Очекивано: Цвијановић указом ставила ван снаге Инцков „закон“ у Републици Српској

УКАЗ ПРЕДСЕДНИЦЕ РС СТУПИО НА СНАГУ 25. НОВЕМБРА 2021. – ДАН НАКОН ПОТПИСИВАЊА  

* Органи Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ поводом  примене одлуке којом је Инцко наметнуо измене у кривичном закону БиХ

* Председница РС потписала и указ о проглашавању закона о допунама кривичног закона Републике Српске којим се забрањује омаловажавање Републике Српске: „Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године"

______________________________________________________

       ОД 25. новембра у Републици Српској неће важити измене кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава негирање геноцида и других злочина.

       Бивши високи представник Валентин Инцко је пред крај мандата наметнуо измене кривичног закона БиХ којима се уводи кривична одговорност за негирање геноцида и других злочина пресуђених на домаћим и међународним судовима.

       „Проглашавам закон о непримењивању одлуке високог представника којом се доноси закон о допуни кривичног закона БиХ који је Народна скупштина Републике Српске усвојила на двадесетој посебној седници одржаној 30. јула 2021. године", наведено је у указу Жељке Цвијановић.

       У члану 1. се каже да се “одлука високог представника неће примењивати на територији Републике Српске”.

       У члану 2 пише да "надлежни органи Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника, а у члану 3 се прецизира да ће закон Републике Српске ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

       Осим овог указа, председница Републике Српске је потписала и указ о проглашавању закона о допунама кривичног закона Републике Српске у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

       "Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године", пише у закону.

       Ако је ово дело извршено “на начин да се Република Српска означава као агресорска или геноцидна творевина, или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће бити кажњен казном затвора од шест месеци до пет година", стоји у тексту новог закона.

       Такође се прецизира да уколико ово почини особа из неке институције или службено лице, биће кажњена затвором од две до десет година.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари