Вучић: Неко је у име БиХ пристао на све (23) декларације за санкције Русији, али то нема везе са Додиком и Српском

НАЈАВИО ДА ЋЕ У СРЕДУ ИЛИ ЧЕТВРТАК РАЗГОВАРАТИ СА ВЛАДИМИРОМ ПУТИНОМ

* Истакао да Србија није прихватила ниједну од 23 декларације против Русије. Објаснио да то нису посебне одлуке владе или председника (Србије) већ одлуке унутар Министарства спољних послова које јави да ли се одређена земља прикључује рестриктивним мерама или не

* Коментаришући захтев Хрватске академије знаности и умјетности да се Србија због европског пута одрекне "мита о Јасеновцу", Вучић за Телевизију Пинк рекао: „Србија се неће одрећи ни деце убијене на Петровачкој цести ни Јасеновца. Требало би да је срамота све те који су те глупости написали!“

* Коментаришући изјаву бившег амбасадора САД при НАТО Курта Волкера да се нада да је Србија из инвазије на Украјину схватила и извела закључак да је Русија опасан пријатељ, Вучић нагласио: „Треба бити пријатељ Америке, али не бих улазио у расправе око Русије. И они су наши пријатељи и не желим на такав начин да се изјашњавам

* „Велики нека се међусобно разрачунавају, а ми мали ако можемо да се извучемо и да сачувамо ово земље што имамо и наш Дунав и нашу Мораву и нашу Саву и нашу Дрину, а они нека раде свој посао... Бринућемо и о ЕУ када постанемо њен члан

________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да ће са руским колегом Владимиром Путином разговарати највероватније у среду или четвртак.

       Он је у разговору за ТВ Пинк истакао да очекује добар разговор и да постоје три ствари које су најважније када је реч о гасном аранжману.

       - За нас су најважније количине, под два је цена, под три је сигурност снабдевања са чим до сада нисмо имали проблема. Прва два аспекта су кључна - рекао је Вучић.

       Вучић, који је раније данас са премијером Мађарске Виктором Орбаном отворио Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, каже да је за Србију од суштинског значаја пријатељство са Мађарском, као и да нема разлога да две земље брину за храну.

       Вучић je изјавио да је БиХ увела санкције Русији, дајући позитивно мишљење на све (23) декларације против Русије, али да не мисли да то има везе са Републиком Српском.

       * Када говоримо о санкцијама, увек се упире у Србију! Али, да ли је БиХ увела санкције?

       - Босна и Херцеговина јесте увела санкције Руској Федерацији. То је чињеница. На 22 или 23- колико их је - на свих 22 или 23 декларације БиХ је дала позитивно мишљење. То је начин како се уводе санкције. Али, ја не мислим да то има било какве везе са Републиком Српском или да је Додик ту нешто крив, да је било шта урадио он или Република Српска. Просто, нису их ни питали. Они су гласали за све и придружили се свим санкцијама.

       - Србија се није придружила ни једној од 23 декларације. Дакле, то је начин. Нису то посебне одлуке владе, председништва или председника Србије. Не. То су одлуке унутар министарства спољних послова које јави да ли се одређена земља прикључује рестриктивним мерама или не.

(Фото: Информер)

       Они су се у 23 од 23 прикључили рестриктивним мерама, Србија није ни једној. И није случајно што сам ја видео у Бриселу да смо само ми мета. Зато сам се шалио: `Што нам персирате?` и тако даље. Али, добро, шта да радите. Некад не можете да се јуначите јер то није добро нити сам сигуран да је то увек најпаметније, али смо се понашали у складу са одлукама које смо донели, са независношћу коју имамо при доношењу одлука, са независношћу да одлуке доносимо у складу са нашим интересима.

       * Како коментаришете Јеремићев предлог да се одлука о неувођењу санкција институционализује?

       - Не мислим да је баш тако речено. Али, свеједно, ја немам ништа против институционализације одлука, само не знам шта бисмо институционализовали. Пошто, шта год да их питате, они вам не кажу ништа.

       Ни данас нисам чуо одговор ни против ни за санкције, јер ако нешто буде онда може, а ако не буде, онда не може.

       Неки други бар отворено кажу уведите санкције, па знате сша им је политика.

        Наше је да се боримо за своју земљу, да се придржавамо папира који смо сами написали - одлука Савета за националну безбедност. Колико можемо и докле можемо.

       Да штитимо своје интересе.

       Поводом напада из Загреба који су уследили након што је Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло оптужнице против четворице пензионисаних официра Хрватске војске за злочине у "Олуји", поручио да се Србија неће одрећи убијене деце на Петровачкој цести, нити Јасеновца.

       - Они се терете за убиство, пре свега деце на Петровачкој цести, брата и сестре Рајић од девет и 11 година, као и чланова породице Дрча. Убили су их из чиста мира и шта хоћете? Да нам кажете да опростимо убиство деце да бисте нас пустили да уђемо у ЕУ?! Нисам знао да је то европска вредност, ја сам мислио да је борба против злочинаца европска вредност. Ми јесмо за европске вредности, а не против њих - поручио је Вучић.

       Коментаришући захтјев Хрватске академије знаности и умјетности да се Србија због европског пута одрекне "мита о Јасеновцу", Вучић је за Телевизију Пинк рекао да га је као цивилизованог човјека срамота да то и коментарише.

       - Требало би да је срамота све те који су те глупости написали. Сви ти који данас подилазе фашизму, нацизму најгорег облика какав је био нацизам НДХ много више говоре о себи него о нама - нагласио је Вучић.

       Он је поручио да се Срби никада неће одрећи својих предака и борбе против фашизма.

       - Да се одрекнемо своје борбе за слободу, да се одрекнемо невиних људи да бисмо добили некакав плус - то се неће у Србији догодити - рекао је Вучић, додајући да ће Београд настојати да гради што боље односе са Загребом.

       Коментаришући изјаву бившег амбасадора САД при НАТО Курта Волкера да се нада да је Србија из инвазије на Украјину схватила и извела закључак да је "Русија опасан пријатељ", Вучић је навео да не верује у причу о великим пријатељствима и непријатељствима већ само у вечност интереса.

       - Али, да не улазим сад у то ко је опаснији као пријатељ. Говорио је Хенри Кисинџер некада да постоји само једна ствар опаснија од тога - а то је бити непријатељ Америке. Сагласан сам са њим да треба бити пријатељ Америке, али не бих зато улазио у расправе око Русије. И они су наши пријатељи и не желим на такав начин да се изјашњавам - рекао је Вучић.

       Он је нагласио да је Србија исувише мала да би велике силе називала непријатељима.

       - Ови велики нека се међусобно разрачунавају, а ми мали ако можемо да се извучемо и да сачувамо ово земље што имамо и наш Дунав и нашу Мораву и нашу Саву и нашу Дрину, а они нека раде свој посао - поручио је Вучић.

       - Бринућемо и о ЕУ када постанемо њен члан - рекао је Вучић, одговарајући на молбу новинара да прокоментарише захтев да се Србија усклади и са тим делом политике ЕУ.

       Вучић је рекао да има много захтева, али да има и потреба Србије и да је његов посао да брине о Србији, а не о ЕУ.

       Он је рекао да је за Србију важно да има добре односе и да се налази на европском путу, као и да обезбеди довољно хране и енергената, да брине о интегритету и Уставу, те да води рачуна о својој земљи и народу.

       Када је реч о усклађивању са санкцијама које је Србија због ЕУ увела Белорусији, Вучић је прецизирао да се Србија делимично ускладила са тим санкцијама, али да је то још раније урађено и да ту нема ничег новог.

       - Делимично да, а делимично не. Било је неких 25 декларација, са девет јесмо, а са 16 нисмо. Мислим да је тако отприлике, али то траје већ годину дана и нема ништа ново - рекао је Вучић.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари