ВУЧИЋ: Да смо ми потписали уговор са Фијатом - били бисмо оптужени за највећи криминал

РЕКАО У СКУПШТИНИ ДА ЈЕ ЕР СРБИЈА СРПСКА КОМПАНИЈА

И ДА ЋЕ ОВЕ ГОДИНЕ ПРВИ ПУТ БИТИ У ПЛУСУ

  • Што се тиче Фијата, на жалост тај уговор неће бити показан... То је уговор на који је држава Србија потрошила највише новца
  • Поручио пензионерима да мирно спавају, да не брину за своју будућност и да ће Влада Србије водити рачуна о њима, као што је то, како је рекао, чинила и до сада
  • Премијер је у парламенту најавио да ће ускоро бити потписан уговор са Мерцедесом о производњи њихових аутобуса у ФАП
  • Видео сам данас да су неки рекли - поставите Мишковића за директора Србијагаса. И то ме питају они који су поставили Мишковића за шефа Србије, да буде директор свих јавних предузећа, министар у свим министарствима, да буде председник владе и државе, а против Мишковића никада нису покренули поступак - рекао је Вучић

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је да уговор са Фијатом неће бити показан јавности, а да је што се тиче уговора са НИС-ом примедбе лично изнео председнику Русије Владимиру Путину.

        Одговарајући на питање лидера Нове странке Зорана Живковића - када ће „тајни уговори“ бити представљени јавности, што је премијер обећао још у кампањи - Вучић је рекао да ни уговор са Фијатом, као ни са НИС-ом није потписао он већ странка на чијој је Живковић био листи.

        „Што се тиче Фијата, на жалост тај уговор неће бити показан... То је уговор на који је држава Србија потрошила највише новца и да смо га којим случајем ми потписали били бисмо оптужени за највећи криминал“, рекао је Вучић у парламенту.

        Подсетивши и да је уговор о НИС-у такође потписала странка на чијој је листи био Живковић и, како је рекао, још једна странка, премијер је казао:

        „Изборили смо се да добијемо један добар уговор о Јужном току иако је почетак био трапав... Добили смо услове неупоредиво боље него што их имају Бугарска и Мађарска“.

        Он је изразио очекивање да радна група која је формирана реши све проблеме у вези са тим уговором како, како је рекао, и доликује пријатељима - Србији и Русији.

        Вучић је рекао и да је током недавног боравка у Москви на најдиректнији начин заступао интересе Србије и да је премијеру Дмитрију Медведеву предао документацију о исцрпљивању српских извора енергије, нафте и гаса, у износу који прелази преко 400 милиона долара у првих пет месеци ове године.

        Вучић је изјавио да ће српски авиопревозник ове године први пут бити у плусу и да Ер Србија доприноси буџету Србије са 1,5 одсто БДП.

        Вучић је, одговарајући на ново Живковићево питање, када ће држава објавити уговор са Етихадом, рекао да је ЈАТ имао губитке годинама, ниједне године мањи од 28 милиона евра, а да ће ове године први пут бити у плусу и „дати држави новац“.

        Додао је и да је број путника у 2014. порастао за 70 одсто - на 940.000, а укупни приходи за 21 одсто.

        Он је рекао да је уведено девет Ербасових авиона у флоту, као и да је наручено још десет Ербасових авиона који ће бити пуштени у рад 2018. године.

        „То значи да ће Ер Србија имати најнапреднију и најефикаснију флоту у региону“, рекао је Вучић.

        Премијер је додао и да је проширена мрежа на 38 дестинација у свету, повећана повезаност са суседним земљама тако да је Србија постала регионално чвориште.

        „Ер Србија ради са чистим билансом стања“, рекао је Вучић и додао да Ер Србија доприности са 1,5 одсто у БДП.

        Вучић је изјавио да је Ер Србија српско предузеће и да смо ми ти који управљамо, а да што се пољопривредног земљишта тиче које је давано у закуп арапским инвеститорима - то не значи и да су они власници земље.

        Вучић је то рекао одговарајући на питања посланице Олгице Батић коју је интересовао уговор са Етихадом као и закуп пољопривредног земљишта од стране фирме из УАЕ.

        Вучић је рекао да смо ми, као и арапски партнер, уложили по 40 милиона што је било неопходно за нове авионе и флоту и подвукао да смо ми ти који управљамо и да је то српско предузеће.

        Како је рекао ми смо затражили да они чине значајан део у менаџменту те су стога и постигнути резултати који су остварени. Он је навео и да је ноторна лаж да боравак три директора у Хајату плаћа Ер Србија наводећи да то плаћа Етихад а не Ер Србија.

        Како је рекао, неистина је и да је страни партнер плаћао по 6.000 евра за хектар већ да је та цена ишла од седам до 10.000 и навео да они нису власници земље.

        Вучић је подвукао да они немају чак ни заложно право, да не могу да успоставе ни хипотеку нити ишта слично без државе Србије.

        „Ми имамо тај златни глас и заштитили смо се и по том питању”, рекао је Вучић и додао да такве ствари и критике могу да упућују само они који полазе од себе и тако доносе закључке о другима.

        Он је навео и да ће са тог земљишта бити остварени приноси и четири и по пута већи него што је сада случај.

        Вучић је рекао и да на критике које се могу чути на рачун партнера из УАЕ и уопсте сарадње са том земљом може да одговори и тиме да је то земља која је дала 15 милиона евра донација за поплаве чиме је највећи појединачни донатор.

        Премијер је поручио пензионерима да мирно спавају, да не брину за своју будућност и да ће Влада Србије водити рачуна о њима, као што је то, како је рекао, чинила и до сада.

        „Нико не треба да их секира ни по медијима ни на други начин...“, поручио је премијер и додао да ће они имати пристојну старост.

        Премијер је у парламенту најавио да ће ускоро бити потписан уговор са Мерцедосом о производњи њихових аутобуса у ФАП-у.

        Вучић је рекао и да му није било тешко да и Американцима и Европљанима каже да је Јужни ток добар уговор јер, како је додао, посао Владе Србије је да води рачуна о Србији, грађанима и њиховим интересима.

        „Не више воле Европу, неки Русију. Ми смо на путу ка ЕУ. А наша обавеза је да поштујемо оно што је добро за Србију“, поручио је премијер.

        Он је поновио да је укупна инвестиција Србије у пројекту Јужни ток 19 милиона евра од укупно 2,1 милијарду евра.

        „Наше учешће је минимално. Тај ризик да ли ће потећи или неће гас је на руској страни. Ми имамо по уговору 50 одсто грађевинских радова. Добили смо понуду руске стране да радимо 100 одсто радова што Србији доноси 470 милиона евра“, рекао је премијер и додао да је то огроман новац.

        А, ако још успемо да решимо питање Железаре у Смедереву, Азотаре и Јужног тока и наставимо са политиком овакве озбиљне консолидације и реформе сигуран сам да ћемо 2015. године забележити значајан раст, а 2016. тај раст ће бити велики.

Пресуде у поступку против Мишковића до краја 2014?

 

        Вучић је изјавио да претпоставља да ће до краја године бити прве правоснажне пресуде у поступку који се води против власника Делте Миодрага Мишковића.

        „Видео сам данас да су неки рекли - поставите Мишковића за директора Србијагаса. И то ме питају они који су поставили Мишковића за шефа Србије, да буде директор свих јавних предузећа, министар у свим министарствима, да буде председник владе и државе, а против Мишковића никада нису покренули поступак. А ова држава и нека друга власт воде против Мишковића поступак и до краја године претпостављам биће првостепене пресуде“, рекао је Вучић.

        Он је одговарајући на питања посланика у парламенту рекао да изгледа да су Беко, Мишковић и остали почели да плаћају порезе и навео колике су порезе платиле поједине њихове компаније и фирме власника још неких великих компанија.

        Како је додао, закони су исти за све - и за Мишковића и за Бека и за посланика Ису Камберија и за њега и за све друге грађане Србије.

Камбери, само да вам кажем да плаћате струју!

 

        Струја мора да се плаћа - поручио је више пута премијер Србије посланику Партије за демократско деловање Шаипу Камберију током седнице парламента а након опаске тог посланика да му није познато да права мањина зависе од плаћања струје.

        „Не морате да волите Србију, али вас молим да је поштујете и почнете да измирујете обавезе према њој“, рекао је Вучић Камберију, одговарајући на његово питање о уџеницима на албанском језику.

        Вучић је наиме обећао Камберију да ће тај проблем бити решен до почетка наредне школске године, а њему поручио да се у међувремену побрине да његови сународници измирују рачуне за струју.

        Затим је уз смех још једном рекао: „И да не заборавим, Камбери, од сутра почните да плаћате струју“.

        Тањуг

Категорије: 

Коментари