Тачи: Помирење у региону немогуће док Србија и БиХ не признају независност Косова

ПРВИ ПРИШТИНСКИ ШИПТАР ПРИЗИВА „СМЕЛЕ И СТРАТЕШКЕ ОДЛУКЕ ОД СТРАНЕ ЕУ“

          ПРЕДСЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи изјавио је на самиту у Берлину да је помирење у региону немогуће док Србија и Босна и Херцеговина не признају независност Косова.

          "Помирење ће бити немогуће за онолико времена за колико Србија и БиХ не буду признале независност Косова. Немачка и Француска имају могућност и лидерство за подстицај на тако смеле одлуке", написао је Тачи на Фејсбуку после разговора у Берлину.

          Он је оценио да једна од првих одлука ЕУ треба да буде одлука о либерализацији виза за грађане Косова.

          "Косово је неправедно остала једина изолована земља у Европи. Грађани Косова су најевропскији народ у региону и потпуно је неправедно да се настави дискриминација", навео је Тачи.

          Косовски председник је додао да је на скупу у Берлину оценио да су односи у региону на најнижем нивоу и да је у таквим околностима много добрих иницијатива Берлинског процеса остало неостварено.

          "Ова лоша ситуација се не може превазићи само апстрактним изјавама и обећањима. Потребне су смеле и стратешке одлуке држава региона које се неће догодити док нема смелих и стратешких одлука од стране ЕУ и држава чланица", оценио је Тачи.

          (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари