Цвијановић: Британија ускратила визе само репрезентативкама БиХ Српкињама – маске су пале!

НИЈЕ ИХ ИЗДАЛА ТЕКВОНДИСТКИЊАМА  КАТАРИНИ КРАЈИШНИК И ЗОРАНИ САНДИЋ

* Председник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: "Ударили су на децу и спортисте. Да се њима свете, за шта? Бројање крвних зрнаца деце и спортиста представља антицивилизацијску дискриминацију, али и сегрегацију каква не постоји нигде у Европи. Колико знам, постоји само у школама у Федерацији БиХ и Уједињеном Краљевству“

* "Ако је украјинска криза разлог за одуговлачење процеса издавања виза, како смо могли чути у саопштењу Таеквондо савеза БиХ, како је могуће да је свим осталим такмичарима из БиХ одобрено, а само српским спортистима још није?“

_____________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да одуговлачење издавања виза од Амбасаде Велике Британије репрезентативкама БиХ српске националности које су требале учествовати на сениорском првенству Европе у Манчестеру изазива згражавање сваког нормалног човека и подсећа на мрачна времена прошлости.

       "Ударили су на децу и спортисте. Да се њима свете, за шта? Бројање крвних зрнаца деце и спортиста представља антицивилизацијску дискриминацију, али и сегрегацију каква не постоји нигде у Европи. Колико знам, постоји само у школама у Федерацији БиХ и Уједињеном Краљевству", рекла је Цвијановићева Срни.

       Председник Српске је нагласила да се у ФБиХ сегрегација огледа кроз такозване "две школе под једним кровом", а у Северној Ирској се деценијама боре да превазиђу проблем и успоставе интегрисани образовни систем, али то иде тешко.

       "Колико смо у прилици да чујемо, чак су и ове 2022. године, морали донети нови закон којим се настоји укинути сегрегација ученика, наставника и стручног особља по националној и верској основи, али на терену то наилази на отпор јер је подељеност те врсте евидентна", рекла је председник Републике.

       Цвијановићева је указала да су одуговлачењем издавања виза искључиво таеквондоисткињама српске националности, а одобравањем свим осталим репрезентативцима БиХ, пале све маске.

       "Ако је украјинска криза разлог за одуговлачење процеса издавања виза, како смо могли чути у саопштењу Таеквондо савеза БиХ, како је могуће да је свим осталим такмичарима из БиХ одобрено, а само српским спортистима још није? За једну од такмичарки, одуговлачење већ сада значи практично одбијање визе, јер нема ни теоретску шансу да стигне на такмичење, а и за другу је преостао веома кратак рок. Да ли неко заиста има намеру да спречи српске девојчице да се такмиче и постигну добре резултате на првенству? Страшно и јадно", нагласила је Цвијановићева.

       Амбасада Велике Британије још није одобрила визе репрезентативкама БиХ у таеквондоу Катарини Крајишник из Источног Сарајева и Зорани Сандић из Зворника, које су требале учествовати на Сениорском првенству Европе у Манчестеру.

       Осталим члановима репрезентације БиХ  -Неџаду Хусићу, Динку Шегедину, Петри Ждеро и тренеру Харису Хусићу - визе су одобрене.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари