ВУЧИЋ МИЋУНОВИЋУ: Од првог дана ћемо скренути са вашег пута

ДС ПОКУШАЛА ДА ИСКОРИСТИ ПРВУ СЕДНИЦУ НОВОГ САЗИВА

СКУПШТИНЕ ДА ОСПОРИ ВЛАДУ КОЈА НИЈЕ НИ ФОРМИРАНА

  • Не могу да поделим оптимизам да је ово велики дан за Србију, ово је интересантан дан за Србију, јер је ретко када имала прилике да види толике промене, а да се ништа битно и није променило, рекао је Мићуновић
  • Првог дана ћемо скренути са вашег пута, јер ако то не урадимо награбисили смо и ми и Србија, поручио је Вучић
  • Он је Мићуновићу поручио и да су „највећи тајкуни у редовима ДС”, а да је шеф посланичког клуба ДС лично дуже на власти од свих чланова СНС
  • У полемику се тада укључила шефица посланичког клуба ЛСВ Александра Јерков „захваливши” Вучићу на лекцији из демократије и показала његову фографију из скупштинске сале од пре неколико година како држи робијашку кошуљу за Млађана Дункића, након што је тада рекао да је „Динкић највећи лопов кога је Србија видела”

        ПРВО заседање новог сазива Народне скупштине донело је прве и, могло би се рећи, потпуно очекиване окршаје. Уз видљив покушај ДС да од самог почетка премузме улогу главне опозиционе групе у парламенту.

        Чим је била отворена расправа о Небојши Стефановићу за председника Скупштине, севнуле су варнице између шефа посланичке групе Демократске странке Драгољуба Мићуновића и лидера напредњака Александра Вучића о кредибилитету будуће владе. Још оштрији био је вербални дуел Вучића и функционерке Лиге социјадемократа Војводине Александре Јерков.

        „Не могу да поделим оптимизам да је ово велики дан за Србију, ово је интересантан дан за Србију, јер је ретко када имала прилике да види толике промене, а да се ништа битно и није променило”, рекао је Мићуновић.

        Шеф посалника ДС је поручио представницима власти да када буду покушавали да за сва зла ове земље окриве претходну владу, не забораве да су неки од најважнијих представника претходне владе сада у новој влади.

        „Првог дана ћемо скренути са вашег пута, јер ако то не урадимо награбисили смо и ми и Србија”, поручио је Вучић након излагања Мићуновића и додао да земља нема шансу за будућност, јер је бивша власт оставила буџетски дефицит од 7,5 одсто.

        Он је Мићуновићу поручио и да су „највећи тајкуни у редовима ДС”, а да је шеф посланичког клуба ДС лично дуже на власти од свих чланова СНС”.

        „Ако мислите да сте нас уплашили, нисте ни најмање, ми хоћемо нормалну Србију у којој ћемо да сарађујемо и радимо са вама, али нећемо да дозволимо да нам држите предавања и придике, као што ви не дозвољавате нама, посебно имајући у виду 12 година искуства ваше владавине”, рекао је Вучић.

        У полемику се тада укључила шефица посланичког клуба ЛСВ Александра Јерков „захваливши” Вучићу на лекцији из демократије и показала његову фографију из скупштинске сале од пре неколико година како држи робијашку кошуљу за Млађана Дункића, након што је тада рекао да је „Динкић највећи лопов кога је Србија видела”.

        „Сећамо вас се господине Вучићу и нећемо ни на тренутак помислити да сте данас другачији него што сте раније били”, поручила је Јерков.

        Коначно, кад се повела расправа о кандидату за председника парламента, а након образложења да је реч о образованом, младом, одлучном и трпељивом човеку који ће се, као је Вучић навео, пре свега држати Устава и закона, СВМ се изјаснила да ће подржати предлог напредњака, ЛДП да неће, док је ДСС решила да буде уздржана приликом гласања.

        ДС се, бар на основу излагања њеног потпредседника Душана Петровића није изјаснила како ће гласати, али је он навео да ће демократе кроз гласање за проевропске законе и у наредном периоду подржати најбрже могуће приближавање Србије Европској унији.

        Он је у расправи о избору Небојше Стефановића рекао да је сигуран да Србија неће напустити свој правац о којем је последњих година постигнут консензус, а који је, како је навео, достигнуће која је омогућила управо ДС.

        Објашњавајући став своје партије посланик ЛДП Иван Андрић оценио је да у биографији предложеног кандидата не види могућност да се ради о особи која има политички интегритет који би омогућио да парламент обавља посао у оквиру надлежности.

        Шеф посланика ДС С Слободан Самарџић рекао је да та странка нема посебног разлога да гласа ни за ни против предлога да Стефановић буде председник те ће се, како је додао, као опозициона странка, уздржати.

        У Скупштини је данас формирано 13 посланичких група, о чему је парламент обавестио председавајући седницом, док је лидер СНС предложио да Народна скупштина има у новом сазиву четири потпредседника.

        Уједињени региони Србије предложили су за потпредседника парламента посланицу Весну Ковач, а Демократска странке Гордана Чомић, која је ту функцију вршила и у прошлом сазиву.

        Заједнички предлог коалиције СПС-ПУПС-ЈС за потпредседника Скупштине је Константин Арсеновић из редова ПУПС-а, а Демократска странка Србије (ДСС) предложиће Ненада Поповића за потпредседника у новом сазиву парламента.

        Представник ЛДП имао је примедбу да је предлог за четири потпредседника „крајње непримерен”, јер је, како је рекао, одузимањем права либералима да имају потпредседника практично одузето право да учествују у раду и припремама седница, на шта је Динкић изјавио да он подржава предлог да и ЛДП има потпредседника парламента.

ВУЧИЋ: Нисмо заборавили изборну крађу, а нећемо ни продају Политике

        КАНДИДАТ за потпредседника нове владе и лидер СНС Александар Вучић изјавио је данас да ће случај „изборна крађа” тек бити предмет испитивања, као и питање власништва у медијима.

        „Нова влада тек ће да се бави питањем крађе на изборима и то веома озбиљно”, рекао је Вучић реагујући на излагање Борислава Стефановића.

        Он је додао да ће нова влада преиспитати власништво у „Политици” и не само у том листу:

        „Желим да кажем и овим независним медијима, који су у власништву некада Шапера, некада Ђиласа, некада неких тајкуна, некада било кога другог, неких који добијају станове у Белвилу, дакле свих тих, да ћемо тек да видимо како сте постали власници Политике, а - како сазнајем данас - и Новости и Ваца”, рекао је Вучић.

Категорије: 

Коментари