Додик: Октобарски општи избори донеће једну од досад највећих победа СНСД

НАГЛАСИО ДА ЋЕ ЊЕГОВА СТРАНКА УЧЕСТВОВАТИ НА СВИМ ИЗБОРИМА, ПА И У БРЧКОМ И КАНТОНИМА ФБиХ

* „Ова коалиција може да рачуна на подршку у целини, а СНСД у оквиру те коалиције, као највећи организовани политички субјект, има обавезу и право да предложи оба кандидата и то ћемо учинити када то термини налажу

* „Нећемо потписивати никакву заједничку изјаву о раду на изборном закону после избора. Нека одмах знају да нас не зову на ту причу! То је ствар нових власти, конфигурације, односа. Макар у то био укључен председник Европског савјета Шарл Мишел, таква евентуална заједничка изјава неће имати потпис СНСД

_____________________________________________________________

         МИЛОРАД Додик, председник СНСД, изјавио је да ће његова странка предложити оба кандидата за индивидуалне функције на предстојећим општим изборима у БиХ, те истакао да СНСД иде по своју 12. изборну победу у континуитету.

       Додик је, након седнице Председништва СНСД-а у проширеном саставу, навео да су општи избори 2. октобра важни и да се ова странка припрема да на њима оствари једну од највећих победа до сада.

       „Ова коалиција може да рачуна на подршку у целини, а СНСД у оквиру те коалиције, као највећи организовани политички субјект, има обавезу и право да предложи оба кандидата и то ћемо учинити када то термини налажу", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Додик је потврдио да је СНСД данас усвојио одлуку о избору кандидата за листе, за оба индивидуална нивоа.

       „Једнако тако, на свим нивоима где се одржавају избори, СНСД ће учествовати. То значи на нивоу за члана Председништва, за Представнички дом Парламентарне скупштине, Народну скупштину Републике Српске, Парламент Федерације БиХ и значајан део кантона у ФБиХ и наравно у Брчко дистрикту", прецизирао је Додик.

       Он је истакао да је СНСД обезбедио стабилно друштво, економију и безбедност у Републици Српској.

       Према његовим речима, СНСД ће се водити кампањом добрих вредности и са коалиционим партнерима победити на предстојећим изборима.

       Говорећи о најављеним разговорима о измени Изборног закона БиХ, Додик је навео да је чуо да ће доћи високопозицинирани људи из Брисела који ће тражити потписивање заједничке изјаве о обавезиом раду на изборној реформи након избора.

       „Моје питање је - да ли они то можда не прејудицирају изборне победнике, па траже да ми то потпишемо? Било како било, ми нећемо улазити у тај аранжман и нека одмах знају да нас не зову на ту причу! То је ствар нових власти, конфигурације, односа", нагласио је Додик.

       Он је рекао да се спекулише о томе да ће представник из Брисела бити председник Европског савета Шарл Мишел, те поновио да таква евентуална заједничка изјава неће имати потпис СНСД-а.

       „Ми смо били спремни да уђемо у остале реформе изборног процеса, а онда када смо предложили седам мера позвали су нас да гласамо, али ниједну нашу нису прихватили ови из Европске комисије", напоменуо је Додик.

       Он је рекао да ће СНСД учестовати у доношењу онога што сматрају потребним и корисним.

       „Рецимо, да мандат припадне странци, да не буде после избора разних јурњава за разним посланицима где се плаћа одређени износ како би се обезбедила нека већина. Све то треба избјећи, чињеницом да треба дати мандат странци и странка одређује са своје листе ко је посланик", нагласио је Додик.

       Он је рекао да му се чини да бриселска администрација и Стејт департмент више хоће да овде закувају ситуацију, него да је разреше.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари