Курти освојио безмало 42 одсто гласова, али није сигурно да ће формирати нову шиптарску владу

СРПСКОЈ ЛИСТИ ПРИПАЛО ПРЕКО 99 ОДСТО ГЛАСОВА ОНИХ КОЈИ СУ ИЗАШЛИ НА БИРАЛИШТА У К. МИТРОВИЦИ

* За Харадинајеву Алијансу за будућност Косова (ААК), коју аналитичари сматрају кључном за формирање владе, гласало је 7,2 одсто шиптарских бирача

___________________________________________________

       ПАРТИЈА Самоопредељење Аљбина Куртија победила је на шиптарским парламентарним изборима.

       Према излазној анкети, Самоопредељење је освојило 41,8 одсто гласова, док је опозициона Демократска партија Косова (ПДК) на другом месту са освојених 16,5 процената.

       Владајући Демократски савез Косова (ЛДК) је према предвиђањима на трећем мјесту са 15,2 одсто гласова.

       За Алијансу за будућност Косова (ААК), коју аналитичари сматрају кључном за формирање владе, гласало је 7,2 одсто шиптарских бирача.

       Курти, који је прошле године пет месеци био премијер, обећао је борбу против корупције и да неће бити компромиса са Србијом.

       „Косово се као независна држава, ове недеље, враћа свом народу као извор суверенитета”, казао је Курти новинарима након гласања.

       „Доста је изазова пред нама, ту је питање са Србијом, пандемија и јачање државе”, рекао је након гласања Рамуш Харадинај чија се ААК сматра одлучујућом за формирање владе.

       Вјоса Муслију, професорка политичких наука на Врије универзитету у Бриселу казала је за „Политико” да ЕУ не одговара да особа попут Куртија предводи дијалог са Београдом, јер он „није спреман за уступке нити ће пристати на нејасноће које су биле обележје дијалога у прошлости“.

       Српска листа освојила је више од 99 одсто гласова оних који су изашли на изборе у Косовској Митровици.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари