Вучић очекује да буде мио народу као што је некима у свету

ВЛАДА РЕБАЛАНС БУЏЕТА - СА СМАЊИВАЊЕМ РАСХОДА, ПЛАТА И ПЕНЗИЈА - ПРОГЛАСИЛА ЗА ПОЧЕТАК РЕФОРМИ

Александар Вучић

  • Обраћајући се посланицима, премијер Александар ВУЧИЋ рекао и ово: Давили смо се и кували у великом казану, били смо Рим чији цар је тврдио да га није запалио и брод чији га је капетан потопио. Све то је морало да буде прекинуто због Србије и њене будућности. Морало је да се прекине с лагањем народа
  • Министар финансија Душан ВУЈОВИЋ открио да је дефицит буџета порастао са 183,6 милијарди динара на 224,7 милијарди динара. Признао да је током године дошло до одступања, па је на страни прихода остварено мање за 33 милијарде, а на страни расхода је потрошено више 16 милијарди динара
  • Вујовић је такође признао: „Уместо планиране стопе раста од плус један одсто, реална стопа раста ће бити минус један одсто сигурно, а можда и ниже”
  • ФАКТИ: Удубите се мало у Вујовићеве речи да ће „реална стопа раста бити минус један одсто сигурно, а можда и ниже“. Министар финансија овом зове СТОПОМ РАСТА! У Титово време је то било исмејано. Тадашње Вујовиће је познати економски коментатор Леон Давичо упозорио да је то исто као кад би престали да долине зову долинама и прогласили их за НЕГАТИВНА БРДА. Тада су схватили...

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас да нису у праву они који тврде да Србија нема макроекономску стабилност, да су, напротив, наше девизне резерве готово 11 милијарди, а да истовремено имамо пад инфлације, те да незапосленост такође опада.

        Свуда у свети хвале мере које предузимамо и циљу фискалне консолидације, додао је, истичући да је поносан на чињеницу да се од народа ништа не крије у том смислу.

        Обраћајући се посланицима на почетку расправе о ребалансу и другим пратећим законима, Вучић је рекао да не жели да бежи ни од чега, те да сматра „да заслужујемо добру оцену и од грађана, као што је таква оцена добијена од свих важних људи у свету“.

        „По први пут се догађа нешто овако да говоримо у каквој ситуацији се наша држава налази и како да из ње изађемо“, рекао је Вучић и додао да решења треба тражити у раду и да треба будемо марљивији и бољи од других.

        Мере фискалне консолидације предузете су зарад боље будућности у наредне две године, а да нисмо то учинили ми бисмо до банкротства стигли крајем 2016. или почетком 2017. године, поручио је Вучић и затражио подршку грађана за оно што ради Влада Србије.

        Образлажући владин Предлог ребаланса буџета за ову годину, премијер је цитирао писца и песника Душка Радовића који је говорио: „Док нисмо признавали да имамо проблеме, нисмо морали ни да их решавамо“.

        Претходна власт учинила је злочин према Србији, оценио је Вучић показујући табелу учешћа расхода плата и пензија у буџету Србије у протеклим годинама.

         „Повећањем плата и пензија од 2009. до 2012. стицало се партијско поверење. Ова крива не расте 2014. када смо ми добили изборе, јер ми се понашамо одговорно према свом народу“, рекао је Вучић и подсетио да је у кампању ушао с предлогом реформи за које је рекао да ће бити болне, а да ће народ о томе да ли смо успели моћи да цени за две године.

         „Давили смо се и кували у великом казану, били смо Рим чији цар је тврдио да га није запалио и брод чији га је капетан потопио...“, навео је премијер оценивши да је све то морало да буде прекинуто због Србије и њене будућности, те да је морало да се прекине с лагањем народа.

        У том послу, како је рекао, није било ни меда ни млека, већ много рада и жртви, борбе с ММФ-ом, Светском банком и Фискалним саветом, а све с једним циљем - да се смањи фискални дефицит, настао због неодговорних одлука из 2008 и 2009. године.

         „Све смо радили на начин да то зауставимо, а да пре свега они који су најсиромашнији не буду погођени. И оно најважније што смо урадили било је суочавање са Србијом, са нама, какви смо постали када су нас убеђивали да нам је баш добро и да ће нешто с неба да нам падне“, навео је премијер, прекидан аплаузима током излагања.

        Вучић је рекао и да је током целог тог просеца влада мењала себе и да се неће либити да то чини и убудуће, те подсетио да предложеним мерама 61 одсто пензионера ни на који начин неће бити оштећено, као ни 50 одсто радника у јавном сектору, што су, приметио је, подаци који се намерно прећуткују.

        Овим ребалансом буџета започињемо и улазимо у реформе, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић и додао да Србији не прети банкрот.

Душан Вујовић и Александар Вучић

         „У овој години смисао ребаланса није само да се омогући реализација буџета него и да се започну реформе које пред нама стоје. Овај ребаланс уводи кључни елемент будућих реформи, а то је смањивање расхода”, изјавио Вујовић представљајући Предлог закона о изменама и допунама закона о буџету Србије за 2014. годину.

        Он је рекао да је дефицит буџета порастао са 183,6 милијарди динара на 224,7 милијарди динара.

        Он је рекао да је током године дошло до одступања, па је на страни прихода остварено мање за 33 милијарде, а на страни расхода је потрошено више 16 милијарди динара.

        Министар је скренуо пажњу да и на страни прихода и расхода буџета имамо неравномерну динамику јер су током првих осам месеци укупни приходи пали у односу на претходну годину али је последња два-три месеца динамика позитивна, јер постоји раст и од акциза и ПДВ.

        Овај ребаланс, како је навео, одражава тежину и негативни утицај јавног сектора, поготово јавних предузећа на дефицит, односно дуг земље и додао да је крајње време да се позабавимо тим проблемом.

        Он је рекао да је ребаланс био нужан јер је у овој години постојало неколико ствари које нико није могао да предвиди , као што су поплаве и нижа стопа раста и нижа стопа инфлације.

         „Уместо планиране стопе раста од плус један одсто, реална стопа раста ће бити минус један одсто сигурно, а можда и ниже”, изјавио је он.

        Вујовић је скренуо пажњу да по међународној методологији гаранције улазе у дефицит, а по нашој се третирају делом финансирања.

         „На вама је да процените да ли ћемо и када да мењамо методологију. Ви ћете сами проценити да ли ћете их третирати као дефицит или елеменат финансирања. Мислим да је важно да народ зна да је реч о неколико категорија. Гаранције које су се реализовале су стварни трошак и требало би да буду саставни део дефицита и то су гаранције које се односе на Путеве, Железнице, Србијагас“, изјавио је Вујовић.

        Танјуг

Категорије: 

Коментари