Цвијановић: БиХ се показала и као непријатељски ниво власти према Српској

ПРЕДСЕДНИЦА РС УПОЗОРИЛА: БОШЊАЦИ ЖЕЛЕ ДА СЕ БиХ - ЦЕНТРАЛИЗУЈЕ

* „По Уставу БиХ постоји висока аутономија Републике Српске и многи процеси се завршавају у Српској, а онда је неко то променио и рекао да се завршавају на нивоу БиХ, намећући одређене институције које тамо функционишу”

* РТРС рекла: „Српска жели да ужива она права која су јој дата према Уставу и да координише своје активности са другим ентитетом, да би на нивоу заједничких институција могла да се спроводи нека политика која је добра за грађане Републике Српске и ФБиХ. Не видим шта је у томе лоше, осим што је лоше то што имамо оне који упорно покушавају да то централизују и да набаце неку снагу нивоу власти БиХ

_________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је суштински приоритет Републике Српске очување њене високе аутономије коју има према Уставу БиХ и којом се не угрожава БиХ као заједница у којој функционише.

       Председница Републике Српске је истакла да се у БиХ, следом неких врло погрешних корака, неразумевања или намерних грешака које су правили људи који припадају страном фактору, дошло у прилично збуњујућу ситуацију.

       Она каже да по Уставу БиХ постоји висока аутономија Републике Српске и да се многи процеси завршавају у Српској, а “да је онда неко то променио и рекао да се завршавају на нивоу БиХ, намећући одређене институције које тамо функционишу”.

       Цвијановић каже да је то изазвало одређену врсту конфузије и да је тако тешко функционисати.

       Она је истакла да Република Српска жели да ужива она права која су јој дата према Уставу, да не ускраћује другоме та права, да координише своје активности са другим ентитетом, да би на нивоу заједничких институција могла да се спроводи нека политика која је добра за грађане Републике Српске и ФБиХ.

       “Не видим шта је у томе лоше, осим што је лоше то што имамо оне који упорно покушавају да то централизују и да “набаце неку снагу” нивоу власти БиХ, уместо да јачају ентитете који се боре са стварним животом и проблемима својих грађана” - рекла је Цвијановић.

       Она је рекла да је БиХ често била кочница у реализацији важних пројеката у реализацији дотока новца и у многим важним стварима показала се као непријатељски ниво власти према својим ентитетима и грађанима, што је недопустиво.

       Цвијановић је истакла да представници Републике Српске желе да очувају надлежности Српске и да она буде добар партнер ФБиХ и нивоу БиХ, док Бошњаци желе да се БиХ централизује, рекла је Цвијановић за РТРС.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари