Вучић: Запад брани сваки педаљ Украјине, ја ни по коју цену не могу да прихватим нарушавање интегритета Србије

„ЗАПАДНИМ ЗВАНИЧНИЦИМА СВЕ КАЖЕМ – ОВО МИ ЈЕ ПОСЛЕДЊИ МАНДАТ, ШТА МИ МОГУ?!“

* „Поводом санкција Русији, многи моји гости су апсолутно против увођења, слажем се да им се може... И моја тетка је, и мој отац је, и ја – па шта са тим? Какве то везе има са вођењем државе? Никакве!  Ми смо 80 дана издржали. И сад хоћу да људи знају, отворено ћу рећи: цена коју плаћамо је огромна

* Било би лепо да је мало више фер био амбасадор Руске Федерације... Али, свеједно, не тражимо и не радимо ово због њих. Радимо због себе. Због поштеног односа према себи и поштовања међународног права. И знамо шта су санкције, колико су нефер и непотребне...

* „Од преговора о гасу очекујем нормалну цену, али је најважније да га имамо, цена није толико важна. Бугарска ми је обећала да неће правити проблем око транзита гаса. Имамо Русију која од нас очекује да останемо једина земља у Европи која није увела санкције

* „Посебно издвајају БиХ. Видите колико сте лажова имали у студију који су говорила да БиХ није увела санкције? (Водитељ: „Миле Додик је говорио да се томе противи и да се то неће догодити...“). Па, лепо је, али БиХ је увела санкције Русији

* „Моје је само да кажем народу да трпимо страшно. Трпимо много збох неувођења санкција Руској Федерацији. Хоћу да људи то знају. Ја бих вам сада рекао, немам никаквих илузија: живећемо десетоструко боље само да смо то урадили. Да вам не објашњавам додатно зашто. Нисмо то урадили јер се понашамо као самостална и независна земља

* „Западни представници кажу – нећемо прихватити промену граница Украјине ни за педаљ? Стварно? А причаћете нам о Косову као посебној држави? Видели сте изјаву Дмитрија Медведева од синоћ. Да се ставимо у руске ципеле - што би они бринули посебно о српским интересима? Они су велика сила и брину о себи. Немају на шта друго да се позову осим на косовски преседан. То раде и Путин и Медведев

* Да ли је то фер? У политици нема фер. Јер, они ће вам на то рећи: ми нећемо да признамо независно Косово. Па, наравно да неће, јер ни њима нико неће да прихвати да су Донбас и Крим руски. Да ли је фер према нама? Није! Они извлаче једино што могу да извуку и извукли су Косово као преседан. Да сам на њиховом месту, нисам сигуран да не бисмо исто урадили

*Путин и даље има исти аргумент – косовски преседан. Да то Путину отмете из руку, морате Србију да натерате

___________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић одговорио је на више актуелних питања ТВ Прва.

         * Зарацин је јуче отворено рекао да Косово има право на чланство у Савету Европе. Шта ви кажете на то? 

       - Ја бих да се обратим грађанима на другачији начин.

       Понекад је, у овим временима, боље одређене ствари прећутати. То говорим јер сте поставили и питање да ли ће Србија уводити санкције, и још неколико питања која не можете да посматрате изоловано него кроз то хоћемо ли имати довољно шећера, бензина, уља, гаса, хоћемо ли моћи да преживимо?

       - Зима која долази ће бити најтежа у последњих 70 година. Проблем је што нико не жели да чује другог. Недостајаће свима хране. Енергената има довољно, али захваљујући суманутој политици са свих страна, биће или недоступни или невероватно скупи.

       - Дведесет пет одсто светског тржишта неће имати хлеба. Биће проблема са набавком кукуруза, из украјинских лука нема извоза, Русија је забранила извоз - осим пријатељским земљама, што значи да Европи нема ни килограм. Све мора да се посматра заједно.

       - Као и што (у земљи) морамо да радимо сви заједно на истој политици да бисмо могли да преживимо, а имамо услове готово проглашеног светског рата.

       - Ја морам да будем реалан, а други, на свим тв каналима, причају оно што неко жели да чује. При том ће да траже и плате и пензије и њихово повећање. Долазиће са небулозним идејама поводом свакога ко у овој земљи штрајкује против било чега. 

       - Поводом санкција Русији, многи моји гости су апсолутно против увођења, слажем се да им се може, ту сте управу...И моја тетка је, и мој отац је, и ја – па шта са тим? Какве то везе има са вођењем државе? 

       * Може ли се вама?                     

       - Па кажем: какве то везе има са вођењем државе? Никакве! „Лако ми је, може ми се“. Ми смо 80 дана издржали. И сад хоћу да људи знају, отворено ћу рећи: цена коју плаћамо је огромна.

       - Цена је та да суштински немамо излаз на тржиште капитала. И немају га иначе земље у развоју јер имамо већу цену долара. Ракција ФЕДА... ЕЦБ не реагује да би сачувала европски раст. Подизање каматне стопе је одлазак у минус. ЕУ не може да издржи трећу годину.

       - Безброј проблема. То дотиче сваког. Ако немамо приступ капиталу, како ћемо да имамо рол-овер. То је занављање, а не ново задуживање. А кад имате рат у Украјини, морате да имате дефицит 3-4 одсто и морате да га покријете. А како ћете да изађете на тржиште? 

       * То системом спојених судова долази до плата и пензија?

       - Да, долази до плата и пензија. И сад знам, сви ће да кажу: ево га Вучић најављује увођење санкција. Не, борићемо се докле можемо да чувамо своју политику. А ту политику водимо не зато што имамо нешто од неувођења санкција.

       - Слушаћу стручњаке да је то због цене гаса... Хајдете! Ма хајдете, људи! И да платимо најскупљу цену гаса у односу на ово, то нам је милијарду, а ми на овоме губимо више милијарди. Да не причам о мањем доласку страних директних инвестиција. Да вам, не причам о томе да је седам америчких продуцената, режисера, глумаца одбило да дође у земљу зато што нисмо увели санкције, који би  снимали филмове за по 5 и 10 милиона евра. Да вам не причам о огромној штети коју трпимо. И ни од кога не тражим ни хвала.

       - Било би лепо да је мало више фер био амбасадор Руске Федерације када о томе говори. Али, свеједно, не тражимо и не радимо то због њих. То радимо због себе. Због поштеног односа према себи и поштовања међународног права. И знамо шта су санкције, колико су нефер и непотребне.

       - Проблем је што свако тумачи свако моје објашњење онако како би он желео и сваки пут слажу. Колико сте пута чули да ћемо 3. априла увести санкције?

       - Моје је само да кажем народу да трпимо страшно. Трпимо много неувођењем санкција Руској Федерацији. Хоћу да људи то знају.

       - Ја бих вам сада рекао, немам никаквих илузија: живећемо десетоструко боље само да јесмо то урадили. Да вам не објашњавам додатно зашто. Нисмо то урадили јер се понашамо као самостална и независна земља. 

       * Која је цена независности?

       - Цена је да живимо у ужасном тренутку у коме на дневном нивоу морате да водите рачуна о свему. Ја сам крив јер сам хтео да задржим инфлацију, она јесте и биће нижа него у развијенијим земљама - Румунији, Мађарској, Пољској.

       -На дневном нивоу се бавимо и недељном ценом дизела и бензина. Ја сам молио владу да идемо са 20 одсто мање прихода од акциза. Нама је нафта кључни приход, јер од струје имамо само губитак. На либерализованом смо тржишту. Ко произведе струју овде, он је даје нама а не Белгији, ако ми не можемо да платимо цену као Белгија и немамо никаква права да је задржимо. Зато немојте да говорите глупости.

       - Немогуће је да одржимо државу ако не добијемо одређени новац. Губимо 36 милиона евра месечно да би грађани плаћали јефтиније гориво. Онда ће да кажу – негде је гориво још ниже. Али, цена струје је виша. Па, негде су и плате ниже.

       * Струја је требало да поскупи пре десет година? 

       - Требало је. А не да је држимо као социјалну категорију, а сад морамо да је држимо некако да не бисмо имали инфлацију. Јер, нећу да уведем порез на људе, људима порез који морају да плаћају, а за који нису ништа криви: ни за цену струје, ни за цену гаса, ни за цену нафте, ни за шта Србија није крива а све то учествује у производњи свега. Ето, да људи знају колико је све компликовано.    

       * Шта очекујете од преговора о гасу?

       - Па, очекујем нормалну цену, али је најважније да га имамо, цена није толико важна. Бугарска ми је обећала да неће правити проблем око транзита гаса. Имамо Русију која од нас очекује да останемо једина земља у Европи која није увела санкције. Г7 тражи јутрос да се ускладимо са политиком, посебно поздрављају и издвајају земље у окружењу... Посебно издвајају БиХ. Видите колико сте лажова имали у студију који су говорила да БиХ није увела санкције?

       * Ми смо сви мислили да се то није догодило и Миле Додик је говорио да се томе противи и да се то неће догодити...

       -Па, лепо је, али БиХ јесте увела санкције Русији. Претпостављам да јесте јер министри Г7 не би поздравили да нису увели... Наравно да поздрављају. Изгледа да само ми из те једне земље смо држали до своје речи и онога што смо стварно причали.

       - Да вам кажем – Зарацин и Г7, њихово саопштење као да је писано и скројено само за Србију, али може им се јер су велики и јаки. Што се тиче те политике, то је политика без принципа, политика бруталних притисака у којој се чак и Американци понашају више фер него Немци, јер бар неће секиру да користе одмах.

       - Западни представници кажу – нећемо прихватити промену граница Украјине ни за педаљ? Стварно? А причаћете нам о Косову као посебној држави? Сад долазимо до онога око чега су многи обмањивали јавност.

       - Видели сте изјаву Дмитрија Медведева од синоћ. Да се ставимо у руске ципеле - што би они бринули посебно о српским интересима? Они су велика сила и брину о себи. Немају на шта друго да се позову осим на косовски преседан. То раде и Путин и Медведев.

       * Да ли је то фер?

       - У тој политици нема фер. Јер, они ће вам на то рећи: ми нећемо да признамо независно Косово. Па, наравно да неће, јер ни њима нико неће да прихвати да су Донбас и Крим руски. Да ли је фер према нама? Није! Али, према њима – они извлаче једино што могу да извуку и извукли су Косово као преседан. Да сам на њиховом месту, нисам сигуран да не бисмо исто урадили.

       - Они су извукли оно што је била криминална политика Запада, извукли су апсолутно брутално кршење међународног јавног права и сад се тога држе. Запад хоће само да им то не да као аргумент, да каже да то није исти случај и да ту аргументацију неће да прихвати. Све док се то не деси, Путин ће моћи да користи аргумент косовског преседана. Да ли је Србија ту оштећена? Србија је ту апсолутно највећа жртва!

       - Због дивљачког бомбардовања и агресије 1999, жртвама, а то сам рекао и западним званичницима, немам проблем да свакоме кажем, ово ми је последњи мандат, шта ми могу?

       * А  могу Србији?

       - Гледамо како да заштитимо своју земљу. Имамо лицемерје Запада и недостатак било каквих принципа. Сад смо схватили да и код Руса такође никакви принципи не постоје! И шта год вам причао било ко, принципе заборавите. Само мала Србија има принцип, јер ми не можемо да се позивамо на принцип силе, ми морамо да се позивамо на јавно право.

       - Људи морају да знају да сваки дан који купимо, то је готово невероватна ствар за нас. Они позивају да ускладимо политику (са ЕУ). И ја њих: нек се врате на поштовање резолуције УН 1244. Они то знају - ово је моја игра да покажем колико могу да будем саркастичан да им покажем колико су морални патуљци, али то суштински неће да реши наш проблем.

       * То и јесте проблем и питање. До када ћемо издржати? Брутални су према РС, траже коначан споразум са Косовом. Шта вама кажу?

       - Све ово само три пута горе. И ја њима све три пута горе, па можете да мислите како то дивно изгледа. И борба на дневном нивоу.

       * Инвестиције?

       - То ми је највећи страх. То ми стављају до знања.

       * Шта још?

       - Разна чуда. Да више немамо приступ ИПА фондовима итд.

       * До кад можемо тако?

       - Кад не будемо могли, рећи ћу то.

       * Ђилас је пре избора говорио да принципијелно не треба увести санкције, а данас позива да се ускладимо са ЕУ?

       - Што вам је Ђиласово понашање више спорно од понашања других који кажу „никада нећемо  (санкције), али ћемо да тражимо да обезбедите веће плате и пензије “. Иако знају да је то немогуће и обрнуто пропорционално.

       * Може им се?

       - Па може се Ђиласу да прво каже да не би, па да би. Они не морају да доносе стварне одлуке – јел` ви знате кад ћемо и да ли ћемо уводити санкције? Ви сте фер, па кажете да не знате, а они су знали јер полазе од себе. А ја немам никакав проблем да одем код Шолца и да му кажем која је политика Србије, а она није заснована на љубави него на међународном јавном праву и моралу. Наша позиција је морална. Ми знамо шта су санкције.

       - Хајде да причамо о моралу? Кажу да је невиђени напад Русије на Украјину. Да. А, то значи да признајете да све што је Србија радила је било ништа у поређењу са оним што ради Русија. Па што сте Србију бомбардовали - што не бомбардујете Русију? А то значи да принципа нема него чувам своју кожу, а ви Срби своју кожу берите на шиљак. Толико о међународном праву, принципима и вредностима. Заборавите на то.

       * А територијални интегритет?

       - Кад ми кажу да су вредности заштита интегритета, поцрвеним. Али, постоји ли нешто друго где можемо да идемо, а да није Европа? Не постоји. Хоћу да то кажем свим људима који морају да рачунају да ова земља и наша деца морају да живе и да живе боље него ми, да их сачувамо од рата и да ова зима буде топла - не морате да идете кроз кућу у шорцу и мајици на минус 20, али бар да не носите ћебад као што саветују грађанима да ће морати да иду. Дајте да разумемо тежину своје ситуације.

       - А шта ће и до кад моћи да траје? Откуд знам са чиме ћемо морати да се суочимо. Можда некој будали падне на памет – ми ћемо ове да бомбардујемо. Да прибегнемо промени политике Србије може само уз пиштољ на слепоочницу нашој деци. Мени не могу да прете – иза мене остају путеви, болнице и независна политика. Нама амбасадори не могу да воде политику.

       * Њима се жури?

       - Да. Плаше се Путиновог аргумента „Косово“ и зато ће гледати да тај аргумент избију из руку, а то што је то избијање Србији зуба и ломљење кичме – кога брига! Сувише смо мали да би било ко о нама бринуо.

       * Шарл Мишел уското долази, шта очекујете? Притиске?

       - Не, он је искрени пријатељ који је помогао Србији, помогао нам је као и Урсула око правила за треће земље. Питаћу Зарацина што се није бар мало уздржао. Причате о територијалном интегритету, а кажете да ћете примити Косово у СЕ и тражите да се одрекнемо подршке Русији у СБУН. Где вам је елементарна логика, немојте да нас правите идиотима. Косово има подршку за све...

       * Зашто не кажете које земље су повукле признање Косова?

       - Зато што нећу да доведем Србију у ужасну позицију и зато што већ постоје две земље са плановима како да спрече Србију по том питању. Плаше се злоупотребе вишка хране које Србија има, па ће да купи повлачења. Замислите безобразлука - они су батином куповали признања. Понео сам са собом дипломатске ноте, могу да вама покажем, али да покријем да се не види које су то земље.

       * А када ћете рећи?

       - Када будемо мислили да је то најпаметније. Наставићемо да радимо на повлачењима, јер је то најважније. Ви кажете да не дате територијални интегритет Украјине, ја онда кажем – не дам ни ја интегритет Србије. И шта ћемо сад?

       * Да ли Русија довољно цени ових 80 дана?

       - Не знам, то је на њима, верујем да ће неки паметни људи умети да цене. А питање је шта вам је помагање, а шта одмагање. Видећемо. Да ми можемо да обезбедимо већину у међународним органима, то тешко, али имајте у виду да је проблем Србија. Могу да их убаце у многе институције, али имају проблем са ставом Србије. Јер, Путин и даље има исти аргумент – косовски преседан. Да то Путину отмете из руку, морате Србију да натерате.

       - Ја се држим (њиховог) принципа „ни по коју цену нећемо прихватити нарушавање територијалног интегритета Украјине“. Ја сам то превео – ни по коју цену не могу да прихватим нарушавање територијалног интегритета Србије.

       * Запад се плаши отварања другог фронта на Балкану?

       - Ми ћемо бити одговорни и чуваћемо мир.  

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари