НОВИ САД: Усвојена Декларација о потреби измене Устава Србије или доношења новог

ИНИЦИЈАТИВА ПОТЕКЛА ИЗ ЧАНКОВЕ ПАРТИЈЕ, А ПРЕДЛОГ ДОКУМЕНТА

ПОДНЕЛА 64 ПОСЛАНИКА ЛСВ, ДС И НДС

Скупштина  Војводине

  • У усвојеном документу се наглашаава да се декларација доноси „у циљу прецизирања државно-правног и демократског идентитета Републике Србије” и „у циљу одређивања надлежности АПВ у Уставу РС сагласно историјском праву њених грађана, њиховим интересима и интересима европске будућности Србије, уз пуно поштовање територијалног интегритета Републике Србије”
  • Иштван ПАСТОР: Мислим да је ова декларација има дневнополитичку намену. Ова тема не би смела да се користи у овакве сврхе, текст је састављен недовољно стручно, и мислим да ова декларација наноси штету а не корист аутономији Војводине
  • Шеф посланичке групе СНС Предраг МАТЕЈИН: „Наравно да СНС подржава промену Устава у моменту када Србија буде приступала ЕУ, то је императив, али у овом моменту и на овај начин донета иницијатива, од стране Српске напредне стране неће бити подржана“

        СКУПШТИНА Војводине данас је, после троипочасовне расправе, већином гласова донела Декларацију о потреби покретања поступка измене Устава Републике Србије или доношења новог.

        Од 104 присутна посланика покрајинског парламента - за тај документ гласало је њих 64, против је било 33 а није било уздржаних.

        Иницијатива за ту декларацију потекла је из ЛСВ, а предлог тог документа поднела су 64 посланика ЛСВ, ДС и НДС-а.

        Међу потписницима иницијативе није било одборника владајућег Савеза војвођанских Мађара чији је лидер Иштван Пастор. Ова странка је најавила да неће учествовати у гласању док су опозиционе странке најавиле да неће подржати документ.

        Промена Устава Србије је неопходна, али око тога како треба да изгледа Војводина у том документу нема заједничког става странака у Скупштини Војводине.

        Документ је још једном потврдио да је владајућа коалиција - коју чини Пајтићева Демократска странка, Тадићева Нова демократска странка, Лига социјалдемократа Војводине и СВМ - подељена.

        Пастор је чак оценио: „Мислим да је ова декларација у дневнополитичке намене, мислим да ова тема не би смела да се користи у овакве сврхе, текст је састављен недовољно стручно, и мислим да ова декларација наноси штету а не корист аутономији Војводине“, рекао је Пастор.

        Председик одборничке групе Лиге социјалдемократа Војводине, Бранислав Богарошки, нагласио је да текст декларације не дефинише ништа детаљно, само жели да отвори расправу о положају покрајине.

         „Не мислимо да је декларација преурањена или да наноси штету аутономији Војводине. Скупштина Војводине мора да има свој став о овом питању и ова институција мора да се наметне као институција са којом морају да разговарају о овој теми. Мени су несхватљиви сви други ставови“, категоричан је Богарошки.

        Иначе, у тексту се тражи расправа о положају Војводине и промена Устава да би били уважени интереси грађана покрајине.

        Како се наводи у предлогу, декларација се доноси „у циљу прецизирања државно-правног и демократског идентитета Републике Србије”; „у циљу одређивања надлежности АПВ у Уставу РС сагласно историјском праву њених грађана, њиховим интересима и интересима европске будућности Србије, уз пуно поштовање територијалног интегритета Републике Србије”; „у циљу отварања неопходне јавне расправе о овом питању”.

        У политичком окршају СВМ-а и ЛСВ-а најтиши је био трећи коалициони партнер: Демократска странка. Да ли је реч можда о новој већини у Скупштини Војводине која не подразумева више СВМ, председник покрајинског одбора ДС-а, Мирослав Васин, рекао је:

         „Не, ово није нова већина. Познато је да ДС води разговоре са НДС и ЛСВ и ми желимо да и даље разговарамо након ове седнице. Наша је жеља да постојећа коалиција која подразумева и СВМ остане на власти, али заједно са НДС-ом.“

        Председник одборничке групе највеће опозиционе странке у војвођанском парламенту Српске напредне странке Предраг Матејин упозорио је да предложени документ није на прави начин приступио теми.

         „Наравно да СНС подржава промену Устава у моменту када Србија буде приступала ЕУ, то је императив, али у овом моменту и на овај начин донета иницијатива, од стране Српске напредне стране неће бити подржана“, рекао је он.

        Представници владајућих странака пре седнице Скупштине Војводине су најавили да ће наставити преговоре о реформи Владе Војводине.

        Слободна европа
 
Категорије: 

Коментари