Курти: Немамо територију коју бисмо могли да дамо Србији као утеху за изгубљено Косово

КАКО ЈЕ КУРАЖАН И ВАЖАН МАНДАТАР ЗА САСТАВ НОВЕ ОКУПАЦИОНЕ ВЛАДЕ У ПРИШТИНИ

* Дојче веле рекао да граница према Србији "не може да се пореди" са границом према Албанији: "Граница између Косова и Албаније није албанска граница, то је српска и југословенска граница. Приближавање, интеграцију и уједињење са Албанијом – једнога дана, у будућности – ја не видим као резултат неуспеха државе Косово, већ као њен успех“

* „Један од приоритета биће и дијалог са Србијом, али он неће бити наш главни приоритет... Са ЛДК смо постигли договор да царинске таксе од 100 одсто (на увоз робе из Србије) желимо да заменимо за политички, економски и политичко-трговински реципроцитет са Србијом“

* ФАКТИ: Овај говори оно што нам мисле и спремају амерички опупатори КиМ. Спреман је за прелазак на ОВК-фазе на софиостициранију антисрпску работу Вашингтона, Берлина, Лондона и Брисела

______________________________________________________________________

        МАНДАТАР за састав нове окупационе америчко-натовске владе у Приштини - Аљбин Курти - изјавио је да границе Косова не могу да се мењају и да основа за будући споразум Београда и Приштине не може да буде територијална одштета Србији.

        "Око 110 земаља нас је признало у оваквим границама, укључујући САД и Немачку, и ми немамо територију коју бисмо могли да дамо Србији. Основа за будући споразум Косова и Србије не може бити територијална одштета Србији, као утеха за изгубљено Косово, већ живот грађана, практичне потребе, људска права и патње које смо претрпели под једном државом као што је Србија која се није суочила са својом прошлошћу", рекао је Курти у интервјуу за немачки Дојче веле.

        Курти је додао да граница према Србији "не може да се пореди" са границом према Албанији.

        "Граница између Косова и Албаније није албанска граница, то је српска и југословенска граница. Приближавање, интеграцију и уједињење са Албанијом – једнога дана, у будућности – ја не видим као резултат неуспеха државе Косово, већ као њен успех. Али ову земљу морамо најпре да начинимо успешном", навео је Курти.

        Он је додао да албански народ "и даље пати од трауме" због Лондонске конференције из 1913. године, и подсетио на речи тадашњег шефа британске дипломатије Едварда Греја да су "Албанији нанели велику неправду како би одржали мир у Европи".

        Курти је рекао и да "приближавање, интеграција и уједињење" Косова са Албанијом "ни у ком случају неће бити спроведено оружаним, недемократским и противуставним средствима".

        "Најпре желимо да изградимо државу Косово, при чему ће тежиште бити на привреди и правди. Један од приоритета биће и дијалог са Србијом, али он неће бити наш главни приоритет. Главни фокус ће бити на правди и запошљавању", казао је.

        "Што се тиче односа са Србијом, договорили смо се да морамо да се састанемо са (новим) високим представником ЕУ за спољне послове и безбедност Жозепом Борелом, како бисмо размотрили припрему будућег дијалога заснованог на јасним и прецизним принципима. Не смемо поново да закажемо", додао је Курти.

        Он је рекао и да је током шестогодишњег дијалога Београда и Приштине, од 2011. до 2017. године, Косово закључило 33 споразума са Србијом, да је важно проверити колико је њих спроведено како би из тога "могли да извуку поуку за будућност".

        "Са ЛДК смо постигли договор да царинске таксе од 100 одсто (на увоз робе из Србије) желимо да заменимо за политички, економски и политичко-трговински реципроцитет са Србијом. Тај реципроцитет предвиђа и Устав Косова, усвојен 7. децембра 2011. године", казао је Курти.

        Он је поновио да реципроцитет треба да претходи укидању такси и додао да се "не сме заборавити да су амбасадори земаља Квинте на Косову позвали Србију да обустави кампање против признавања Косова и против чланства Косова у међународним организацијама".

        "Али Београд прави кораке уназад: председник државе (Александар Вучић) недавно је најавио да ће спречити приступање Косова у Унеско", навео је Курти.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари