„Срби са севера КиМ проглашавају победу бојкота над такозваним косовским изборима”

ЗАКЉУЧЦИ ЧЕТВРТЕ СЕДНИЦE ПРИВРЕМЕНЕ СКУПШТИНЕ  АП КОСОВА И  МЕТОХИЈЕ

  • Српски народ са Севера Косова и Метохије огромном већином од преко 90% бојкотовао је такозване изборе 3. новембра 2013. године и на тај начин исказао свој коначан став да никада неће прихватити институције непризнате државе Косово
  • Понављање такозваних избора 17. новембра у Kосовској Mитровици је фарса којом се вештачки и силом жели променити воља грађана
  • Бриселски и други политички договори који нису правно ратификовани не могу бити правни основ за формирање посебних заједница–асоцијација општина које нису законом регулисане
  • Скупштина АП Косова и Метохије захтева од Народне скупштине Републике Србије да донесе одлуку о формирању анкетног одбора чији би задатак био утврђивање пуне истине o упаду на бирачка места и разбијању гласачких кутија 3. новембра 2013. године у Косовској  Митровици

         ПРИВРЕМЕНА скупштина Аутономне покрајине Косово и Метохија одржала је своје четврто заседање у Звечану и утврдила ставове поводом шиптарских избора одржаних 3. Новембра и њиховог делимичног понављана у северној Косовској Митровици које је најављено за 17. Новембар.

         Скупштина је утврдила и објавила следеће закључке:

         1. Избори од 03. 11. 2013. године и наставак истих (17. 11. 2013.) нелигитимни су и нерегуларни и као такви се не могу признати ни у земљи ни у иностранству, упркос залагањима факторa политичке и друге моћи да им се потврди општа и правна регуларност и легитимност.

         2. Српски народ са Севера Косова и Метохије огромном већином од преко 90% бојкотовао је такозване изборе 3. новембра 2013. године и на тај начин исказао свој коначан став да никада неће прихватити институције непризнате државе Косово. Понављање такозваних избора 17. новембра у Kосовској Mитровици је фарса којом се вештачки и силом жели променити воља грађана, те из тих разлога Срби са севера Косова и Метохије проглашавају победу бојкота над такозваним косовским изборима и не желе да учествују у том политичком циркусу.

         3. Најоштрије се осуђују све врсте притисака, застрашивања и условљавања грађана. Посланици Скупштине су недвосмислено против примене било каквог насиља, изазивања инцидената , угрожавања или кршења јавног реда и мира и то са било које стране и од било којих појединаца, група или политичких субјеката.                                                 

         Скупштина АП Косова и Метохије захтева од Народне скупштине Републике Србије да донесе одлуку о формирању анкетног одбора чији би задатак био утврђивање пуне истине o упаду на бирачка места и разбијању гласачких кутија 3. новембра 2013. године у Косовској  Митровици.

         4. Скупштина АП КиМ посебно констатује да председник Народне скупштине Србије  није поступио по обавезном законом прописаном року  у складу са одредбама члана 86. Закона о локалној самоуправи и још увек није расписао локалне изборе за општине Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток у којима су по истом закону, без испуњења законских услова распуштене легално изабране скупштине, смењени сви извршни органи и уведене привремене мере до расписивања нових избора и конституисања нових скупштина и органа локалне самоуправе све по законима и Уставу Републике Србије.

         5. Територијално уређење општина, њихов правни статус, као и уставно-правни положај грађана и локалних самоуправа у четири општине на северу Косова и Мерохије, не могу се мењати мимо референдумске воље грађана и претходне промене Устава Републике Србије. Бриселски и други политички договори који нису правно ратификовани не могу бити правни основ за формирање посебних заједница–асоцијација општина које нису законом регулисане.

         Звечан 14.11.2013.  

 

         Скупштина АП КиМ                                                    

         Председник,

         Славко  Стевановић, с. р.

 

Категорије: 

Коментари