Курти: Ја сам Албанац, не постоји национални идентитет „косовар“

ПОНОВИО ДА У ЊЕГОВОЈ ВЛАДИ НЕЋЕ БИТИ НИКОГ ИЗ СРПСКЕ ЛИСТЕ

* Говорећи о питању уједињења Косова и Албаније,  рекао да европске интеграције и уједињење "нити могу да замене једно друго, нити се противе једно другом"

_____________________________________________________________

        ЛИДЕР шиптарског Самоопредељења и будући премијер „Косова“ Аљбин Курти изјавио је да Српска листа неће бити део његове владе, али да ће један министар бити из српске заједнице на Косову.

        „Трудимо се да направимо владајућу коалицију којој неће бити потребни гласови Српске листе. Српска листа биће у опозицији, а то што један министар мора да буде из српске заједнице, не значи да ће бити у коалицији. Српска национална припадност није чланство партије него национална припадност", изјавио је Курти у интервјуу за ТВ Н1.

        Упитан да ли то значи да ће у будућој косовској влади бити српски министар са којим ће се сложити двотрећински Српска листа, али неће у политичком смислу бити третиран као део владајуће коалиције, Курти је казао да се "може тако рећи".

        Тврди да је било случајева да је један Србин гласао 18 пута као и примера да је у неким местима било више гласова за Српску листу него становника.

        Курти је казао да је до тих појава дошло услед притиска званичног Београда да Српска листа добије 100 одсто гласова што је описао као последицу "недостатка самопоуздања".

        "Имате притисак и стравичне диктатуре не само у Европи и другде у свету које би се задовољиле са 80 одсто, а ови су желели 100 одсто. Али не кривим ја Српску листу, они пребацују притисак који сами доживљавају, односно притисак Београда на Српску листу се пребацује на притисак на српско становништво на Косову", истакао је он.

        Одговарајући на питање зашто елиминише Српску листу, Курти је рекао да "Београд плаћа за послушност" и да косовске институције са међународном заједницом морају да прекину могућност да Београд врши притисак на Србе на Косову.

        "Немам ништа против Срба. Проблем са Српском листом није то што је средство Београда, већ што је средство", оценио је он. 

        Курти је додао да је он по националности Албанац, да не постоји национални индентитет "косовара" али да постоји држава Косово.

        Говорећи о питању уједињења Косова и Албаније, он је рекао да европске интеграције и уједињење "нити могу да замене једно друго, нити се противе једно другом".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари