ЉАЈИЋ: Било је нестало 80.000 тона пшенице и кукуруза - неко се дебело обогатио

НАКОН ШТО СУ МАХИНАЦИЈЕ У РОБНИМ РЕЗЕРВАМА ОТКРИВЕНЕ

- ВРАЋЕНО САМО 13.000 ТОНА ПШЕНИЦЕ И 2.500 ТОНА КУКУРУЗА

Расим Љајић

  • Министар спољне и унутрашње трговине признао у Народној скупштини да се само „нада да је сада прекинут ланац злоупотреба” и да је „била јавна тајна да роба која је дата складиштарима постоји само на папирима”
  • Уводе се обавезне резерве нафте и нафтних деривата, а Дирекција за робне резерве ће управљати и њима

        ЗЛОУПОТРЕБАМА робних резерви у протеклом периоду направљена је милионска штета држави, а само мањи део несталих количина, пре свега пшенице и кукуруза је враћен, рекао је данас министар спољне и унутрашње трговине и телекомункација Расим Љајић.

        Министар је у Скупштини Србије рекао да полиција ради свој посао и додао да се нада да је сада прекинут ланац злоупотреба.

        „Била је јавна тајна да роба која је дата складиштарима постоји само на папирима, а онда на терену смо имали прилике да видимо све и свашта. Дирекција за робне резерве дала је сву документацију полицији”, рекао је Љајић у парламенту, где посланици расправљају о Предлогу закона о робним резервама.

        Истичући да се неко „дебело богатио” од злоупотреба у робним резервама, министар је навео да је нестало око 80.000 тона пшенице и кукуруза, док је враћено око 13.000 тона пшенице и око 2.500 тона кукуруза.

        Према његовим речима, са складиштарима који су у року од месец дана вратили робу обновљен је уговор, а идеја је да се активирају хипотеке скаладиштара дате за робне резерве које нису вратили.

        Указујући на то да држава годишње за закуп плаћа око 460 милиона динара, министар је рекао да је за тај новац могао да се направи складишни простор.

        Због тога, како је рекао, држава због уочених злоупотреба намерава да обезбеди већи простор који ће бити у њеном власништву а у коме ће се складиштити робне резерве.

        Говорећи о новим законским решењима у тој области, које су пред посланицима, Љајић је рекао да је њихов циљ реформа система робних резерви, спречавање злоупотреба у тој области и усклађивање са стандардима Светске трговинске органзиације и ЕУ.

        Љајић је изразио уверење да ће нова закоснка решења омогућити да се робним резервама управља ефикасније и транспарентније.

        Новина је и то што се, како је рекао, уводе и обавезне резерве нафте и нафтних деривата, а Дирекција за робне резерве управљаће тим делом резерви.

Категорије: 

Коментари