Цвијановић: Сарајево да не кочи прикључивање БиХ Отвореном Балкану – то није политичка интеграција

НА БИЈЕЉИНСКОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ „ИНТЕРАГРО“ 243 ИЗЛАГАЧА ИЗ ДЕСЕТ ЗЕМАЉА

У бијелјинском "Орлу"

* Председница Српске у Бијељини: „Наравно да је наша Република највише ослоњена и упућена на Србију, али и са свим другим државама у окружењу желимо да градимо добре односе, желимо да се економски повезујемо

* "Отворени Балкан није политичка организација нити политичка интеграција. То је економско повезивање које би требало да нас, уз оне економске благодети, доведе до тога да се и политички боље разумемо и из тог разлога институције Републике Српске дају снажну подршку овој иницијативи

* Директор предузећа „Орао“ Младен СТОЈАНОВИЋ:  Прошле године смо остварили рекордне резултате. До краја 2022-ге треба да потпишемо уговор са Министарством одбране Србије, што ће нам делимично обезбедити и средства за следећу годину. Овде ради 117 људи високе стручне спреме, 71 инжењер техничке струке. Примили смо 17 људи високе стручне спреме у претходне двије године

__________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је на отварању Пољопривредног сајма "Интерагро" у Бијељини да Република Српска свакоме може бити добар домаћин и да жели да се повезује економски у целој регији.

       - Наравно да је наша Република највише ослоњена и упућена на Србију, али и са свим другим државама у окружењу желимо да градимо добре односе, желимо да се економски повезујемо - рекла је Цвијановић и истакла подршку иницијативи "Отворени Балкан".

       "Отворени Балкан", како је рекла, није политичка организација нити политичка интеграција.

       - То је економско повезивање које би требало да нас, уз оне економске благодети, доведе до тога да се и политички боље разумемо и из тог разлога институције Републике Српске дају снажну подршку овој иницијативи - истакла је Цвијановић.

       Према њеним речима, сајамско окупљање било је прилика и за разговор о томе на који начин да се и у Српској виде благодети иницијативе "Отворени Балкан".

       - Треба да убедимо и замолимо колеге из Сарајева да се и БиХ прикључи овом великом пројекту, да они не буду кочница - додала је Цвијановић.

       У изјави новинарима након отварања Међународног сајма пољопривреде "Интерагро" рекла је да та смотра аграра има тренд раста са појачаним интересом земаља и излагача, ове године 243 излагача из 10 земаља, што је искорак у односу на претходне године.

       Навела је да је већ уочи отварања Сајма одржан састанак између винара Србије, Северне Македоније и Републике Српске, а направљени су и контакти у вези са извозом житарица.

       - Имамо проблеме глобалне природе око снабдевања храном и енергентима и мислим да смо одавде послали праву поруку да ћемо заједно, као тржиште које обухвата земље бивше Југославије и друге, моћи можда да наступамо интегрално у многим областима и на тај начин појачамо своје капацитете и привлачност за стране инвеститоре - поручила је Цвијановић.

       Она је оценила да је Ваздухопловни завод Орао у Бијељини стабилно предузеће које има визију и да је поносна на резултате које остварује.

       - Предузеће успева да испуни поруџбине, а радује ме и чињеница да се Орао са ремонта старијих типова мотора полако оспособљава за ремонт модерније генерације, због чега мислим да ће имати значајне иностране партнере - рекла је Цвијановић након разговора са руководством предузећа у којем је обишла и производне погоне.

       Изразила је жељу да се Орао ослони и на Владу Републике Српске, на републичке институције, али и да се очува јер има сјајну перспективу.

       Цвијановић је приликом посете овом предузећу подсетила да су велики патриотски чин направили људи који су фабрику пренели из Рајловца у Бијељину, где су у тешка времена започели пословне активности.

       - Они су били пионири у прављењу привредног амбијента, спашавајући важан ресурс. Задовољна сам чињеницом да овде имамо високообразовне кадрове, са специфичним знањима неопходним за обављање ове делатности - ремонт мотора - рекла је Цвијановић.

       Она је указала да је Србија стратешки партнер Орлу, као и да је радује што постоји сарадња са европским, али и земљама ван Европе.

       Директор предузећа Младен Стојановић рекао је да је Орао прошле године остварио рекордне резултате, па су приходи од пословних учинака били за 18 одсто већи него 2020. године.

       Он очекује да до краја године потпишу уговор са Министарством одбране Србије, што ће им делимично обезбедити и средства за следећу годину.

       - Овде ради 117 људи високе стручне спреме, 71 инжењер техничке струке. Примили смо 17 људи високе стручне спреме у претходне две године. Свесни смо да само младост, нова енергија и нова знања дају напредак овом предузећу - рекао је Стојановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари