Власт тврди да нуди „закон за будућност“, а ДС да Србију претвара у земљу јефтине радне снаге

У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ У ТОКУ ОБЈЕДИЊЕНА НАЧЕЛНА РАСПРАВА

О ИЗМЕНАМА ЗАКОНА О РАДУ

  • ВУЛИН: Ново запошљавање олакшаће и то што се у случају отпремнина за обрачун узима само време проведено код последњег послодавца. Досадашње решење да се код отпремнина рачуна целокупан радни стаж је спречавало послодавце да запошљавају старије раднике
  • ЖИВКОВИЋ: Измењени Закон о раду нам то неће довести инвеститоре, нити повећати број запослених
  • СТЕФАНОВИЋ: Законом се укидају радничка права која постоје 150 година и уводи принцип јефтине радне снаге, с њим ће српски радник који је поштен и вредан, постати као радник на Блиском истоку који производи патике, а не може да их купи

        У СКУПШТИНИ Србије у току је обједињена начелна расправа о изменама Закона о раду и Закона о ПИО.

        Посланици владајуће већине тврде да је предлог Закона о раду избалансиран и „закон за будућност“, док га опозиција оштро критикује уз оцену да није реч о реформском закону и да неће донети нкакав бољитак грађанима.

        Други заједнички претрес обавиће се о Закону о отклањању последица поплава и владином Извештају о елементарној непогоди - поплави која је задесила Србију и мерама које су предузете ради спасавања становништва и одбране угрожених места од поплава.

        Министар за рад Србије Александар Вулин оценио је да се предлогом измена Закона о раду у неким деловима повећавају радничка права, олакшава пословање, али и стварају услови за прилив инвестиција.

        Образлажући измене Закона о раду пред посланицима у Скупштини Србије, он је казао да је основни циљ измена Закона о раду повећање запослености и обезбеђивање правне сигурности како за послодавце, тако и за запослене.

         „Овај закон никако не иде на штету радника, већ искључиво на заштиту запослених која је свакако појачана. Нужно унапређење законодавног оквира треба да пружи допринос привлачењу пословања и инвестирања у Србији, као и превазилажењу економске кризе“, рекао је Вулин.

        Према његовим речима, усвајањем измена Закона о раду, који је делимично усклађен са Директивама ЕУ, Србија се приближава успешним модерним земљама.

        Вулин је напоменуо да је о питањима о којима синдикати нису хтели да разговарају Влада предложила решења која су у корист запослених, а и одбила је захтев послодаваца да се укине минули рад.

        Минули рад остаје и, како је објаснио, обрачунаваће се само код последњег послодавца.

        Измене Закона о раду, према речима Вулина, омогућиће ново запошљвање и од нових решења ће имати користи послодавци који легално послују.

        Како је прецизирао, изменама је предвиђено продужавање рада на одређено време са једне на две године, а код фирми које тек почињу да раде на 36 месеци. Та одредба је, како је истакао, значајна, јер омогућава послодавцима да лакше запошљавају у тренутку кад развијају посао.

        Послодавцима ће ново запошљавање, према речима Вулин, олакшати и то што у случају отпремнина за обрачун узима само време проведено код последњег послодавца. Досадашње решење да се код отпремнина рачуна целокупан радни стаж је, како је рекао, спречавало послодавце да запошљавају старије раднике.

        „Ограничавање исплате отпремнина само на период проведен у радном односу код последњег послодавца треба да допринесе подстицању запошљавања, нарочито старијих лица, као категорије тешко запошљивих”, навео је Вулин.

        Министар за рад Србије је истакао да нова решења штите права трудница, додајући да проширује та права и на дојиље и спречава послодавца да труднице прогласи вишком.

        „Предлаже се да запослена жена за време трудноће, као и запослена која доји дете, не може да ради прековремено и ноћу, ако би такав рад био штетан за њено здравље и здравље њеног детета”, рекао је он и навео да је уведено и да запослена за време трудноће има право на плаћено одсуство са радног места у току дана ради обављања здравствених прегледа.

        „Ништа од овога није био раније случај”, прецизирао је Вулин.

        Усклађује се и одредба о проширењу дејства колективног уговора по међународним стандардима.

        „Услови за проширење дејства колективног уговора су измењени у делу који се тиче процента запослених, на који треба да се примењује колективни уговор чије се дејство проширује. Тако ће уместо досадашњих 30 одсто бити неопходно да колективни уговор покрива више од 50 одсто запослених у одређеној делатности, да би Влада могла да донесе одлуку о проширеном дејству”, закључио је Вулин.

        Посланици опозиције су негодовали код председнице парламента због тога што је, како су оценили, министар рада Александар Вулин неразговетно читао текст којим је образложио измене Закона о раду.

        Посланик СНС Александар Јовичић изјавио је да ће се изменама закона о раду смањити незапосленост и најавио усвајање сета реформских закона, о приватизацији, стечају, планирању и изградњи у наредних двадесетак дана.

        Измене закона о раду су прихватљиве за Партију уједињених пензионера Србије (ПУПС) јер иду у правцу отварања нових радних места и поспешују привредне активности, рекао је посланик ПУПС Милан Кркобабић.

        Председник Нове странке Зоран Живковић критиковао је предлог измена и допуна Закона о раду и ПИО, тврдећи да нам то неће довести инвеститоре, повећати број запослених нити ће смањити сиву економију.

        Посланица Нове Србије Дубравка Филиповски оценила је да ће измене закона о раду омогућити младима да брже и на јасан начин дођу до посла.

        Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је да ДС не може да подржи предложене измене Закона о раду јер се ни на који начин не јачају права радника, већ ће довести до смањења зарада и масовног отпуштања.

        Стефановић је у Скупштини Србије оценио да се предложеним мерама јача један одсто људи у Србији који ће са радницима моћи да поступају „како год хоће“.

        „Законом се уводи принцип јефтине радне снаге, с њим ће српски радник који је поштен и вредан, постати као радник на Блиском истоку који производи патике, а не може да их купи“, казао је Стефановић.

        Он је поручио да Демократска странка не може да подржи предложени закон, који искључиво штити права послодаваца, и најавио подношење већег броја амандмана.

        „Законом се доводе у питање радничка права која постоје више од 150 година, то нема нигде у Европи“, упозорио је шеф посланика ДС.
           
        „Тачно је да је закон који је усвојила влада Зорана Ђинђића био либералан, али је усвојен у сарадњи са синдикатима, а ви нисте испунили ниједан од круцијалних захтева синдиката“, рекао је Стефановић.

        „Овај закон погађа управо оне који су, вођени лажном надом и обећањима ваше странке, подржали ваш историјски успех на изборима. Ти људи ће бити највише погођени овим законима“, рекао је Стефановић.

        Борислав Стефановић је затражио процену Владе Србије колико ће грађана бити запослено до краја године.

        „Апелујемо да нам дате званичну, незваничну или офрље урађену процену. Нико нема одговор, само ваша тврдња да ће бити запошљавања“, рекао је он.

        „Од када сте ви на власти, смањене су плате и пензије, два пута је већа рупа у буџету, ради 50.000 људи мање, а 40 одсто је већи јавни дуг, три пута мање инвестиције и први пут имамо више пензионера него људи који раде“, рекао је Стефановић.

        „Колико је ваша власт лоша, показује и то да сте за две године променили по три министра привреде, финансија и пољопривреде. То је незабележено“, указао је Стефановић.

Шта предвиђају нова законска решења?

 

        ПРЕДЛОГ измена и допуна Закона о раду предвиђа низ измена међу којима и да запослени право на накнаду по основу минулог рада од 0,4 одсто по години рада може да оствари искључиво код актуелног послодавца. До сада је запослени то право остваривао на укупни минули рад стечен код више послодаваца.

        Уколико запослени добије отказ као технолошки вишак, предвиђена је накнада која представља минимум збир трећине зараде за сваку навршену годину рада код актуелног послодавца.

        Право на отпремнину због одласка у пензију по усвајауњу измена Закона биће две, а не три просечне плате запосленог, а запослени ће имати право на накнаду за ноћни рад од 26 одсто, док за сменски рад те накнаде више нема.

        Радни однос на одређено време може да траје две, уместо као до сада годину дана, а право на коришћење годишњег одмора запослени добија после месец дана непрекидног рада, а не као до сада, после шест месеци.

        Предложеним законом запослени губи право на накнаду за неискоришћен годишњи одмор, изузев ако добије отказ, смањује му се број дана плаћеног одсуства са седам на пет за венчање, порођај супруге, тешке болести чланова породице или њихову смрт.

        За добровољно давање крви запослени има право на два слободна дана.

        Током годишњег одмора запослени ће имати право на основну зараду увећану за минули рад током тог месеца, а не као до сада на просек своје зараде из претходна три месеца.

        Предложене измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању обухватају, поред осталог, промену услова за стицање прва на старосну пензију, односно подизање услова за стицање права на старосну пензију за жене са 60 на 65 година, тако што ће се старосна граница поступно подићи од 2015. до 2020. године, за по шест месеци на годишњем нивоу, односно од 2021. године до 2032. године, за по два месеца на годишњем нивоу.

        На тај начин изједначавају се услови за стицање права на старосну пензију мушкарца и жене.

        Уводи се право на превремену старосну пензију и утврђивање трајног умањења износа превремене старосне пензије за 0,34 одсто за сваки месец ранијег одласка у пензију пре навршења опште старосне границе, што на годишњем нивоу износи 4,08 одсто.

Категорије: 

Коментари