Ступио на снагу закон који на територији Српске ставља ван снаге „Инцков закон“

СКУПШТИНА РС ГА ЈЕ ИЗГЛАСАЛА 30. ЈУЛА, А УКАЗОМ ЖЕЉКЕ ЦВИЈАНОВИЋ ВАЖИ ОД 13. ОКТОБРА 2021.

* У члану 2. закона РС пише да “надлежни органи РС неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примјене одлуке високог представника

* Кo Српску означи као агресорску или геноцидну творевину, или њенe народe као агресорске или геноцидне, биће кажњен затвором од шест месеци до пет година

______________________________________________________

       У РЕПУБЛИЦИ Српској од 13. октобра 2021-ве неће важити измјене кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донео бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава негирање геноцида и других злочина.

       Бивши високи представник Валентин Инцко је пред крај мандата наметнуо измене кривичног закона БиХ којима се уводи кривична одговорност за негирање геноцида и других злочина пресуђених на домаћим и међународним судовима.

       “Проглашавам закон о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси закон о допуни кривичног закона БиХ који је Народна скупштина Српске усвојила на двадесетој посебној седници одржаној 30. јула 2021. године, наведено је у указу Жељке Цвијановић.

       У члану 1. се каже да се “одлука високог представника неће примењивати на територији РС”.

       У члану 2. пише да “надлежни органи РС неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника, а у члану 3. се прецизира да ће закон РС ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику РС.

       Осим овог указа, председница Српске је потписала и указ о проглашавању закона о допунама кривичног закона РС у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

       „Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године”, пише у закону.

       Ако је ово дело извршено “на начин да се Српска означава као агресорска или геноцидна творевина, или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће бити кажњен казном затвора од шест месеци до пет година”, стоји у тексту новог закона.

       Такође се прецизира да уколико ово почини особа из неке институције или службено лице, биће кажњена затвором од две до десет година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари