Вишковић позвао Бошњаке и Хрвате за сто преговора „без уплитања страног фактора“

ПРЕМИЈЕР СРПСКЕ УПОЗОРИО БОШЊАКЕ ДА ОНО ШТО РАДЕ НИЈЕ ДОБРО НИ ЗА ЊИХ

* Премијер РС Радован ВИШКОВИЋ: Упркос свему, спреман сам да разговарам са ентитетским колегом Фадилом Новалићем и да тражимо најбоља решења. Показали смо у неком претходном времену да се ствари могу решити уз уважавање, а не уз потцењивање или наметање некоме мишљења”

* „Често када разговарам са страним амбасадорима, шитам их: 'Извините господо, да ли је у вашој земљи дозвољено да се крши устав? Да ли је у Енглеској дозвољено да се крши Устав? Не. Да ли је у Италији дозвољено, у Америци, Канади, Словенији и било где? Не'. Зашто је онда дозвољено да се подржавају они који крше Устав у БиХ?”

______________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да за БиХ није добро то што ради бошњачки народ, али је спреман да разговара са ентитетским колегом Фадилом Новалићем да траже најбоља решења.

       „Показали смо у неком претходном времену да се ствари могу решавати уз уважавање, а не уз потцењивање или наметање некоме мишљења”, рекао је Вишковић новинарима у Милићима.

       Он је истакао да није све до српске стране, да нешто не зависи од Републике Српске. “Али, ми ћемо учинити све из Републике Српске да останемо у оквиру Устава, да останемо у оквиру закона”, додао је Вишковић.

       Навео је да РС не жели ниједно решење које ће бити противуставно и поново је позвао друге народе у БиХ да без уплитања страних фактора седну за сто и нађу најбоље решење за суживот или живот у БиХ.

       „То је позив из Републике Српске, а уколико до тога не дође онда ми сигурно нећемо дозволити урушавање Републике Српске. Радићемо оно што је Уставом дефинисано, поврат наших надлежности, све оно што је у Дејтону прописано и потписано, а то су потписале највеће светске силе”, истакао је Вишковић.

       Напоменуо је да су на том документу потписи САД, Србије, Хрватске, Републике Српске и Федерације, а да Српска само тражи да се он поштује.

       “Ако те велике силе не желе да уважавају оно што ми говоримо, нека поштују себе, нека поштују свој потпис и оно што су понудиле за окончање ратних сукоба на простору БиХ и почетак мира”, рекао је премијер Српске.

       Он је поновио да из Републике Српске не траже ништа више од тога, те оценио да је у свакој нормалној демократској земљи реметилачки фактор онај ко не поштује Устав те земље.

       „Често када разговарам са страним амбасадорима, кад им поставим то питање они немају одговоре. Ја кажем: 'Извините господо, да ли је у вашој земљи дозвољено да се крши Устав? Да ли је у Енглеској дозвољено да се крши Устав? Не. Да ли је у Италији дозвољено, у Америци, Канади, Словенији и било где? Не'. Зашто је онда дозвољено да се подржавају они који крше Устав у БиХ?”, испричао је Вишковић.

       Он је оценио да у последње време, када немају аргумената, иду на снагу, али је нагласио да се Република Српска држи само аргумената јер су аргументи и право на њеној страни.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари