састанак председника Србије и челника илегалних структура у Приштини, у Македонији. Дакле организује се догађај, да би се јавности Србије послала порука да и академска заједница Србије стоји на становишту да Косово* више није Србија“, јасан је Копривица и додаје да ова идеја није у функцији академске размене, већ представља врсту симболичко-пропагандног промовисања онога што је доминантни став на Западу, а то је да тзв. Косово више није Србија и да се то треба приказати као сарадња двију држава.

          Он јасно подвлачи да је ријеч о једној врсти хибридног пропагандног рата чији је циљ да се у свијести наше јавности Косово* почне доживљавати, перципирати као друга држава, као тобожња држава, тј. која није више дио Србије.

          „Оно што је ту јако важно јесте да од такве сарадње, никакву корист нема академска заједница у Србији, посебно запослени, предавачи на ФПН-у, али се из политичких разлога и очигледно, управа ФПН-а одлучила да име факултета изнајми у нечасне сврхе, да би то послужило симболичкој суверенизацији тзв. Косова* у нашој јавности. Дакле, то изнајмљивање прво није овлаштено зато што свако може да одговара за себе, па и да преузме нешто што није моралан чин – ово је свакако неморалан чин, али оно што стоји јесте да нико запослене, ни професоре, ни предаваче, ни студенте, није питао, консултовао, да ли су они за то да се име ФПН-а користи у овакве сврхе, које су неакадемске, политичке и које су супротне ономе што су одредбе Устава Републике Србије из међународног јавног права“, истакао је професор др Копривица и додао да ако је нека установа посвећена проучавању једног феномена, у овом случају, политике, то значи да треба да има теоријски, рефлексивни однос према датом феномену, а не да се у њега укључује као у саставни део процеса, поготово на овај начин, који је и неакадемски, и у моралном смислу нечасан.

          „Није први пут да се на ФПН-у организују догађаји који изазивају исправну реакцију јавности, али ово је ипак нешто за шта можемо рећи да је прворазредни скандал, и чак можемо рећи да у прошлости политичких наука тешко можемо да се сетимо нечега што би могло да се пореди са нечим оваквим, ако оставимо по страни дозе дејства од стране Нато пакта“, закључио је професор др Часлав Копривица за наш портал.

          https://www.in4s.net/koprivica-promovisanje-da-tzv-kosovo-vise-nije-srbi...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари