За укидање имунитета Дулићу гласало 150 посланика

ТУЖИЛАШТВО ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ ПОЗВАЋЕ ОСУМЊИЧЕНОГ

НА САСЛУШАЊЕ ПОСЛЕ КОЈЕГ МОЖЕ УСЛЕДИТИ ХАПШЕЊЕ

  • Гласова против није било и зато што су посланици ДС напустили салу пре гласања. Претходно су оптужили владајућу већину да против Дулића води медијску хајку и да му пресуђује, а да случај није ни изашао пред суд
  • Председник Административног одбора Зоран Бабић из СНС претходно позвао парламент да гласа за укидање имунитета Дулићу и поручио да треба водити рачуна о достојанству парламента који не треба да буде запамћен по „ципели Гордане Поп Лазић, штапу Ненада Чанка и кабловима Оливера Дулића”
  • Када ми се имунитет скине, спреман сам да се одазовем свакоме. Позивам тужиоце да ми јаве време и место где да се јавим. Ја ћу да се одазовем и тамо ћу храбро и достојанствено да изнесем своју одбрану, рекао је пре скупштинског заседања Дулић
  • Он тврди да не постоји ниједан разлог да га задржавају као што нису задржали ни друге који су испитани у том случају и навео да ће његово евентуално задржавање у притвору бити доказ да се малтретирање једног човека наставља

        СКУПШТИНА Србије - како се и очекивало - укинула је имунитет посланику Демократске странке (ДС) Оливеру Дулићу, кога Тужилаштво за организовани криминал сумњичи за злоупотребу службеног положаја приликом издавања дозвола за постављање оптичких каблова словеначкој фирми „Нуба инвест“.

       За укидање имунитета Дулићу гласало је 150 посланика владајуће коалиције и опозиционих ЛДП, ДСС и СВМ. Гласова против и уздржаних није било. Један посланик није гласао.

       Гласова против није било и зато што су посланици ДС напустили салу пре гласања. Претходно су оптужили владајућу већину да против Дулића води медијску хајку и да му пресуђује, а да случај није ни изашао пред суд.

       Дулић, као је и најавио, није присуствовао седници.

       У претходно вођеној распарави, заменик шефа посланичке групе ДС-а Балша Божовић рекао је да та странка верује да ће Дулић доказати да није крив.

       Он је критиковао председника Скупштине Небојшу Стефановића да је унапред осудио Дулића изјавом да парламент неће бити уточиште за оне који су починили кривична дела.

       Божовић је рекао да је Дулићев отац пребачен у болницу због здравствених проблема изазваних стресом због медијске хајке против његовог сина.

       Посланик ДС Срђан Миковић рекао је да председник Административног одбора Зоран Бабић из СНС-а прејудицира исход поступка лицитирањем о томе колико су чврсти докази против Дулића.

       Сам Бабић је претходно позвао парламент да гласа за укидање имунитета Дулићу како би надлежни могли да воде поступак с озбиром на „чврсте доказе тужилаштва против Дулића“ и поручио да треба водити рачуна о достојанству парламента који не треба да буде запамћен по „ципели Гордане Поп Лазић, штапу Ненада Чанка и кабловима Оливера Дулића”.

       На то је реаговала посланица ЛСВ-а Александра Јерков, странке Ненада Чанка, која је поручила да парламент неће остати упамћен по Дулићу и кабловима, штапу и Чанку. али да хоће по лидеру СНС Александру Вучићу који је својевремено махао у парламенту натписом да је Скупштина сигурна кућа за Ратка Младића.

       Посланици СНС-а су одбацили оптужбе демократа да се против Дулића води политички процес подсећајући да је истрага почела у марту када је ДС била на власти, као и да је на пропусте у издавању дозвола за постављање оптичких каблова указао Савет за борбу против корупције.

       Дулић је пре скупштинског заседања изјавио да неће присуствовати седници парламента на којој се као о јединој тачки расправља о укидању његовог имунитета и позвао Тужилаштво да му јави место и време како би одмах након што му буде укинут имунитет дао исказ.

       На конференцији за медије, одржаној уочи почетка седнице парламента, а на којој су присуствовали готово сви посланици Демократске странке, Дулић је казао да се он јавно одрекао имунитета и да парламент није ни требало да буде сазиван, наводећи да је у питању наставак „циркуса и трошење државних ресурса“.

       Он је поновио да није крив, као ни ико од његових сарадника, да је све било у складу са законом и да ће то и да докажу.

       Оливер Дулић је навео да је хајка која се у медијима водила против њега наложена од режима и да представља „огромну срамоту за наше друштво и демократију“.

       „Када ми се имунитет скине, спреман сам да се одазовем свакоме. Позивам тужиоце да ми јаве време и место где да се јавим. Ја ћу да се одазовем и тамо ћу храбро и достојанствено да изнесем своју одбрану“, рекао је Дулић.

       Он тврди да не постоји ниједан разлог да га задржавају као што нису задржали ни друге који су испитани у том случају и навео да ће његово евентуално задржавање у притвору бити доказ да се „малтретирање једног човека наставља“.

       Дулић је рекао и да се од данас неће више обраћати јавности, да је спреман да се суочи са свим последицама и навео да је у спорном случају урађена добра ствар за државу.

       „На то сам поносан и када би ме неко питао да ли бих то поново урадио, рекао бих да бих поново то урадио“, закључио је Оливер Дулић.

Категорије: 

Коментари