Вишковић: Крећемо од одбране, правосуђа и пореза, а нећемо ни слово ни зарез којих нема у уставу БиХ

„СВЕ РАДИМО ПО УСТАВУ БиХ И ЗАКОНИМА – ДА НИКОМЕ НЕ НАНЕСЕМО ШТЕТУ“

* „Не би било коректно да у овом тренутку кажем који је то број закона који се припрема. Ми нећемо у првој етапи ићи са законским решењима за све пренесене надлежности, него ћемо ићи селетивно и сукцесивно са оним законским решењима која у датом моменту треба да решавају одређену област“                  

* „Ми не тражимо ниједно слово, ниједан зарез који не пише у Уставу. Те приче како смо ми неки сецесионисти, апсолутно нису тачне. Дошли смо до нонсенса у БиХ да се једино Република Српска бори за уставну и дејтонску БиХ, а сви они који се куну у то раде супротно“

__________________________________________________

       ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Влада Српске у процесу враћања пренесених надлежности не жели направити ниједан проблем било коме, те истакао да Република Српска прво иде у сферу одбране, судства, тужилаштва и, условно речено, опорезивања.

       Вишковић је нагласио да је све што се ради загарантовано Дејтонским споразумом, Уставом БиХ и Уставом Републике Српске.

       - Не би било коректно да у овом тренутку кажем који је то број закона који се припрема. Ми нећемо у првој етапи ићи са законским решењима за све пренесене надлежности, него ћемо ићи селетивно и сукцесивно са оним законским решењима која у датом моменту треба да решавају одређену област - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

       Навео је да Влада не жели да ради било шта што није уставна категорија.

       - Нећемо произвести никакве последице јер радимо све по Уставу и законима, да никоме у БиХ не направимо штету. Сво ово време покушавамо да приволимо оне који се залажу за БиХ да седнемо и да се договоримо о будућности БиХ - нагласио је Вишковић.

       Према његовим речима, то траје неколико месеци и нико се није одазвао, али све време раде на штету Републике Српске.

       - Зар последња одлука Уставног суд БиХ, везано за шуме, није удар на економију Републике Српске и на саму Републику Српску? Највећи привредни и економски раст у последњих годину и по имају дрвопрерађивачи. Сада неко треба да нам отме ту имовину, да је пренесе на ниво БиХ и да сутра управља са нашом сировином. Извините, кап је прелила чашу - поручио је Вишковић.

       Он је истакао да Република Српска ништа не ради из хира.

       - Узмете пољопривредно земљиште, сад хоћете шуме, па су онда на реду вероватно воде, док нам не укинете и назив Републике Српске. И шта ми онда овдје радимо и чекамо?! - пита Вишковић.

       Председник Владе Републике Српске каже да је основни постулат демократије и постојања уређене државне заједнице устав и придржавање уставних одредница.

       - Ми не тражимо ниједно слово, ниједан зарез који не пише у Уставу. Те приче како смо ми неки сецесионисти, апсолутно нису тачне. Дошли смо до нонсенса у БиХ да се једино Република Српска бори за уставну и дејтонску БиХ, а сви они који се куну у то раде супротно - истакао је Вишковић.

       Он је навео да Република Српска трпи последице таквог односа свих 20 и нешто година, те да то набоље знају привредници.

       - Зар није последица то што смо три пута покушали путем Савета министара да заштитмо домаћу производњу? Сва три пута наша иницијатива, која није иницијатива премијера, српског члана Председништва, председника Републике или Народне скупштине, него привреде, наишла је на зид - подсетио је Вишковић.

       Вишковић је указао и на проблем снабдевања сировином дрвопрерађивача у Српској, јер у „Шумама Српске“ нема довољно извођача, који припремају сировину да би дрвопрерађивачи могли више да раде.

       - Онда Влада упути Управи за индиректно опорезивање и Савету министара да се измени Закон о акцизама и да се омогући да извођачи радова у шумама буду ослобођени од акцизе за путеве, што је сасвим логично, и поново наиђемо на зид. Зар то није проблем функционисања БиХ? - упитао је Вишковић.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари