ВУЧИЋ: У Србији исправно само 17 одсто сирена за узбуњивање, у Обреновцу рaдилa - једна

ПРЕМИЈЕР САОПШТИО ДА СУ СЕ 24 ОСОБЕ УТОПИЛЕ,

А ДА ЈЕ 26 ЗА ВРЕМЕ ПОПЛАВА УМРЛО ПРИРОДНОМ СМРЋУ

  • Премијер рекао у Народној скупштини да је држава изгубила на десетине милиона евра због тога што Колубара и Термоелектрана Никола Тесла нису били осигурани од поплава
  • Одговарајући на питање посланика са листе Нове демократске странке (НДС) Зорана Живковића, истакао да Колубара и ТЕНТ нису осигурани од поплава зато што директор, који је, како је навео, из редова политичке странке коју представља посланик који је поставио питање, није хтео да потпише полису осигурања 1. марта 2012. године
  • „Надам се да ћемо из ове кризе изаћи као људи који имају визију и знамо како земљу да обновимо“, рекао је Вучић

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић саопштио је данас да су поплаве у Србији однеле 24 живота.

        Вучић је у Скупштини Сбије рекао да је међу 24 жртве, за које је обдукцијом утврђено да су се утопиле, и један припадник ватрогасне службе.

        Он је навео да је од покретања клизишта живот изгубило још једно лице, а да је на територији осам поплављених општина 26 лица преминуло природном смрћу.

        Премијер је истакао да се као нестале воде још четири особе, али и да је под водом још осам одсто територије Обреновца.

        Вучић је рекао да је Влада Републке Србије урадила све што је могла, реаговала брзо и учинила све да се спасу људски животи и имовина у катастрофалним поплавама.

        Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је дневно на спашавању људи из поплављених подручја радило и по 7.500 припадника МУП истакавши да је било тешко предвидети да ће Тамнава, Колубара и Сава преплавити Обреновац.

        Премијер Србије је истакао да је Влада Србије дала све од себе како би се спасили људски животи и спасило на хиљаде људи истичући да је то њена обавеза и посао, али да је поносан на људе који су то радили и на њихову спремност да раде и да се боре ноћу и дању и поред полуинформација које су стизале, а које, како је рекао, у овој земљи најбоље успевају.

        Премијер је прецизирао да је Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије реаговао на време 12. маја 2014. године и пренео свим командантима штабова потребне информације, а да су у ноћи 13. и 14. почеле обилне падавине и почело 24-очасовно праћење стања и активирани тимови...

        Он је додао да су све снаге ангажоване, али да су воде биле хиљадугодишње, како их називају стручњаци, а да је када је реч о општини Обреновац извршена мобилизација јединица војске и полиције...

        „Апсолутно је све било ангажовано“, рекао је Вучић и изразио захвалност људима који су спасили на хиљаде људи, а неретко трпели и непријатности, псовке, ударце...

        „У само две ноћи више од 4.500 људи из Обреновца је евакуисано“, рекао је Вучић и додао да је све рађено руководећи се информацијама РХМЗ, „Србијавода“, „Београдвода“.

        Он је навео да је постојао и објективан проблем за који мора да се сноси одговорност, а за који може да сноси читава Србија, а то је да имамо 17 одсто исправних сирена у целој Србији, па је тако у Обреновцу радила само један сирена.

        „То је био кључни проблем, иначе се реаговало најхитније“, рекао је Вучић и додао да нико не може да лаже да „нисмо дали све од себе и борили се за свој народ свим срцем и свом снагом“.

        Вучић се истовремено захавлио свима који су дошли из иностранства и помагали у спасавању.

        Он је казао да надлежни органи испитују могућу кривичну одговорност свакога у том ланцу, али и поручио да жели да се избегне да се на било који начин од природне катастрофе и елементарне непогоде прави било какво политичко питање.

        Вучић је оценио да је ситуација била таква да је рађено најбоље што је могуће у датим околностима и подвукао да су сви представници међународне заједнице изразили довљење за то како је држава реаговала на ову катастрофу.

        „Надам се да ћемо из ове кризе изаћи као људи који имају визију и знамо како земљу да обновимо“, рекао је Вучић у парламенту.

        Премијер Србије Александар Вучић саопштио је имена страдалих у поплавама и рекао да је укупно 24 утопљеника, међу којима је и ватрогасац спасилац Дејан Лазаревић.

        Утопљеници су: Ћућус Данка рођена 1931. године, пронађена у улици Стахињића Бана у Обреновцу, Ђорђевић Лепосава рођена 1946. године, пронађена у улици Браћа Голубовић у Обреновцу, Ђорђевић Радивоје рођен 1938. године, такође пронађен у улици Браће Голубовић, Малић Ђуро, рођен 1938. године, пронађен у Вашаришту, Обреновац.

        Утопљени су и Јовановић Никола, рођен 1954 године, пронађен у Пироману, Светозара Станковића 3,Тимотић Живанка, годиште 1932, Вука Караџића 38, Обреновац, Драча Светлана, рођена 1970. године, Мајора Небојше Теповца, Ђокић Радосава, Мајора Небојше Теповца, Ђокић Славко, Мајора Небојше Теповца, Ивановић Станија, улица Доктора Арчибалда Рајса, Обреновац.

        Међу утопљенима су и Трајиловић Даница, рођена 1928. године, Бело Поље, Обреновац, Митровић Милица, рођена 1934. године, Забрежје, Урошевић Боривоје, рођен 1936. године, Книнска 38, Обреновац, Ристичевић Љиљана, рођена 1931. године, Раје Поповића 6, Бирчанин Тијосав, рођен 1933. године, Кнеза Симе Марковића Обреновац, Јоксић Станојка, годиште 1951. Вреоци Лазаревац, Митровић Софија, годиште 1934, пронађена у кориту реке Колубаре, општина Лајковац.

        Утопљен је и Милосављевић Милета, пронађен у Убу, округ Ваљево, Војводић Миленко, пронађен у реци Обница, рођен 1961. године, Милојковић Живорад, Велики Поповићи, округ Јагодина, општина Свилајнац, ватрогасац спасилац Дејан Лазаревић, нађен у реци Јасеница, Крагујевац, Топола, Стојадиновић Босиљка, Предворица, округ Шабац и Величко Дивљачковић, Крупањ.

        Од покретања клизишта страдао је Симуновић Милан, рођен 1942. године, Брштица, округ Шабац.

        „Пријављена нестала лица која нисмо успели да пронађена до сада су Светислав Стаменовић, годиште 1952, Вукосава Обрадовић, годиште 1949, Милина Ристић, годиште 1943, Владета Милановић, годиште 1975. За њима се трага, што не значи да су то настрадала лица“, рекао је Вучић.

        Он је додао да је било укупно 809 пријава несталих лица и сем 18 лица која су страдала има још само четири која нису пронађена.

        Премијер је рекао да је држава изгубила на десетине милиона евра због тога што Колубара и Термоелектрана Никола Тесла нису били осигурани од поплава.

        Он је, одговарајући на питање посланика са листе Нове демократске странке (НДС) Зорана Живковића, истакао да Колубара и ТЕНТ нису осигурани од поплава зато што директор, који је, како је навео, из редова политичке странке коју представља посланик који је поставио питање, није хтео да потпише полису осигурања 1.марта 2012. године.

        „Тражио је да се избаци надокнада од штете од поплава. Покушавамо сада да ресимо тај проблем и надам се да ће то лице бити испитано. Немам намеру да га окривим да је желео такву несрећу, али због тога смо изгубили десетине милиона евра”, објаснио је Вучић.

        Он је, на додатно питање Живковића, упитао да ли је неко требало да уђе у Колубару и прелистава полисе осигурања.

        „Ваша власт је избацила тај део осигурања од поплава, они директори за које сте тврдили да су најбољи. А сада није он крив, већ онај што није проверио у међувремену и убацио то у полису. То је накарадна логика коју нико не може да разуме”, поручио је Вучић.

        Што се тиче постављања шефа Кризног штаба у Шапцу, он је подвукао да се о локалним штабовима разговара на другим местима, а да треба овде казати шта се замера влади.

        „Шта је Бобан Бирманчевић урадио или неко други, нема везе са нама. То јасно ставља до знања грађанима какав је наш однос, да није партијски, већ озбиљан и одговоран”, рекао је он.

        Вучић је подсетио да је 18.маја обишао седам поплављених општина, да је радио 22 сата тог дана, док се Живковић, како је казао, хвалио новом лимузином.

        Влада се, према његовим речима трудила и борила да уради све што може у складу са законом, није улазила ни у какве политичке процесе.

        С тим у вези је указао да су смењивани И људи који су били изабрани на листи СНС И других листа.

        Живковић је рекао да одговором није задовољан, и оценио да је влада требало да уради све оно што је војвођански штаб, на челу са Гораном Јешићем, чинио.

        Уједно је додао да се слаже са свим критикама упућене на рачун Демократске странке (ДС), чији је он, како је рекао, био највећи критичар од изласка из партије.

        Такође је нагласио да, ако је премијер „могао да проверава колико ко има аутомобила или спајалица, онда су могли да се провере и уговори”.

        Седница Скупштине Србије на којој посланици постављају питања премијеру и министрима почела је нешто после 16.30.

        Пословник о раду парламента предвидео је да сваког последњег четвртка у месецу парламентарци имају могућност да од министара и премијера добију одговоре на све теме које их занимају.

        Судећи по изјавама протеклих дана, посланике превасходно интересују информације у вези са поплавама које су погодиле Србију и последицама које су изазвале.

        Посланици су заинтересовани и за одговор на питање да ли су штете могле бити мање, има ли нечије одговорности, као и има ли места евентуалним санкцијама.

Категорије: 

Коментари