ПЕТРОВИЋ: Председник Шапца и Вучић добијали су у време поплаве супротне предлоге

БУРНА РАСПРАВА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ О ВЛАДИНОМ ПРЕДЛОГУ „ЗАКОНА О ПОПЛАВАМА“ - ПОСЛАНИЦИ ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ ВРЕЂАЛИ ОПОЗИЦИОНЕ

  • МИХАЈЛОВИЋ: Србија ће имати проблем са енергетском стабилношћу. Сасвим је сигурно да ћемо увозити електричну енергију. Само штета у Колубари износи више од 100 милиона евра. Инфраструктура ће бити поправљена до 1. октобра, а једино се може каснити у санирању клизишта
  • СТЕФАНОВИЋ: Закон се доноси пре свега да би се избегла примена Закона о јавним набавкама и да би се формирала још једна агенција коју води привредник који је хвалио Вучића Марко Благојевић, што га доводи у дубок сукоб интереса. Ко је Марко Благојевић да одлучује о расподели средстава?
  • БОГОСАВЉЕВИЋ: Средства за изградњу и одржавање објеката за одбрану од поплава, од 2006. до 2013, била су на историјском минимуму, јер се за ту намену издвајало од 100.000 до 800.000 евра, а процена стручњака је да је у том периоду било потребно издвојити 30 милиона евра

        У НАРОДНОЈ Скупштини у току је расправа о закону о отклањању последица поплава у Србији и владином Извештају о поплавама, коју је обележила прво полемика потпредседнице Владе Зоране Михајловић и шефа посланичке групе ДС Борка Стефановића, а нешто касније и посланика СНС Александра Мартиновића и посланика НДС Марка Ђуришића.

        Законом о отклањању последица поплава у Србији, односно Лекс специјалисом, уређује се отклањање последица поплава, односно активирања клизишта на подручју погођеном мајским поплавама.

        Закон ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику“, а престаје да важи по истеку једне године.

        Министарка Михајловић изјавила је да ће након усвајања Закона о отклањању последица поплава бити убрзане све процедуре које ће омогућити да сви грађани којима су порушене куће могу да их обнове до јесени.

        „Уколико је потребно да се закон додатно унапреди, ми смо ту да то урадимо, јер ћемо после усвајања моћи много брже да се бавимо отклањањем последица поплава у Србији. Све процедуре, почевши од јавних набавки су убрзане захваљујући овом закону, али потпуно транспарентне“, прецизирала је Михајловић.

        Она је рекла да ће бити измењен члан 1 у ставу 2 предлога закона, што ће омогућити да свих 126 општина које су побројане у Извештају Владе Србије о поплавама буду обухваћене законом.

        Михајловић је најавила да ће Влада Србије након усвајања припремити државни програм кроз који ће бити одређени критеријумии и мере секторски и територијално како ће се извршити санација у свим општинама.

        „Овим законом је тачно одређен делокруг рада Канцеларије за помоћ и обнову, јасно је одређено како може да буде утврђена помоћ и исто тако је јасно одређен начин за обезбеђење средстава“, прецизирала је Михајловић.

        Овакав закон је, како је навела, усвојен и у Хрватској и Републици Српској, а за надзор за његовим спровођењем ће бити пре свих надлежно Министарство грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја.

        Зорана Михајловић је изјавила да ће Србија имати проблем са енергетском стабилношћу и да ћемо сасвим сигурно увозити електричну енергију, имајући у виду да је енергетски сектор највише погођен у недавним поплавама.

        Само штета у Колубари износи више од 100 милиона евра, изјавила је Михајловић у Скупштини Србије, одговарајући на питања посланика.

        Према њеним речима инфраструктура ће бити поправљена до 1. октобра, а једино се може каснити када је реч о санирању клизишта.

        Говорећи о јавним набавкама, истакла је да ни једна процедура приликом санације неће бити изузета иако ће се поступак убрзати.

        „Далеко од тога да неће бити јавних позива“, рекла је Михајловић и најавила да ће пруга Београд-Бар, која је претрпела озбиљна оштећења, бити поправљена током августа.

        Говорећи о јавним радовима и акцијама које се спомињу у Закону о обнови Михајловић је рекла да за сада постоји идеја да они који учествују у њима да имају смештај, храну и да им се упише радни стаж.

        Шеф посланичке групе Демократске странке Борко Стефановић изјавио је данас да ће опозиција напустити заседање Скупштине ако председница парламента настави да толерише праксу да поједини посланици СНС-а најгорим увредама вређају опозицију.

        Расправа је настављена после једночасовне паузе коју је одредила председница Скупштине Маја Гојковић због потребе да се, како је рекла, смире страсти међу посланицима. Пауза је направљена нешто пре уобичајеног времена због ставова које је изнео посланик Српске напредне странке (СНС) Александар Мартиновић, а када је шеф посланичке групе НДС Марко Ђуришић почео да одговара на оптужбе, па му председавајући Игор Бечић (СНС), одузео реч.

        Посланик Нове Србије Драган Јовановић оптужио је Министарство пољопривреде да је, због извештаја Управе за заштиту биља, у коме су наведене локације са већим садржајем тешких метала након поплава, пала откупна цена воћа, што је министарка негирала.

        Лидер Заједно за Србију и посланик Душан Петровић изјавио је да су током одбране Шапца од поплаве председник општине и премијер добијали погрешне информације и супротне предлоге, а Зорана Михајловић је одбацила те тврдње, рекавши да се председник општине није најбоље снашао у новонасталој ситуацији и да је Шабац одбрањен захваљујући брзој реакцији Владе.

        Узевши реч, шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић упитао је у Скупштини Србије зашто министар задужен за ванредне ситуације Велимир Илић није образложио предложени закон о отклањању последица поплава, већ је то учинила министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

        Он је додао да и даље нема јасно изнетих имена људи који су одговорни за пропусте у одбрани од поплава, наводећи руководиоце Србијавода, Београдвода и људе који су се бавили ванредним ситуцијама, укључујући и градоначелника Београда Синишу Малог.

         „И поред упозорења Републичког хидрометеоролошког завода, те службе су значајно подбациле и нису извршиле своју дужност“, навео је Стефановић и оценио да је Влада крива јер је смањила приходе Србијаводама и што није организовала систем за узбуњивање и цивилну заштиту.

        Стефановић је критиковао оснивање Канцеларије за обнову, наводећи да је њен директор Марко Благојевић на том месту јер се похвално изражавао о премијеру Александру Вучићу.

         „Закон се доноси пре свега да би се избегла примена Закона о јавним набавкама и да би се формирала још једна агенција коју води привредник Марко Благојевић, што га доводи у дубок сукоб интереса. Ко је Марко Благојевић да одлучује о расподели средстава?“, упитао је Борислав Стефановић у парламенту.

ГАШИЋ: У Крупњу се већ ради на рашчишћавању путева

         МИНИСТАР одбране Братислав Гашић изјавио је данас да је преко 20 машина и булдожера Војске Србије већ месец и по дана ангажовано на рашчишћавању путева у Крупњу.

         Одбацио је тврдње, како је рекао, појединих медија да Војска Србије тамо није присутна и да се на том терену не ради ништа.

          „Што се Крупња тиче, ја ћу данас послеподне да будем тамо. Већ месец и по машине Војске Србије раде на решавању проходности путева. Није тачно да на том подручју нисмо присутни“, рекао је Гашић у Скупштини Србије.

         Говорећи о одбрани Шапца од поплава, Гашић је напоменуо да је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић тамо послат уз претходно одобрење министра одбране и додао да за његово ангажовање постоји правни основ.

БОГОСАВЉЕВИЋ: Никад мање није улагано у одбрану од поплава

         МИНИСТРКА пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је да су средства за изградњу и одржавање објеката за одбрану од поплава, од 2006. до 2013, била на историјском минимуму, јер се за ту намену издвајало од 100.000 до 800.000 евра, а процена стручњака је да је у том периоду било потребно издвојити 30 милиона евра.

         Богосављевић Бошковић је напоменула да ти подаци показују у каквом се стању нашла Влада приликом поплава и да је морала да реагује, уз минимална средства, примењујући Закон о водама који има многобројне недостатке.

         Она је истакла да је недостатак у томе што су водотокови другог реда били поверени локалним самоуправама које ни финансијски ни кадровски то нису могле да поднесу.

         Министарка је рекла да је поплављено око 90.000 пољопривредних површина, али да је након повлачења воде констатовано да се негде може наставити вегетација, тако да су те поврсине спашене.

          „Задовољни смо што се на 16.000 хектара производња може обновити. За те површине смо обезбедили семе хибрида кукуруза и семе соје. Од сутра креће дистрибуција горива за ове произвођаче, а у наредном периоду, и то врло брзо, дистрибуција средстава за набавку ђубрива“, изјавила је министарка.

Шта доноси Лекс специјалис?

          ЗАКОНОМ о отклањању последица поплава у Србији, односно Лекс специјалисом, уређује се отклањање последица поплава, односно активирања клизишта на подручју погођеном мајским поплавама.

         Законом је прецизирано да подручје погођено поплавама обухвата поплављене и клизиштима угрожене делове територије Србије: град Београд и градске општине Обреновац, Лазаревац, Младеновац, Гроцка и Раковица.

         Законом су обухваћени градови Сремска Митровица, Шабац, Лозница, Ваљево, Чачак, Ужице, Јагодина, Крушевац, Краљево, Крагујевац, Пожаревац и Зајечар.

         Законска решења се односе и на општине Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Уб, Осечина, Љиг, Лајковац, Мионица, Богатић, Владимирци, Коцељева, Мали Зворник, Крупањ, Љубовија, Горњи Милановац, Лучани, Ражањ, Алексинац, Дољевац, Петровац на Млави, Смедеревска Паланка, Велика Плана, Параћин, Ћуприја, Свилајнац, Деспотовац, Рековац, Варварин, Трстеник, Шид, Кнић и Рача.

         Танјуг

Категорије: 

Коментари