Прозападна опозиција поднела 169 амандмана на Закон о раду - Влада прихватила само два

ПРИХВАЋЕНИ АМАНДМАНИ ГРУПЕ ПОСЛАНИКА ИЗ НДС

И ДРАГАНА ТОДОРОВИЋА ИЗ СНС

  • Представници опозиције узалуд оштро су критиковали измене и допуне Закона о раду, истакавши да је он катастрофалан, да неће повећати запосленост и омогућити нове инвестиције и да ће увести систем јефтине радне снаге

          ПОСЛАНИЦИ Скупштине Србије разматрају данас амандмане на измене Закона о раду и Закона о ПИО, а по њиховом претресу очекује се и гласање.

          Од укупно 169 амандмана које су посланици поднели на предлог измена и допуна Закона о раду, Влада и Одбор Скупштине Србије за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва прихватили су два и један од 12 предложених амандмана на измене и допуне Закона о ПИО.

          Прихваћен је амандман групе посланика из Нове демократске странке (НДС) у коме је додато да се уговор не може закључити са усвојиоцем или усвојеником, а не само са супружником и крвним сродником како је то било предвиђено.

          Прихваћен је и амандман Драгана Тодоровића из Српске напредне странке (СНС) који се односи на отказ уговора о раду.

          Тим је амандманом предвиђено да послодавац може запосленом да откаже уговор о раду или изрекне неку од мера ако га је претходно писмено обавестио о недостацима у његовом раду и дао му упутства и примерени рок да то побољша, а запослени у остављеном року није то испунио.

          На предлог о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању поднето је 12 амандмана, од којих су Влада и Одбор прихватили један, и то посланика Моме Чолаковића из Партије уједињених пензионера Србије, а тиче се Управног одбора фонда.

          Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва поднео је по један амандман на оба предлога измене закона.

          Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је данас да у Србији има 24.000 синдиката и да је једна од интенција измена и допуна Закона о раду била да се они укрупне и да буду јачи.

          „Ова влада жели да укључи у социјално преговарање што већи број актера, али интенција овог закона је била да се синдикати укрупне”, рекао је Вулин у парламенту.

          Вулин је истакао и да је потребна боља организација синдиката како би на најадекватнији начин заступали раднике.

          „У Србији постоји 24.000 регистрованих синдиката, наравно то нису све централе, то су и гране синдиката, подружнице… али то је 24.000 правних лица, печата, рачуна… Интенција закона је да се синдикална борба води кроз репрезентативне представнике, да се синдикати организују, и да могу да заступају раднике на најбољи начин“, закључио је Вулин.

          Представници опозиције оштро су критиковали измене и допуне Закона о раду, истакавши да је он катастрофалан, да неће повећати запосленост и омогућити нове инвестиције и да ће увести систем јефтине радне снаге.

          Скупштина је наставила рад знајући да су представници два репрезентативна синдиката за данас најавили генерални штрајк који ће, како су навели њихови лидери, трајати све до повлачења из скупштинске процедуре предложених измена и допуна Закона о раду и ПИО.

          Најављено је и прикупљање потписа за референдум о повлачењу тих владиних предлога.

Категорије: 

Коментари