Перишић: Могућа немачка злоупотреба Еуфора - Влада Српске мора да разговара са Русијом и Кином

ВЕРОВАТНО ПЛАНИРАЈУ ДА МАКСИМАЛНО УБРЗАЈУ СУДСКИ ПОСТУПАК ПРОТИВ ДОДИКА

Срђан Перишић

* Срђан ПЕРИШИЋ: Блинкен тражи да Немачка употреби све полуге моћи којим ће наредних месеци да удари на Српску и председника Републике Милорада Додика. Видимо да су то економске санкције, као и употреба Кристијана Шмита

_____________________________________________________________

           ПРОФЕСОР геополитике Срђан Перишић, који је стални колумниста портала Све о Српској, изјавио је да сусрет државног секретара САД Ентонија Блинкена са немачким министром спољних послова Аналеном Бербок по ко зна који пут говори да је Америка издиктирала нове задатке и обавезе Немачкој, који се односе и на Републику Српску.

           - Они се односе на Украјину, Кину и Републику Српску. Што се тиче Српске, Блинкен тражи да Немачка употреби све полуге моћи којим ће наредних месеци да удари на Српску и председника Републике Милорада Додика. Видимо да су то економске санкције, али и претња употребом силе кроз мисију Еуфора, као и употреба Кристијана Шмита - рекао је Перишић.

           Према његовим речима, немачке санкције не дају резултате јер се Српска економски окренула Кини, Мађарској, Русији, а, с друге стране, мисија Еуфора је у надлежности Савета безбедности УН, који на годишњем нивоу анализира и продужава ту мисију.

           - Наравно, може се очекивати злоупотреба Еуфора од стране Немачке. Због тога би Влада Српске морала да разговара са Русијом и Кином као сталним чланицама Савета безбедности УН - нагласио је Перишић.

           Једино остаје, додао је он, "употреба Шмита", а вероватно је у плану да се судски поступак у Суду БиХ против Додика убрза што је могуће више, како би Шмит после осуђујуће пресуде могао да делује против председника Додика.

           Државни секретар САД Ентони Блинкен рекао је да је са њемачким министром спољних послова Аналеном Бербок јуче разговарао о томе како ЕУ може да настави да врши притисак на учеснике који "доводе БиХ под велики ризик, нарочито на председника Републике Српске Милорада Додика кориштењем свих неопходних алата и јачањем способности мисије за стабилизацију".

           - Веома ценимо ннемачко руковођење када је реч о ограничавању одређених финансијских токова према председнику Републике Српске /Милораду/ Додику, поновном придруживању и јачању Еуфоровог програма "Алтеа" - рекао је Блинкен.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари