ВУЈОВИЋ: Србија има поломљену индустрију и јавна предузећа пред колапсом

У ПОЛЕМИЦИ СА ПОСЛАНИЦИМА ОПОЗИЦИЈЕ, САОПШТИО ДА СЕ СРБИЈА НЕ МОЖЕ ИЗВУЋИ ПРЕКО ТРАЖЊЕ

         МИНИСТАР финансија Душан Вујовић поручио је да привреда са поломљеном индустријом, предузећима у рестуктурирању, јавним предузећима која су пред колапсом, не може да одговара на тражњу.

         „Као што човек са ногом у гипсу не може да иде, тако привреда са поломљеном индустријом, предузећима у рестуктуирању, јавним предузећима која су пред колапсом, не може да одговара на тражњу”, рекао је Вујовић у скупштини током расправе у појединостима о ребалансу буџета.

         Он сматра да се са тим што сада предлаже опозиција покушавало и у ранијим периодима и да није функционисало.

         „Када тако повећате тражњу, онда привреда повећава увоз. Такви покушаји, да се привреда извуче преко тражње, доводили су до све дубљег дефицита”, рекао је Вујовић.

         Он је поручио опозицији да влада покушава на „леп начин” да им објасни да се први пут смањује трговински дефицит и дефицит текућег биланса и да се „привреда не може извући преко тражње”.

         „Србија се не може извући преко тражње. Ова привреда има своје специфичности и проблеме и реформе ће бити успешне, јер су закони о којима се данас расправља само први корак”, рекао је министар.

         Он је додао да је влада минимизирала смањивање и потпуно укинула смањивање најнижих плата, које имају највећи ефекат на домаћу тражњу.

         Вујовић је истакао да се то учинило имајући у виду рецесиона дејства, социјалне, политичке и рецесионе ефекте.

         Министар финансија је нагласио да ће позитиван ефекат на смањење увоза бити максималан, пошто се највише смањују високе плате и пензије.

         Министар је критиковао опозицију, тврдећи да га „сатима провоцира истим питањима”, постављајући му „150 питања у минути, а он има свега два да им одговори”.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Коментари