ТОДОРОВИЋ: Нека Влада и Тадић кажу Србији шта је косметска политика ДС

Буран почетак јесењег заседања Народне скупштине

(ФоНет)

  • Очигледно је да се у последње три године грађани обмањују и да се испод жита дешава нешто што ће довести до независности Косова", упозорио шеф посланичке групе СРС Драган Тодоровић
  • Милош Алигрудић открио да му је Драгољуб Мићуновић рекао да је иницијатива да се одржи међународна конференција о КиМ његов „лични став“
  • Биће одржана нова седница скупштинског одбора за безбедност о ситуацији на северу Косова
  • Весну Пешић прво поставила питање „зашто воз који саобраћа између Београда и Панчева иде све спорије“, па додала да „цело Панчево говори да је то злоупотреба од стране њихове градоначелнице чији је муж отворио аутобуску станицу“

       БЕОГРАД, (ФоНет) - Шеф посланичке групе Српске радикалне странке (СРС) Драган Тодоровић позвао је Владу и председника Бориса Тадића да изађу пред грађане и јасно кажу шта је политика владе и Демократске странке када је у питању Косово и Метохија.

       "Очигледно је да се у последње три године грађани обмањују и да се испод жита дешава нешто што ће довести до независности Косова", рекао је Тодоровић у делу седнице предвиђеном за постављање посланичких питања.

       Тодоровић је питао и по ком праву је председник политичког савета ДС и шеф српске парламентарне делагације при Савету Европе Драгољуб Мићуновић на заседању Парламентарне скупштине СЕ рекао да сматра да се решење Косова може наћи само на међународној конференцији под покровитељством Европске уније.

       Он је оценио да је Мићуновић тиме изашао из оквира УН и Резолуције 1244, "јер је то једина ствар која омогућава да Косово остане у оквиру Србије".

       Тодоровић је замерио Мићуновићу и што није потписао декларацију групе посланика у Стразбуру, којом би се осудила употреба силе од стране Кфора над цивилима, коју је потписало 13 Руса, посланици из БиХ, односно Републике Српске и многи други.

       "Мићуновић је одбио да потпише. По њему није употребљена сила када је на Јарињу рањено шест цивила", рекао је Тодоровић.

       Тодоровић је затражио да се Мићуновић разреши дужности шефа делегације Парламентарне скупштине СЕ и са места председника Одбора за иностране послове.

Драган Тодоровић (ФоНет, архива)

       Посланик Демократске странке Србије (ДСС) Милош Алигрудић је рекао да је на заседању Парламентарне скупштине СЕ убачена тачка разматрање ситуације на Балкану, "са циљем да донесу још једну резолуцију који би требало да могући такозвану независност Косова".

       "Покушали смо да ублажимо тај текст у начелној расправи“, рекао је Алигрудић.

       Према његовим речима, Мићуновић је тада изнео став о потреби одржавања међународне конференције под покровитељством ЕУ која би решила питање Косова и Метохије.

       "Питао сам га и рекао ми је да је то лични став, што поштујем, једино нисам сигуран да они који то слушају доживљавају као лични став", оценио је Алигрудић и додао да је идеја премештања питања Косова из УН у ЕУ проблематична.

       "Сведоци смо тога да у самим УН идеја независног Косова до сада није нашла никаквог утемељења, ми смо тражили да основ за целу причу буду УН јер тамо постоји партнер Србије-Русија, што у Бриселу немамо", истакао је он.

       Он је такође питао Владу да ли има јединствену политику по овом питању и да ли су идеје о одржавању међународне конференције о Косову и Метохији под покровитељством ЕУ прихватљиве.

       Заменика шефа Нове Србије (НС) Мирослав Маркићевић занимало је да ли је тачна информација, коју су објавили медији да ће ускоро бити заказана нова седница парламентарног Одбора за безбедност и зашто је претходна седница Одбора била затворена за јавност.

       "Да сте јутрос били на састанку Колегијума, који је био регуларно сазван, знали бисте да смо оценили да је потребно одржати нову седницу Одбора", одговорила му је председница парламента Славица Ђукић-Дејановић.

Славица Ђукић-Дејановић (ФоНет)

       "Биће седнице, а оцена о томе да ли ће бити отворена или затворена за јавност зависиће од садржаја седнице", нагласила је она.

       Посланик Коалиције Албанаца прешевске долине Риза Халими питао је зашто Радителевизија Србије нема ни један програм на албанском језику и докле се стигло у решавању тог проблема.

       Народну посланицу Весну Пешић занимало је зашто воз који саобраћа између Београда и Панчева иде све спорије.

       "Мени су се обратили грађани Панчева да владајућој већини пренесем ово питање. Цело Панчево говори да је то злоупотреба од стране градоначелнице Панчева чији је муж отворио аутобуску станицу. Да ли је тачно да се врши притисак да се користе њихови аутобуси уместо воза", питала је она.

       На почетку јесењег заседања Скупштине Србије интонирана је химна Боже правде, а испред главног улаза у парламент посланици су пролазили кроз шпалир Гарде Војске Србије.

 

Категорије: 

Коментари