Нови Статут Војводине добио двотрећинску већину у покрајинској скупштини

ПРОТИВ БИЛИ САМО ДСС И СРС, ДОК ПОСЛАНИЦИ ЛСВ

ОДБИЛИ ДА УЧЕСТВУЈУ У ГЛАСАЊУ

  • Посланик СНС Предраг МАТЕЈИН: СНС је могла да неучествовањем у гласању направи рупу у правном систему и да на основу тога руши власт у Војводини али није желела да се понаша на тај начин, већ је желела да допринесе изради Статута у складу са Уставом и правним системом Србије

        СКУПШТИНА АП Војводине усвојила је на данашњој седници Предлог статута АП Војводине о којем ће Народна скупштина Републике Србије расправљати највероватније у петак.

        За Предлог статута Војводине гласало 99 посланика покрајинске скупштине од укупно 120, а против је било шест.

        Против су били посланици из Демократске странке Србије и Српске радикалне странке, док посланици из Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) нису желели да учествују у гласању.

        Усвајању Предлога статута претходила је расправа у којој су председници посланичких клубова изнели ставове својих странака о питању статута а већина њих је истакла да је највећи допринос чињеници да се Предлог статута нађе пред посланицима дао председник покрајинског парламента Иштван Пастор.

        Образлажући Предлог статута, Пастор је рекао да му је драго што су створени услови да резултат гласања буде изнад потребног минимума од две трећине посланика.

        Он је рекао да су све политичке странке показале максимум озбиљности и да је стварањем већине за усвајање статута скупштина Војводине показала да је озбиљна институција.

        Председник посланичког клуба ЛСВ Бранислав Богарошки рекао је да посланици те странке не могу гласати против Предлога статута, јер су они за поштовање закона и суда, а суд је наложио измене поменутог статута.

        Он је током расправе рекао да та странка не може бити ни уздржана јер то значи да нема никакво мишљење о тако великом питању „а не може се десити да се нема мишљење о тако великим питањима“.

        „Предлог статута је резултат бројних компромиса, а компромиси су начин за решавање проблема. Међутим када се компромиси често понављају онда они престају бити начин решења и постају циљ и због тога ЛСВ не може ни подржати предлог статута“, рекао је Богарошки.

        Шеф посланичког клуба СПС Павле Будаков казао је да је обавеза да посао око статута, који према одлуци Уставног суда Србије треба да буде завршен до 6. јуна, учинила је да се цео процес схвати озбиљно и да се уради добар посао.

        Он је нагласио да није тачно да је владајућа коалиција дала пресудан допринос доношењу Предлога статута, истакавши да је већи компромис направила опозиција.

        Обраћајући се посланицима ЛСВ Будаков је рекао да су избором да не гласају себи дали алиби да све оно еве лоше што донесе статут, а да су значајно утицали на његово доношење поготово, како је рекао, када се ради о тексту преамбуле и тачке број један.

        Посланик СНС Предраг Матејин рекао је да је СНС имала могућност да неучествовањем у гласању направи рупу у правном систему и да на основу тога руши власт у Војводини али да та странка није желела да се понаша на тај начин, већ је желела да допринесе изради статута у складу са Уставом и правним системом Србије.

        Матејин се осврнуо на став ЛСВ да не гласа о статуту рекавши да то негласање не аболира ЛСВ од тога да је против статута.

        За усвајање статута била је потребна двотрећинска већина (80 посланика).

        О Предлогу статута расправљаће Скупштина Србије, а коначно усвајање статута биће поново у Скупштини АП Војводине.

ПАСТОР: Очајнички покушај ЛСВ да се буде у фокусу

        ПРЕДСЕДНИК Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор оценио је данас изјаву лидера Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка као очајнички покушај да се нађе у политичком фокусу и додао да је жалосно то што неко понавља „отрцане и потрошене“ реченице.

        Одговарајући на питање новинара у вези са актуелизовањем питања опстанка владајуће коалиције у Војводини, односно Чанковом изјавом да у Војводини мора бити реконструкције владе или нових избора, Пастор је уочи седнице покрајинске скупштине на чијем је дневном реду била расправа о предлогу Статута покрајине рекао да та изјава не заслужује велики коментар.

        „Ја то доживљавам као очајнички покушај да се нађе у политичком фокусу“, казао је Пастор и додао да ако нема других идеја сем „понављања отрцане реченице која је потрошена у протеклим месецима, онда је то доста жалосно“.

        На констатацију новинара да је реч о изјави члана владајуће покрајинске коалиције, Пастор је додао „управо из тог разлога ја ово доживљавам још жалосније“.

ПАЈТИЋ: Не верујем да су наши коалициони партнери аморални

        ПРЕДСЕДНИК Владе Војводине и заменик председника Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је данас да не верује да су коалициони партнери ДС аморални људи да би рушили покрајинску владу и додао да се прекомпоновање власти обавља само уколико неко од чланова владе не ради добро свој посао.

        На молбу да прокоментарише изјаву потпредседника Владе Војводине и функционера ДС-а Горана Јешића да неће остати на функцији у покрајини уколико Драган Ђилас победи на страначким изборима, Пајтић је рекао да му није јасна та Јешићева изјава.

        „Ја сам господина Јешића предложио за потпредседника покрајинске владе тако да ми није уопште јасна изјава и не знам шта бих рекао. Заиста не разумем.“, казао је Пајтић.

Категорије: 

Коментари