Патријарх и кивот са моштима Светог владике Николаја Српске на челу београдске Спасовданске литије

ПОГЛАВАР СПЦ СЛУЖИО ПОМЕН ЖРТВАМА НАСИЉА, А ПОТОМ МОЛЕБАН У ХРАМУ СВ. САВЕ И ОБРАТИО СЕ ВЕРНИЦИМА

* Патријарх оценио да је литија била највећи молитвени скуп у Београду, јер је окупила 100.000 верника, и пред Храмом рекао: "Космет је наше срце и морамо да га сачувамо као део Србије!"

* Патријархов викар, владика Петар Топлички, објаснио зашто је патријарх донео одлуку да мошти баш овог светитеља буду на челу литије: Његова светост, патријарх Порфирије је добро сагледао и ослушнуо, добро познавајући срца своје пастве, свог народа да би долазак тако једног дивног светитеља, који је један од наших највољенијих, да би његов долазак обрадовао многе и донео утеху

_______________________________________________________

         БЕОГРАД је обележио градску славу – Спасовдан.

         Спасовданска литија, на чијем челу је патријарх Порфирије са свештенством СПЦ, прошла је потом централним градским улицама. О Вазнесењске цркве и Теразија до Храма Светог Саве на Врачару.

         Испред школе "Владислав Рибникар" патријарх је служио помен страдалим ђацима, младима убијеним у младеновачким селима и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

         На челу литије био је кивот са моштима Светог Николаја Српског.

         Патријарх је пред Храмом одслужио молебан и обратио се верном народу.

         Прво је нагласио да је литија највећи молитвени скуп у историји Београда, јер је окупила 100.000 верника, и да у овим временима морамо да се држимо заједно и да је Храм Светог Саве наша лична карта.

         Додао је да нипошто не смемо да се одрекнемо своје духовности и традиције, указујући – поводом недавних трагедија - да се морамо штитити међусобно од зла.

         - Техника и вештине помажу, али не спасавају и суштинска питања о радости и тузи остају без коначног одговара. Нико нам ништа не може све док се окупљамо у вјери. Сви смо потребни једни другима, морамо се окупљати око светиња. Морамо се допуњавати како би се победило зло.

         Истакао је да је потребно да дође до помирења, не до свађе. И закључио:

         - Космет је наше срце и морамо да га сачувамо као део Србије!

 

         Српска православна црква је уочи кретања литије објавила: С вером и молитвом, уз Светог владику Николаја, корачајмо београдским улицама ради исцјељења душе и тела, освећења улица и тргова и за мир међу људима!“

         Мошти Светог Николаја Српског стигле су јуче у послеподневним часовима у Београд, у Храм Вазнесења Господњег где је, у присуству патријарха Порфирија, почело празнично бденије са служењем молебна.

         Викар патријарха, владика Петар Топлички, објаснио је у разговору за РТС зашто је патријарх донeо одлуку да мошти баш овог светитеља буду на челу литије:

          - Његова светост патријарх Порфирије је добро сагледао и ослушнуо, добро познавајући срца своје пастве, свог народа да би долазак тако једног дивног светитеља, који је један од наших највољенијих, да би његов долазак обрадовао многе и донио утеху.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари