„Српски фудбалски Џејмс Дин”

ЈЕДНА УЛИЦА ПОРЕД ПАРТИЗАНОВОГ СТАДИОНА ДОБИЛА ИМЕ ДРАГАНА МАНЦЕА

 Драган Ђурић

  • Пленио је карактером и игром. Волели су га не само они којима је црно-бела боја у срцу, већ и они којима је трпао голове. Волели су га, јер је на терену изгарао, умео је да прослави голове", рекао је Милутин Шошкић

  • Петицију да Драган Манце добије улицу прошле године, за свега неколико дана, потписало је 5.000 грађана, махом из Земуна

        БЕОГРАД, (ФоНет) - У Београду је, у близини стадиона Партизана, отворена Улица Драгана Манцеа, легендарног центарфора црно-белих, фудбалера чије име "Гробари" скандирају и данас, више од 25 година после његове смрти.

        "Навијачи увек бирају своје љубимце. Та љубав ствара легенде. А у историји Партизана постоји само једна легенда - то је Драган Манце", рекао је председник Партизана Драган Ђурић на свећаности на којој је откривена табла са именом фудбалера Партизана који је погинуо 1985. године.

         Он је подсетио да је Манце пет година играо за Партизан и дао 184 гола.

         "Али, Манце није статистика. Он је симбол љубави према клубу. Борбеност, оданост навијачима и клубу, направили су од њега легенду. Он је поставио критеријуме према црно-белој боји", рекао је Ђурић.

         Он је захвалио Скупштини града Београда на одлучи да се та београдска улица сада зове именом некадашњег фудбалера црно-белих.

        Легендардни голман Партизана Милутин Шошкић, који је био члан стручног штаба када је Манце погинуо, изјавио је да је Манце био млад човек који је својом популарношћу далеко превазилазио границе ове земље.

         "Он је био српски фудбалски Џејмс Дин. Пленио је карактером и игром. Волели су га не само они којима је црно-бела боја у срцу, већ и они којима је трпао голове. Волели су га, јер је на терену изгарао, умео је да прослави голове", рекао је Шошкић .

         "Манце никада није отишао из наших срца. Он ће увек бити ту, биће увек наш. Он је и даље на сваком делу трибина, на свакој столици, где год да су навијачи Партизана", истакао је он.

         Помоћник градоначелника Београда Александар Шапић је истакао да је изузетна ствар што се ова улица налази баш поред стадиона у Хумској, јер је то још једна потврда шта је он значио за Партизан и његове навијаче.

        "Али, Манцеово име превазилази Фудбалски клуб Партизан. Он је био симбол једне генерације у Србији. Чак и они који не прате фудбал знају ко је Драган Манце", рекао је Шапић.

         Петицију да Драган Манце добије улицу прошле године, за свега неколико дана, потписало је 5.000 грађана, махом из Земуна, јер је идеја била да се она нађе баш у том делу Београда, где је и рођен 1962. године.

         У договору са породицом, навијачима и клубом Партизан, одлучено да то буде улица у близини стадиона црно-белих.

         Скупштина града Београда прихватила је у јуну предлог Комисије за именовање улица и тргова да легендарни фудбалер Партизана, који је трагично изгубио живот 1985. године, добије своју улицу.

         Драган Манце је погинуо у 23. години у саобраћајној несрећи на путу Београд - Нови Сад, код Земуна.

         Био је идол навијача црно-белих који су у више наврата тражили и да стадион београдског клуба добије његово име.

         Навијачи Партизана установили су и награду "Драган Манце" коју додељују ономе за кога сматрају да је игром и односом према клубу то заслужио.

        До сада су ово признање добили фудбалер Алмами Мореира и бивши тренер кошаркаша Партизана Душко Вујошевић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари