Каран: Шмит је „улица“ која намеће закон, а по њему прогоне Суд и Тужилаштво које су ранији „шмитови“ наметнули

ШМИТ И БОШЊАЦИ БИ ДА УСТАВНУ НАДЛЕЖНОСТ ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ ПРОГЛАСЕ ЗА КРИВИЧНО ДЕЛО

Синиша Каран

* Министар унутрашњих послова РС Синиша КАРАН: Изјава федералног министра унутрашњих послова Раме Исака да ће председник Републике Српске Милорад Додик "бити лишен слободе ако Суд БиХ то затражи од федералне полиције" глупост и само још један покушај да се прикључи хајци у квазисудској, квазитужилачкој и квазикривичној фарси у којој неуставно сматра да све што је уставно постаје кривично дело

* „Двадесетосам година се разбија уставна позиција Републике Српске. Ово је најеклатантнији и по њима, можда, последњи удар усмерен на разбијање посебног облика уставног уређења и стварање бошњачке БиХ. A БиХ није бошњачка, она је заједничка, сложена, федерална држава српског, хрватског и бошњачког конститутивног народа

________________________________________________________

          MИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је изјава федералног министра унутрашњих послова Раме Исака да ће предсјдник Републике Српске Милорад Додик "бити лишен слободе ако Суд БиХ то затражи од федералне полиције" глупост и само још један покушај да се прикључи хајци у квазисудској, квазитужилачкој и квазикривичној фарси у којој неуставно сматра да све што је уставно постаје кривично дело.

          - Ово је такав парадокс да је њега тешко објаснити са било којег аспекта. Дакле, уставна надлежност председника Републике је кривично дјело. Шмит је "улица". Дакле, "улица" доноси неки папир који је закон, а онда институције које су неки ранији "шмитови" наметнули - Суд и Тужилаштво – раде по том папиру и уставно суде - рекао је Каран.

          Он је навео да за Исакову изјаву није довољно само рећи да је глупост, јер као министар унутрашњих послова делује дестабилизирајуће са аспекта безбедносне ситуације.

          - Двадесетосам година се разбија уставна позиција Републике Српске. Ово је најеклатантнији и по њима, можда, последњи удар на разбијање посебног облика уставног уређења и стварању бошњачке БиХ. A БиХ није бошњачка, она је заједничка, сложена, федерална држава српског, хрватског и бошњачког конститутивног народа - истакао је Каран.

          Он је додао да Устав БиХ препознаје само заштиту тог елемента, српског, хрватског и бошњачког идентитета и у том смислу представљања конститутивног народа и два ентитета.

          Каран је поновио да се 28 година покушава то разбити и направити унитарна БиХ, већински бошњачка, у којој би српски и хрватски народ били мултиетничке креатуре и украс.

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=532918

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари