Амбасадори БиХ из Српске одбацили инструкцију Турковић да обележе Алијин дан државности

БиХ НЕМА ЗАКОН О ПРАЗНИЦИМА, А СПОЉНУ ПОЛИТИКУ УТВРЂУЈЕ ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ

* Александар ВРАЊЕШ, амбасадор БиХ у Загребу: „Не постоји континуитет између "Алијине републике БиХ" и данашње државне заједнице БиХ настале у Дејтону 1995. године. Данас се не примењују закони настали у тој некадашњој републици која је обухватала неких 25 одсто територије садашње БиХ и само бошњачки народ. Другим речима, примена неког неважећег закона давно нестале Алијине републике БиХ данас би се могла тумачити као акт против уставног поретка БиХ и ниједан амбасадор не би смео то да учини“

* Амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић рекао је Срни да ће, када је реч о инструкцији Турковићеве да обележи 25. новембар, поступити као и сви амбасадори из Републике Српске

__________________________________________________________

       АМБАСАДОР БиХ у Хрватској Александар Врањеш сматра да инструкција министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић о обележавању 25. новембра као дана државности нема правну основаност, те да ниједан амбасадор не треба по њој поступити.

       "Више је разлога за то. Прво, Турковићева поново занемарује чињеницу да је Председништво БиХ задужено за спољну политику и да је њена улога да поступа по налозима Председништва, а никако да она доноси самостално инструкције. Друго, такозвани дан државности БиХ није дефинисан законом, те се не може применити на територији БиХ", рекао је Врањеш.

       Врањеш је као треће навео да не постоји континуитет између "Алијине републике БиХ" и данашње државне заједнице БиХ настале у Дејтону 1995. године и истакао да се данас не примењују закони настали у тој некадашњој републици која је обухватала неких 25 одсто територије садашње БиХ и само бошњачки народ.

Александар Врањеш

       "Другим речима, примјена неког неважећег закона давно нестале Алијине републике БиХ данас би се могла тумачити као акт против уставног поретка БиХ и ниједан амбасадор не би смео то да учини. Дакле, инструкција Турковићеве не представља никакав облигаторни документ за шефове ДКП-а него квазиполитички покушај стварања континуитета са Алијином републиком БиХ чија је Турковићева била амбасадор", истиче Врањеш.

       Он је подсетио и на улогу Туковићеве у "увозу" муџахедина у БиХ преко Загреба, који ће касније сећи не само српске главе, него убијати и држављане САД и појединих земаља ЕУ.

       "Тај период евоцира Турковићева са овом инструкцијом и овим лажним празником. Наравно да нећу поступити по инстукцији", додао је Врањеш.

       Амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић рекао је Срни да ће, када је реч о инструкцији Турковићеве, поступити као и сви амбасадори из Републике Српске.

       Турковићева је јуче упутила инструкцију дипломатско-конзуларним представништвима БиХ о обележавању 25. новембра.

Овако то они себи представљају

       Само у делу Федерације БиХ обележава се 25. новембар што се у Републици Српској већ дужи низ година доживљава као јасна намера политичког Сарајева да се успостављањем тог датума као такозваног дана државности БиХ апсолутно дискриминише српски народ, као један од три конститутивна народа у БиХ.

       У згради Председништва БиХ сваке године поводом такозваног дана државности БиХ буде уприличен пријем, којем су домаћини бошњачки и хрватски чланови, али никад ниједан члан Председништва БиХ из Републике Српске није присуствовао том догађају.

       Парламентарна скупштина БиХ никада није усвојила закон о празницима на нивоу БиХ.

       Федерално министарство рада и социјалне политике саопштило је да 25. новембра државни органи, предузећа и друга правна лица неће радити.

       За разлику од ФБиХ, у Републици Српској се овај дан не слави и радни је дан.   

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари