Тачи: Нећемо „модел две Немачке“, неће бити дуплог суверенитета за „Косово“

НАГЛАШАВА И ДА У БЕРЛИНУ НЕЋЕ БИТИ „НИКАКВЕ АУТОНОМИЈЕ И НИКАКВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

* Агенцији Бета Хашим ТАЧИ рекао: „Мислим да је међународна заједница разједињенија у вези са дијалогом Косово-Србија него Косово унутар себе, јер не може бити решавања проблема између Косова и Србије без међународног јединства. То јединство је до сада недостајало и не верујем да ће се то у Берлину превазићи

* „Тражићу да се изађе с јасном поруком да се осуди геноцид који је Србија извршила на Косову, када је убијено 13.500 цивила, силовано је око 20 хиљада жена Албанки, убијено 1.200 деце и у свим деловима Косова је извршено 400 масакра

______________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи је изјавио да на Самиту у Берлину, 29. априла, не може да буде никаквог двоструког суверенитета за Косово, никакве врсте аутономије, никакве Републике Српске, нити било каквог компромиса модела две Немачке, и да се може разговарати само о међусобном признању Косова и Србије.

           Косовски председник је у интервјуу за агенцију Бета рекао данас да од Самита у Берлину не треба очекивати да ће се догодити нови процес, да ће се догодити неко чудо, да ће се решити неки историјски проблем, али и да је то могућност да се потраже идеје, решења а не да се оне одбијају.

           Према његовим речима, то ће бити и добра могућност да се лидери западног Балкана сретну заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Марконом и представницима европских институција.

           "Наравно да ће организатори затражити да се дијалог Косово Србија настави са могућношћу постизања споразума за пуну нормализацију међудржавних односа, са могућношћу постизања свеобухватног споразума, док ће се отворити и нова актуелна питања између наших земаља. Али (у Берлину) неће бити разговора, преговора, нити споразума", казао је Тачи.

           Говорећи о очекивањима од Самита, Тачи је навео да је у сталном контакту са немачким и француским званичницима.

           "Ми смо заинтересовани да састанак буде успешан. Надам се да ће бити добро припремљен. Поздравиће се суштински напредак који је постигнут до сада. Наравно од свих страна ће се тражити да имају добросуседске односе, међусобно европско понашање, да се усредсреде на економски развој и у борби против тероризма, радикализма, против свих врста екстремизма који се могу појавити, као и на јачање борбе против корупције, организованог криминала и на остваривању свих приоритета које имамо за европску будућност", казао је он.

           Косово на Самит у Берлину иде као независна и суверена држава са уставним и законским обавезама, са носиоцима институцијама као и све друге земље западног Балкана и има јасну позицију да са Србијом разговара о међусобном признању, указао је Тачи.

           "То подразумева да нема никаквог двоструког суверенитета за Косово, никакве врсте аутономије, никакве Републике Српске, нити било каквог компромиса модела две Немачке, тако да се може догодити само признање од стране Србије", рекао је он.

           Косово на самит иде јединствено, са јасним ставовима независне и суверене државе каже председник Косова и додаје да се састао са носиоцима највиших институција земље, преговарачком екипом, информисао сам и представнике опозиције, додао је Тачи.

           "Мислим да је међународна заједница разједињенија у вези са дијалогом Косово Србија него Косово унутар себе, јер не може бити решавања проблема између Косова и Србије без међународног јединства. То јединство је до сада недостајало и не верујем да ће се то у Берлину превазићи", казао је Тачи.

           Он очекује да Меркел и Макрон буду јединствени у јасној и недвосмисленој подршци процесу либерализације виза за грађане Косова и да је такво, јасно определење изузетно значајно, јер ако до тога не дође за грађане Косова, Самит у Берлину ће бити велико разочарење.

           Истакао је да ће он на Самиту имати конкретне захтеве. "Тражићу да се изађе с јасном поруком да се осуди геноцид који је Србија извршила на Косову, када је убијено 13.500 цивила, силовано је око 20 хиљада жена Албанки, убијено 1.200 деце и у свим деловима Косова је извршено 400 масакра", рекао је Тачи.

           Коментаришући захтеве Србије да без укидања такси од 100 одсто на робу која се увози из Србије и БиХ нема наставка дијалога, Тачи је казао да дијалог са Србијом треба да буде без икаквих услова, да неће прихватити нити дозволити никаква условљавања од било кога, ни Србије, нити од организатора.

           Према његовим речима, најзначајније је да се у дијалогу обезбеди постизање споразума у оквирима евроатлантских стандарда који је ефективан, добар, прихватљив грађанима и применљив касније.

           (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари