Умро генерал Бранко Билбија - зачетник РВ Војске Републике Српске

КАО ПРВИ СТРАНИ ПИЛОТ УПРАВЉАО ЈЕ 1985. У СССР ЛОВЦЕМ МиГ-29

* Био је опитни пилот и командант Ваздухопловног опитног центра, начелник Оделења за ваздухопловну подршку у команди РВ и ПВО, затим помоћник команданта РВ и ПВО за летачку обуку и инспекцијске послове, те директор Савезне управе за контролу летења

* Ванредно је 1985. године унапређен у чин пуковника. У чин генерал-мајора унапређен је 1997. године. Учествовао је у одбрани земље од агресије НАТО

_______________________________________________________

         ПРВИ командант 5. Оперативне авио-групе која је била зачетак ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске, генерал-мајор Војске Југославије у пензији Бранко Билбија преминуо је након краће болести у Београду у 75. години, јавиле су “Вечерње новости”.

       Билбија је рођен у Санском Мосту 1947. године.

       У професионалној каријери обављао је дужности пилота на аеродрому “Петровац” код Скопља у 98. авијацијској бригади, а потом командира авијацијског одељења и заменик команданта 125. ескадриле у 117. ловачко-авијацијском пуку на аеродром “Жељава” код Бихаћа.

       Билбија је био опитни пилот и командант Ваздухопловног опитног центра, начелник Оделења за ваздухопловну подршку у команди РВ и ПВО, затим помоћник команданта РВ и ПВО за летачку обуку и инспекцијске послове, те директор Савезне управе за контролу летења.

       Од октобра 1991. године учествовао је у борбеним дејствима на просторима СФРЈ и у априлу 1992. године примио дужност првог команданта 5. Оперативне авио-групе на аеродрому “Жељава” код Бихаћа, а касније у Бањалуци, која је била зачетак РВ и ПВО Војске Републике Српске.

       Летео је на више од 35 типова и подтипова авиона.

       Први је у СФРЈ извео командовани ковит на “Орлу” и летео надзвучно на “Орлу” двоседу.

       Билбија је 1985. и 1986. године, као опитни пилот, летео на авиону “Мираж 2000” у Опитном центру Истр у Француској, с циљем процене авиона и одабира за југословенско РВ и ПВО.

       По истом задатку боравио је у АФБ Едвардс Калифорнија Мохави пустиња – у САД, у Сингер Линк Мајлс Брајтону у Великој Британији и аеродрому Омдурман Картум у Судану.

       У децембру 1985. године, као први пилот ван СССР-а летео је на авиону “МиГ-29” у опитном центру СССР-а на аеродрому “Кубинка” поред Москве, а с циљем његове евалуације за потребе југословенског РВ и ПВО.

       За успехе у раду, испитивању, руковођењу и командовању ванредно је 1985. године унапређен у чин пуковника. У чин генерал-мајора унапређен је 1997. године.

       Билбија је учествовао у одбрани земље од агресије НАТО-а.

       Више пута у току активне војне службе је похваљиван, награђиван и одликован.

       Пензионисан је 2001. године.

       (Срна)

       Региструјте се на нашем Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари