Хрвати на плећкама, за злато против Данске

ВЕЛИКА ПОБЕДА РУКОМЕТАША ПРОТИВ ХРВАТСКЕ (26-22)

КОЈА ОТВАРА И ВРАТА ОЛИМПИЈАДЕ

  • Утакмица је почела доста нервозно и оба тима су правила неуобичајене грешке у одбрани. То посебно важи за селекцију Хрватске, која је у уводних 10 минута примила четири гола са играчем више
  • Станић се вратио на гол почетком другог полувремена и почео да брани као у свим претходним утакмицама. Заустављао је ударце хрватских рукометаша у серијама и на крају стигао до 12 одбрана, уз само осам примљених голова у наставку утакмице
  • Бековски двојац Србије, Илић и Марко Вујин, наставио је да решета мрежу хрватских голмана, који су имали најслабије вече на шампионату
  • Упркос великим тензијама уочи утакмице, играчи оба тима били су изузетно коректни, уз максимално обострано поштовање, а изванредну атмосферу у Београдској Арени навијачи су у пар наврата покварили непримереним увредљивим скандирањем

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Рукометна репрезентација Србије први пут се пласирала у финале Првенства Европе, пошто је вечерас у Београду у полуфиналу победила селекцију Хрватске резултатом 26-22 (13-14).

        Србија ће у недељу у 17 часова у финалу играти против репрезентације Данске, која је првом полуфиналном дуелу савладала Шпанију са 24-23 (12-10).

        Уколико тријумфују у финалу, српски рукометаши ће се пласирати на Олимпијске игре у Лондону, а у случају пораза играће у квалификацијама за Олимпијаду.

        За рукометну репрезентацију Србије то је прва медаља на великим такмичењима, а последње одличје изборила је селекција Савезне Републике Југославије на Првенству света у Француској 2001. године, када је освојено треће место.

        Репрезентација Хрватске има неупоредиво боље резултате на великим такмичењима, али је у међусобним дуелима остварила само једну победу. Та традиција данас није прекинута, захваљујући изванредној игри српских рукометаша у другом полувремену, када је заблистао голман Дарко Станић.

        Утакмица је почела доста нервозно и оба тима су правила неуобичајене грешке у одбрани. То посебно важи за селекцију Хрватске, која је у уводних 10 минута примила четири гола са играчем више.

        У том периоду Станић није успео да одбрани ниједан шут, а много успешнији није био ни Драган Марјанац, који га је заменио.

        Срећа за српски тим била је што ни Мирко Алиловић није блистао на голу хрватског тима.

        У првих 30 минута играло се углавном гол за гол, с тим што су Хрвати у два наврата имали два поготка предности, али их нису сачували до одласка на одмор. За заостатак српског тима од само једног гола најзаслужнији су били капитен Момир Илић и Иван Никчевић.

        Преокрет је уследио у другом полувремену.

        Станић се вратио на гол и почео да брани као у свим претходним утакмицама. Заустављао је ударце хрватских рукометаша у серијама и на крају стигао до 12 одбрана, уз само осам примљених голова у другом полувремену.

        С друге стране, бековски двојац Србије, Илић и Марко Вујин, наставио је да решета мрежу хрватских голмана, који су имали најслабије вече на шампионату.

        Разлика се полако повећавала, а све је било решено у 51. минуту, када је репрезентација Србије повела 25-20.

        У последњих седам - осам минута српски рукометаши су изгубили концентрацију и направили више грешака у нападу, али Хрвати то нису искористили, што због велике нервозе, што због Станићевих одбрана.

        Све је на крају решио Вујин, постигавши 26. погодак за српски тим.

        Упркос великим тензијама уочи утакмице, играчи оба тима били су изузетно коректни, уз максимално обострано поштовање, а изванредну атмосферу у београдској Арени навијачи су у пар наврата покварили непримереним увредљивим скандирањем.

        Србија: Марјанац, Шешум, Вујин 6, Никчевић 4, Манојловић 1, Тоскић 3, Станић (12 одбрана), Илић 8, Марковић, Продановић 1, Стојковић 1, Бељански, Вучковић, Чутура, Станковић 2,

        Хрватска: Балић 2, Дувњак, Лацковић 3, Копљар 7, Вури 4, Гојун, Лосерт, Хорват 1, Вуковић, Батиновић, Бићанић, Бунтић 1, Алиловић (10 одбрана), Чупић 3, Муса, Нинчевић 1.

Славље на Тргу Републике

        Стотине и стотине људи окупиле су се на београдском Тргу Републике, скандирајући, бацајући "топовске ударе" и гађајући грудвама саобраћајне полицајце, после вечерашње рукометне утакмице у којој је репрезентација Србије победила Хрватску резултатом 26-22 у полуфиналу Првенства Европе.

        Саобраћај на Тргу Републике је око 22 часа и 50 минута заустављен. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари