Жив је народ, умро није или земљотрес на крају избора

 НОВИ СТАНДАРД

  • Озбиљно уздрманој ДС ће свашта пасти на памет. Ту ће конце повлачити Ђилас, али не би изенадила и конфузија
  • Оде Борис Тадић. Нема трећег мандата. Нема више кршења Устава обављањем две јавне функције. Нема више логорејичног нарциса. Нема више клунирања. Нема џогирања. Нема више „баци коску” и „гив ми фajв”. Уместо петака, народ је Тадића двојкирао.
  • Дачић је свестан да је ДС у паду за пола милиона гласова. То је један тренд. Потом је дошло изненађење, две недеље касније када је народ казнио Тадића и ДС, давши победу Николићу. То је други тренд, у истом правцу.

         Аутор: Небојша Бакарец

        Тачно у 21 час 20. маја 2012. године Србију је погодио снажан земљотрес магнитуде 8 јединица Рихтерове скале са интензитетом од 9 степени Меркалијеве скале. Епицентар земљотреса је био на подручју београдског гребена, на релацији Крунска-Андрићев венац. Земљотрес је изазвао ненадокнадиву нематеријалну штету и разарање у Крунској 69 и на Андрићевом венцу 1. Још увек нема извештаја о жртвама осим о једној. Земљотрес је изазвао велику панику на поменутим адресама, док су грађани са тих адреса провели тешку и бесану ноћ (нажалост не под ведрим небом, него у својим огромним и обесним вилама). Утврђено је да су земљотрес изазвали грађани и Томислав Николић, коме честитамо.

        На председничким изборима се догодило оно што нико није очекивао. Нико. Није било могуће то предвидети. Аутор овог чланка је очекивао да ће после бестијалне кампање против грађанина Николића, разлика износити 20 одсто у корист Тадића (иако сам тачно предвидео резултате од 6. маја). Признајем, нисам очекивао да се народ може опаметити. Да се може одупрети медијском испирању мозга. Али догодило се чудо. То даје наду. То враћа осмех на лице. Народ, грађани, ипак одлучују. Није све тако црно као што је изгледало 6. маја. Народ размишља. Народ делује. Народ награђује. Народ кажњава.

        Шта је довело до неочекиваног обрта, који је изазвао опште изненађење у земљи и иностранству? Шта је навело грађане да направе велеобрт? И да ли се уопште ради о велеобрту. Подсетимо се прво онога што сам навео у претходном чланку. Грађани су 6. маја тешко казнили Демократску странку чија је листа освојила 11 одсто мање (пола милиона гласова) него на изборима 2008. године. Мало ли је? Дакле тај тренд је настављен и у другом кругу председничких избора. Ту су грађани још боље могли да изразе свој став и да своје незадовољство упере на онога ко је то заслужио, ко је то и скривио. И грађани су казнили кривца. Бум! Трас! Оде Борис Тадић. Нема трећег мандата. Нема више кршења Устава обављањем две јавне функције. Нема више логорејичног нарциса. Нема више клунирања. Нема џогирања. Нема више „баци коску” и „гиве ме фиве”. Уместо петака, народ је Тадића двојкирао. Нема више зајебавања народа у поплављеном Трговишту. Нема више мажења коза и прасића. Нема више пет резиденција, нових блинд лимузина. Готово. Енде. Нема више наложница, суложница, мелемница. А тек кад га „пукне” сопствена странка. Ууууу! Али о томе касније.

        Осим ових које сам навео, узроци политичког земљотреса су и следећи. Две недеље је трајала срамотна и бестијална кампања против Николића. Овераван је од стране већине медија, од режима и режимских странака. То се очито огадило народу и окренуло као бумеранг против Тадића. То је била кампања сто на једнога. Николић је проглашен за опасност по Србију, оптужен је за мрачну политику, за повратак у деведесете (опет те деведесете, невероватно!). Његове дипломе су проучаване под електронским микроскопима, на форензичким институтима, створена је читава наука која се бавила историјатом некретнина породице Николић, тражили су му бактерије у мокраћи, перут на сакоу… Тражили, тражили, шутирали, оверавали, сатанизовали ал’ ништа нису нашли. Немојте погрешно да ме схватите, никада нисам био (и нећу бити) љубитељ политике грађанина Николића, али ћу увек реално сагледавати његове поступке. Нећу имати никакве предрасуде према њему. Друго, питање изборне крађе која је постојала је и поред медијске блокаде, утицало на народ, у чему је Николићу помогла и ДСС. Треће, једину и кључну подршку Николић је добио од Коштунице и ДСС, али и о томе касније. Четврто, у народу је прорадио инат. Инат због неравноправне борбе Давида и хепатитичног Голијата.

        По прелиминарним резултатима РИК-а, Николић је освојио 49,5 одсто гласова а Тадић 47,3 одсто (без гласова са КиМ). Излазност је била 12 одсто мања него 6.маја. Односно, гласало је 3,12 милиона грађана, без гласова са КиМ. На КиМ је вероватно гласало око 20.000 грађана и претпостављам да је Николић добио бар 15.000. Дакле гласало је око 3,14 милиона грађана са КиМ, док је Николић добио 1,56 милиона а Тадић 1,48 милиона гласова. Дакле, Николић је био бољи за око 80.000 гласова или 2,7 одсто. Број неважећих је био опет велики, скоро 3,2 одсто или готово 100.000.

        Јасно је да је више ствари утицало на ток другог круга гласања. Али шта је било пресудно. По мишљењу аутора овог текста, пресудни тренутак је била подршка ДСС и Коштунице у оном тренутку када је то Николићу било потребно. И то је било спроведено у форми једног озбиљног и компромисног споразума, СНС и ДСС. У прошлом чланку о томе сам рекао:”Веома је важно што су ДСС и СНС потписале политички споразум пред други круг председничких избора и што је ДСС подржала Томислава Николића. Изузетно је значајно да Борис Тадић не буде изабран за председника Србије” (1). Подршка ДСС Николићу је далеко одјекнула у атмосфери сатанизације и опште јавне подршке која је пљуштала ка Тадићу. Срам било све оне који су подржали Бориса Тадића, што је бесомучно понављано преко медија. Одлука ДСС је била одлучна и без оклевања и ДСС, уопштено гледано, и треба да настави да дела без оклевања и предомишљања.

А СРАМОТА?

        Ах, да… Господу из Двери и СРС треба да је срамота што нису подржали Томислава Николића. СРС је кроз уста губитника Немање Шаровића рекла да су Николић и Тадић исти. То напросто није тачно. Овим је СРС стала на Тадићеву страну.

        Са дверчицама или дверовима (како се тачно зову?), ствар стоји још горе. Они су водили активну кампању у корист Тадића тиме што су позивали на бојкот другог круга избора (Тањугова вест од 12. маја гласи: „Нови Сад - Покрет Двери је током протеста у Новом Саду позвао на бојкот другог круга председничких избора 20. маја. Двери су позвале на 'активан бојкот другог круга избора', јер, како је синоћ рекао повереник Двери за Нови Сад Мирослав Паровић, ако имамо нерегуларан први круг, јасно је да ћемо имати нерегуларан и други) (2) и послали још једно увредљиво писмо Николићу и Коштуници (треће по реду у овој кампањи). У том писму рајски Дверјани кажу:

        „Можда наш увид није целовит, али би онда било неопходно да нас обавестите о промењеним околностима које су Вас руководиле у доношењу по нашем мишљењу веома ризичне одлуке о изласку на други круг председничких избора против којег смо сви заједно донедавно били. Посебан проблем је што се тиме легитимише изборна крађа на парламентарним изборима.

        Зато Вас молимо за одговор на следећа питања која имамо као непознаницу у деловању Ваше две странке у последњих седам дана:

        1. Како објашњавате излазак у други круг председничких избора када је први покраден? Ко гарантује да се то исто неће десити и у другом кругу? Како учествовати у легализацији изборне крађе давањем легитимитета организаторима крађе?

        2. Зашто у последњих седам дана није дошло до контакта и сарадње између свих нас који основано сумњамо да смо покрадени на изборима? Зар наш заједнички фронт не би имао огромну снагу да оголи нелегитимност режима и натера режим на понављање избора под регуларним условима, све то без већих друштвених трзавица?

        3. Који су Ваши даљи кораци у борби против изборне крађе?

        Сматрамо да без Ваших одговора на ова питања ми не можемо да разумемо Ваше потезе у овом тренутку. Од Ваших одговора зависе наши међусобни политички односи у будућности.

        У Београду, 16. маја 2012. Старешинство Покрета Двери”(3).

        Да ли је могуће да група релативно образованих људи (тврде да су млади али „старешинство” има просечно четрдесетак година) који се дуго баве друштвеним и јавним послом, буде толико ментално ограничена и острашћена? И шта на то утиче? Обратите молим вас, пажњу, на реч „старешинство”. Као да су монаси или свештеници, не дај Боже. Оно што Двери јесу, то је политичка секта, коју подржавају одређени кругови у цркви и режим. И то политичко секташтво је противно светосавском и православном духу, а иманентно је католичанству и протестантизму. Амин.

А БОРИС ТАДИЋ?

        У мноштву чланака током последње три-четири године опширно сам се бавио ликом и делом Бориса Тадића као и ликом и делом Драгана Ђиласа, будућег председника Демократске странке. Волео бих да смо имали пренос догађаја из Крунске 69, све време од 20 часова па до тамо негде, поноћи. То би било право уживање. То би био прави ријалити шоу. Са псовањем, плакањем, режањем, урлањем, вређањем…Ууууу. Ооооо. Почело је, почело…Шта су радили потпредседници ДС Шутановац, Триванова, Пајтић и Петровић? За Ђиласа, који није потпредседник, него заменик председника ДС, не питам. Знам. Ђилас је уживао. Долази његово време, знатно раније него што се надао и планирао. И он је помало био затечен услугом коју му је учинио Николић. Ускоро ће се сви они, као лешинари, обрушити на политички леш Бориса Тадића, који треба уклонити из Крунске. Јер жути су немилосрдно прагматични. Као жуте пиране. Зачас ће га оглодати. Биће заказана, као фол, на миру, да се Власи не досете, Скуштина ДС, вероватно у сред лета у јулу, августу, изван погледа. Биће изабран Ђилас за председника ДС. Све, привидно мирно, грађански, културно… Привидно. Настаће од данас немилосрдна борба за позиције у ДС. Биће као у кошници. Жуте пчелице ће да мењају трута. Вредне жуте пчелице. Тадић је и сам најавио у свом „фрајерском” ћаскању са новинарима, које је трајало једно 20 минута, пред свим медијима, да ће постати „политички аналитичар”, и једно три пута је окривио интелектуалце за неразумевање и свој пораз. Ја то не разумем. А ви? „Кривци” су, овим редом - народ, Николић и Коштуница, а не неки хипотетички интелектуалци.

        И где ће сад да станује Борис Тадић? Његов отац је пре неколико година изјавио: „Борис је сиромах, нема ништа од своје плате. Нема стан. Када би му престала функција, изашао би из државних просторија и не знам шта би било са њим” (4). И чиме ће да се бави? Тешко ће ‘леба да се наједе као „политички аналитичар”. Али немојте бринути за њега. Гарантујем вам да ће он ускоро да се башкари у некој луксузној вили на Дедињу, а неће да се злопати ко’ Динкић, у неком тамо станчићу или ко’ Божа код тетке на каучу. А апанажа већ постоји. Одвајали су му његови барони и тајкуни у фонд за црне дане. Живи били па видели. А вероватно ће Борису да оснују неку невладину организацију, некакав фонд (нпр. Фонд за изузетно политичко медиокритетство, нарцизам и логореју- ФИПМНЛ), као што га има Зоран Живковић, одакле ће повремено да мудрује са олимпијских висина (Немци то кажу: „Scheisse Scheisse meine Taube weissе”, а и ми имамо исту пословицу, лако ћете погодити коју).

        У свом чланку „Отворено писмо Борису Тадићу” (5), из децембра 2010. године, сам написао:

        „Три наслова ми падају на памет (Отворено писмо Борису Тадићу, Срам те било, Борисе Тадићу и Спаси Србију и убиј се, Борисе, Борисе), три градације, три стања. Као што је Борисе твој режим истовремено и марионетски и квислиншки и издајнички (јер је шароликог састава и деловања), тројак дакле, тако и ја имам тројака осећања. Истовремено желим да будем уљудан и да ти напишем отворено писмо у коме ћу се држати начина обраћања који заслужује институција председника државе. Нажалост, ти ту функцију злоупотребљаваш, пре свега у последњем мандату, који обаваљаш по новом Уставу а истовремено обављаш и функцију председника странке што Устав не дозвољава. Та твоја злоупотреба јесте евидентна, али није највећа. Много већа је она злоупотреба којом де факто узурпираш и место председника владе, а често и функције појединих министара. Још је иритантнија твоја злоупотреба могућности да се обраћаш јавности преко поданичких медија, када наступаш као апсолутни тумач и арбитер готово свих политичких па чак и друштвених питања.

А ДРАГАН ЂИЛАС?

        Овај жутолики олигарх је много опаснији противник од Тадића. Паметнији је, мање нарцисоидан, мање пун себе. Много вештији преварант од Бориса. Много богатији. Његови резултати на изборима су за 10 одсто бољи од Тадићевих у остатку Србије. Убедио је Београђане да је сасвим добар. Мало оштро према Ромима, мало оштро против педера, мало градске прохибиције, па онда мало сигурних кућа за исте оне педере, и мало контејнера за Роме, па мало критике ЕУ, па градитељски промашаји представљени као успеси, и главно, сви медији под тоталном контролом. Ради човек за себе. И голуб Гута. И кучићи и мачићи. Све. Што би народ на билбордима рекао: „Озбиљна времена, озбиљан посао, озбиљан човек, озбиљан лопов”.

        У свом чланку „Истина о платанима” из фебруара 2010. године (6), сам за Ђиласа рекао:

        „После обимне анализе већине чињеница, доступних докумената, постало је потпуно јасно шта је истина о сечи платана, Драгана Ђиласа, слободно можемо назвати београдским Саруманом или Сауроном ако баш хоћете. Господар жутих београдских Орка (гномова), са једне стране - јавно - слаткоречив, умиљат, љубитељ залуталих голубова, ромски цар, верy страигхт г(у)(а)y- бут нот гаy ат алл, мостоградитељ, са друге стране (не баш тако) тајно - мултимилионер у еврима, човек у потпуном сукобу интереса као власник многобројних фирми, контролор медија, власник великог и малог брата, лиценци за фаст фоод бракове и провинцијски квазисвингерај, псовач, човек танких нерава, несвикао на критику и супротно мишљење…”

        Потом сам у јануару у чланку „Мит о Ђиласу”, који је објављен на сајту „Новог Стандарда” за Ђиласа рекао:

        „Потом је на фијаско Скупштини ДС, добио највише гласова од свих кандидата за потпредседнике странке, и тиме се устоличио као други човек ДС. То ће му помоћи у остваривању његових прекомерних амбиција (Тадићев наследник на месту председника ДС, избор за председника Србије или председника владе Србије, нешто раније, по његовом плану).

        То што је он мање лош од Тадића, Владе итд. не значи да је и добар. Овде неки задовољавају своју несхватљиву потребу да у помрчини и помору режима нађу неко светло или неку добру страну режима. То није Драган Ђилас. Та светла страна режима не постоји. Ђилас је само будућа верзија, нови, непотрошени модел вође ДС. Уосталом, по свом положају он нема такве терете и одговорност као његова браћа по злочину, са вишег нивоа власти, и не среће се са тако великим и нерешивим проблемима. Такође због свог богатства и директне контроле над медијима, је у прилици да себи обезбеди повлашћенији положај, него други појединци режима”.

        Било је тога још, али да не замарам.(7)

ПИТАЊЕ ВЛАДЕ

        Кључна личност по овом питању председник СПС Ивица Дачић више није изричит око формирања владе са ДС. На питање да ли досадашњи коалициони договори са ДС настављају да важе, Дачић је рекао да нова ситуација поставља нову позицију на политичкој сцени: „То значи да мандатара поставља председник и питање је коме ће дати мандат. Свакако све ће бити компликованије” изјавио је Дачић за Блиц а преноси Б92 (8). О чему се овде ради? Да ли само о тврђењу пазара или…? Рекао бих да овде постоји нешто друго. Дачић је вешт, искусан, лукав и бескрајно прагматичан. Он наиме непогрешиво прати и препознаје трендове. Политичка кретања. Пре четири године он је још пре оног невештог глуматања (због сопствених бирача) препознао проевропски, победнички тренд и прикључио му се, оставивши на цедилу Николића и Коштуницу. Овај пут може да учини обрнуто. Дачић је свестан да је ДС у паду за пола милиона гласова. То је један тренд. Потом је дошло изненађење, две недеље касније када је народ казнио Тадића и ДС, давши победу Николићу. То је други тренд, у истом правцу. Намирише ли Дачић да је то будући, победнички тренд (он ипак размишља и мало унапред), а ја бих рекао да јесте, он ће окренути леђа Демократској странци. И од тога га неће моћи разуверити ни странци, нико. Има човек коалициони потенцијал, па то ти је. То је прилика за Николића и Коштуницу. И питање је ко ће Дачићу понудити више, нпр. положај мандатара, број министарских фотеља и остале изборне инсигније. Питање је дакле, како Дачић процењује трендове за наредних неколико година?

ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА И БЕОГРАД

        Покрајинска изборна комисија нит' ромори нит' говори, по традицији. Покрајински ДС саопштава а нико не демантује да већ има 58 од 60 покрајинских посланика. Изгледа да је још један жутолики трут - Пајтић - вредно радио, као и Ђилас, четири године. Стога ће ДС лако наставити да влада Војводином.

        У Београду ЛДП, лако помогнут ДС, није успео да се на поновљеном гласању на 16 бирачких места, домогне око 2.500 гласова и пређе цензус за градску скупштину. Правда је задовољена.

ЗАКЉУЧАК

        Странци ће ових дана да се разлете. Амбасадори западних земаља ће све покушати не би ли саставили владу ДС, СПС, УРС, ЛДП и мањина. Уцењиваће, претиће, подмићиваће. Осмехиваће се, нудиће… Међутим после Тадићевог пораза, посао им неће бити лак. Наиме, назире се тај проклети тренд. Клатно је почело да се креће на другу страну и то сви почињу да виде. Биће свега и свачега у наредним недељама. Одуговлачења са конституисањем Скупштине Србије и потврђивањем мандата председника. Биће журбе у конституисању локалних власти у градовима и општинама са СПС и осталима. Биће журбе у преговорима о формирању владе са СПС итд. Озбиљно уздрманој и пораженој Демократској странци ће свашта пасти на памет. Ту ће конце повлачити Ђилас, али не би изенадила и извесна конфузија у тој странци, и штеточински потези, због тога. ДС је као грогирани боксер. Хајде да их дотучемо.

        Напомене:

        (1).http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=29252:sve-sumnje-u-izbornu-krau-su-utemeljene&catid=37:politika&Itemid=40

        (1). http://www.standard.rs/nebojsa-bakarec-analiza-izbora-ili-sve-sumnje-u-izbornu-kradju-su-utemeljene.html

        (2).http://www.tanjug.rs/novosti/42872/dveri-pozvale-na-bojkot-drugog-kruga-izbora.htm

        (3).http://www.dverisrpske.com/sr-CS/nasa-politika/saopstenja/2012/licno-pismo-tomi-i-voji.php

        (4).http://www.magazin-tabloid.com/casopis/clanak.php?br=156&clanak=7

        (5).http://www.slobodanjovanovic.org/2010/12/24/nebojsa-bakarec-otvoreno-pismo-borisu-tadicu/

        (6).http://www.slobodanjovanovic.org/2010/03/30/nebojsa-bakarec-istina-o-platanima/

        (6).http://www.pecat.co.rs/2010/04/drvomorci/

        (7).http://www.slobodanjovanovic.org/2010/09/01/nebojsa-bakarecbesramnost-dragana-dilasa/

        (8).http://www.b92.net/info/izbori2012/vesti.php?yyyy=2012&mm=05&dd=21&nav_id=611057

Категорије: 

Коментари