Власт признала Тачијеву државу, а сад гура народ у бојкот

 СКУПШТИНСКА ОПОЗИЦИЈА КРИТИКОВАЛА

            ДОГОВОР О ПЕЧАТУ

  • Чудно је да представници Владе постигну договор и омогуће да се питање царинског печата реши на онакав начин, а сада - када се види да је тиме прихваћена независност Косова - покушавају да гурају народ да то спречи својим бојкотом“, рекао шеф посланичке групе Нова Србија Велимир Илић

  • Актуелна политика Србије је таква да ни сам Борко Стефановић није убеђен да је Косово и Метохија део Србије. Он сам сматра да је изгубљено“, оценио заменик шефа посланичке групе СРС Александар Мартиновић

     БЕОГРАД, (ФоНет) - Већина посланика опозиционих странака оценила је да је погрешно што је Србија постигла договор са Приштином о признавању косовских царинских печата, истичући да држава нема механизме којима би спречила најављено распоређивање припадника косовске граничне полиције и царине на административним прелазима.

     "Чудно да представници Владе постигну договор и омогуће да се питање печата реши на такав начин, а сада када се види да је тиме прихваћена независност Косова и када се Приштина радује, покушавају да гурају народ да то спречи својим бојкотом“, рекао је шеф посланичке групе Нова Србија Велимир Илић, коментаришући изјаву шефа преговарачког тима Београда Борислава Стефановића да Србија неће прихватити косовске царинике, јер то није договорено у Бриселу.

     Према Илићевим речима, Србија уопште није требало да улази у решавање тог проблема без Скупштине Србије.

     Илић је новинарима у парламенту рекао да држава мора да промени своју политику према Косову, да почне да поштује Декларацију коју је сама усвојила, али и Резолуцију 1244.

     Заменик шефа посланичке групе Српске радикалне странке (СРС) Александар Мартиновић је оценио да је држава постизањем договора којим признаје косовске царинске печате „фактички признала независност Косова“.

     „Актуелна политика Србије је таква да ни сам Стефановић није убеђен да је Косово и Метохија део Србије. Он сам сматра да је изгубљено“, рекао је Мартиновић.

     Посланик Либерално демократске партије (ЛДП) Бојан Ђурић сматра да Србија “нема ту врсту капацитета“ да спречи преузимање административних прелаза од стране косовске граничне полиције и цариника, јер већ 12 година нема контролу над територијом Косова и Метохије.

     "У интересу је Србије да спречи неконтролисане акције на северу Косова", рекао је он, наглашавајући да не мисли на здравствене или образовне, веæ на оне структуре које су претходних месеци изазивале инциденте.

     "Имамо још седам, осам дана до 15. септембра и сви напори треба да буду концентрисани на проналажење решења за царину", истакао је Ђурић.

     Он је нагласио да Србија треба да промени однос према људима на Косову укидањем дела паралелних институција које су непотребни посредници измеу Београда и оних који живе на северу покрајине, али и да релаксира однос са званичном Приштином и можда пронађе начин за неку врсту политичког договора.

     Посланик Српског покрета обнове Александар Југовић навео је да "не сумња у добру намеру Стефановића", али да је реалност другачија.

     "Потребна нам је промена државне политике, потребно је пре свега признати реалност и прихватити чињеницу да је Србија изгубила власт над територијом Косова Кумановским споразумом“, рекао је он.

     Шеф посланичке групе за Европску Србију Нада Колунџија, са друге стране, истиче да је обавеза државе да свим дипломатским и политичким средствима обезбеди сигурност грађана.

     "Сама порука да ће се десити нешто изазива страх међу људима. Надам се да до негативног развоја догађаја неће доћи", рекла је Колунџија и поновила да је обавеза Србије да мирним и дипломатским средствима осигура безбедност грађана.

Категорије: 

Коментари