М. Тегелтија: Ко удари на Додика ударио је на Републику Српску и Дејтон

„ТАКАВ УДАР БИО БИ ТЕШКО КРШЕЊЕ ДЕЈТОНА И УВЕО БИ БиХ У НЕПРЕДВИДИВ РАЗВОЈ ДОГАЂАЈА“

* „Српски члан Председништва БиХ је и штићено лице под оружаном пратњом и сваки приступ њему као штићеном лицу, од било које оружане формације у БиХ, мора се службеним каналима унапред најавити, иначе је пратња дужна да га брани свим средствима и сигуран сам да би то радила“

* „Нико нема право да злоупотреби чињеницу да је седниште Председништва у Сарајеву. Ништа тиме не би решили, никог не би уплашили или обесхрабрили, само би радикализовали ситуацију у БиХ"

________________________________________________________

       НЕ ТРЕБА ни помишљати на угрожавање безбедности представника српског народа у Председништву БиХ јер би то био напад на изборну вољу народа Републике Српске, а не на Милорада Додика, што би довело до радикализације ситуације у БиХ, поручио је саветник српског члана Председништва за правна питања Милан Тегелтија.

       Тегелтија је у изјави Срни подсетио да Додик има имунитет од кривичног гоњења, што је везано за функцију коју обавља у Сарајеву, а све у вези са БиХ ради у том својству.

       „Сваки покушај његовог хапшења, док због посла мора боравити у Сарајеву, био би тешко кршење Дејтона и увео би БиХ у непредвидив развој догађаја", рекао је Тегелтија Срни.

       Тегелтија је нагласио да се са тим ништа не би решило, само би се БиХ довела тамо где то нико не жели.

       Тужилац Тужилаштва БиХ Џермин Пашић иницирао је хитно формирање предмета због медијских иступа члана Председништва БиХ Милорада Додика у којима, како се наводи, "исказује претње територијалном интегритету и највишим институцијама БиХ"

       „Српски члан Председништва БиХ је и штићено лице под оружаном пратњом и сваки приступ њему као штићеном лицу, од било које оружане формације у БиХ, мора се службеним каналима унапред најавити, иначе је пратња дужна да га брани свим средствима и сигуран сам да би то радила", појаснио је Тегелтија.

       Он је додао да све то говори због тога да после нико не би могао рећи "нисмо знали".

       „Нико нема право да злоупотреби чињеницу да је седниште Председништва у Сарајеву. Као што рекох, ништа с тим не бисте решили, никог не бисте уплашили или обесхрабрили, само бисте радикализовали ситуацију у БиХ", закључио је Тегелтија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари