Галијашевић: Њемачке интеграционе идеје провоцирају нове сукобе и дезинтеграције

У ПОДГОРИЧКОМ ХОТЕЛУ „РАМАДА“ ТРИО ВАЗАЛА -  ЂУКАНОВИЋ, КОМШИЋ И ПЕНДАРОВСКИ

* Организатори Балканског интеграционог форума - Европски покретау Црној Гори и њемачка фондација Фридрих Еберт – не крију амбицију да БИФ постане озбиљан конкурент другим концептима окупљања и интеграција Балкана

* Наводне интеграције Балкана у режији Њемачке показало се да имају други смисао, те да су наводни инструменти уједињења брбљаонице, којим доминирају истрошени модели геополитичких слугу. Тако су на поменути и недавно одржани форум у организацији Њемачке дошли представници Црне Горе, Македоније и БиХ, а њихову антисрпску и антируску оријентацију поздравио је и НАТО-Словак Мирослав Лајчак

* Западне земље и даље пуштају старе, истрошене змајеве од папира: резолуције, декларације и закључке, које у реалном животу на Балкану не могу промијенити ништа, али могу код учесника балканских форума створити илузију снажне подршке са Запада и оправдати њихове нереалне амбиције које неизбјежно воде разбијању држава и новом рату

_____________________________________________________________

       Аутор: Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ, „Печат“

       БЕРЛИНСКИ процес и Отворени Балкан никада у Црној Гори нису перципирани као главни токови удруживања сукобљених народа бивше Југославије. Уместо њих, фокус је на Балканском интеграционом форуму – БИФ, који, у организацији Европског покрета у Црној Гори и њемачке фондације Фридрих Еберт, дјелује од 2013. године.
       Десети форум бјелодано јасно открива амбицију организатора да постане озбиљан конкурент другим концептима окупљања и интеграција Балкана. Скуп се традиционално одржава у новембру, ове године у Подгорици, од 17. до 18. новембра, у хотелу „Рамада“.

       Арбитражна петочлана комисија за СФР Југославију чије је формирање Савезна Република Њемачка, голом силом и уцјеном Европске заједнице, изнудила у августу 1991. године, названа је по председавајућем Французу – Бадентерова комисија.

       Комисија, чији је задатак био да на темељу Устава СФРЈ из 1974. ријеши спорна правна питања односа међу Републикама и доведе до мирног рјешења кризе, након два мјесеца заседања констатовала је да СФРЈ више не постоји као држава. Следствено томе, устврдила је да ниједна држава насљедница нема право наставити чланство СФРЈ у међународним организацијама.
       На питање предсједавајућег мировном конференцијм о Југославији, лорда Карингтона (Питера), постоји ли уопште Југославија, одговор арбитражне комисије је био да се та држава распала. Француски правник, научник и политичар Роберт Бадентер у медијима је понио надимак „гробар Југославије“.
       Закључци комисије отворили су врата свим потоњим сукобима и ратовима на Балкану. Истовремено са разбијањем Југославије и реализовањем њемачког и европског бизнис плана, ковани су нови планови који су се овог пута тицали интеграција.

       Наводне интеграције Балкана у режији Њемачке показало се да имају други смисао, те да су наводни инструменти уједињења брбљаонице, којим доминирају истрошени модели геополитичких слугу. Тако су на поменути и недавно одржани форум у организацији Њемачке дошли представници Црне Горе, Македоније и БиХ, а њихову антисрпску и антируску оријентацију поздравио је и НАТО-Словак Мирослав Лајчак.

       Балканским ујединитељима Мило Ђукановић је поручио да су се догађаји у Црној Гори 2016. године одиграли под истим политичким насловом као и агресија у Украјини, те да се у припреми историјског ревизионизма и покушаја враћања Русији оног значаја који је имао СССР десила 2016. у Црној Гори.
       „Ако је Русија хтјела да пошаље поруку Западу, тражила је добар примјер гдје би могла послати ту поруку“, рекао је и додао да се Црна Гора тада нашла пред вратима НАТО-а и да је било покушаја да се улазак у Алијансу спријечи организовањем државног удара.

Берлину за освајања више

нису потребни тенкови

       Он сматра да у Црној Гори нема русофобије, али, резолутан је, постоји одлучност да се не дозволи агресија. Јер, објашњава даље, Русија је наставила да развија свој модел хибридног разарања Западног Балкана са двије озбиљне базе: Србијом и Републиком Српском.

       Свој допринос дискусијама са изразитим антисрпским и антихрватским тоновима дао је и бошњачки политичар из Сарајева коме тече четврти мандат на дужности хрватског члана Предсједништва БиХ.

       За разлику од Црне Горе, друге комшије, пожалио се Комшић, сваки дан погледају у двориште БиХ.
       „Јесу ли нестали ратни планови и све оно што нас је довело до страдања 90-их година? Нису, и то треба да знамо. Треба лупити шаком о сто и јасно поставити ствари“, рекао је Комшић.
       Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски регионалне прилике тумачио је у контексту рата у Украјини, па закључио да „демократски свијет нема право изгубити“.        Пендаровски ваљда прича из перспективе човјека који долази из земље која је постала Сјеверна и у којој су убиства предсједника дио националне историје. Подсјетимо да је октобра 1995. извршен атентат на предсједника Киру Глигорова, који је преживио али са трајним посљедицама, остао без ока и потпуно неспособан за управљање земљом.

       Девет година касније - на путу између Мостара и Стоца - живот је изгубио и предсједник Борис Трајковски.

       Да би Сјеверна Македонија промјенила парадигму - и нацистичку државу, претворену у концентрациони логор за Русе, препознала је као узорну демократију, а и да би постала чланица НАТО-а, из земље је морао побјећи утицајни премијер македонске владе Никола Груевски.

Џевад Галијашевић

       Он је након скривања у амбасади Тиране у Мађарској 2018. добио азил од мађарске државе. Сјеверни Македонци су послије његовог прогона могли „слободно“ да се приклоне Сорошевом Отвореном Балкану као и њемачком Балканском интеграционом форуму у Црној Гори.

       Њемачко учење и интеграционе идеје као повампирени политички концепт провоцирају нове сукобе и дезинтеграције. Злобни коментари да на Балкану расте страх од новог рата - дио су те доктрине.

       Западна матрица не напушта форуме и дебате, иако Запад, слаб и уплашен од суочавања са истином да више није свемоћни владар свијета и балканске судбине, одлаже тренутак признања пораза у Украјини.

        Западне земље и даље пуштају старе, истрошене змајеве од папира: резолуције, декларације и закључке, које у реалном животу на Балкану не могу промијенити ништа, али могу код учесника балканских форума створити илузију снажне подршке са Запада и оправдати њихове нереалне амбиције које неизбјежно воде разбијању држава и новом рату.
       Неуспјех тих конкретних, споља наметнутих утопија објашњава повратак доктрине која се изненада ослободила, искушавајући наше паралелне, балканске стварности.

       https://www.pecat.co.rs/2022/11/pisma-iz-tamnog-vilajeta-zmaj-od-papira/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари