Косовојводина - нова страница у историји распада

ГЛАС РУСИЈЕ - НА ДЕЛУ ПРОЦЕС ЦЕПАЊА СРБИЈЕ

Процесија присталица самосталности Војводине

  • Постаје очигледно да се процес распада Југославије и комадања Србије није завршио на нелегитимној независности Косова
  • Покрет Аутономне покрајине ка независности није унутрашњи, већ спољни процес

        ВЕЋИНА становника Војводине не дели „слободољубива“ расположења своје политичке елите. Дакле, покрет ка независности покрајине није унутрашњи, већ спољни процес.

        Војводина је начинила нови корак ка самосталности. Овог викенда потписници Четврте војводинске конвенције позвали су на измене устава земље, чији резултат треба да постане формирање Савезне Републике Србије, која би се састојала из две републике - Војводине и Србије. У акцији су учествовале локалне политичке снаге, партије мађарске, црногорске и румунске националне мањине, као и многобројне невладине организације, на пример Хелсиншки комитет. Нису сви „аутономаши“ подржали идеју републике Војводине, мада се већина сложила да даље одлагање решавања војвођанског питања може да доведе до заоштравања односа и „интернационализације“ овог проблема.

        Чиме се за Србију завршила „интернационализација“ питања Косова, чини се да одлично знамо.

        Али да се вратимо Војводини. Пошто је 2009. године Аутономна покрајина добила свој „статут“, многи експерти су истакли да он већ садржи наговештаје за будући устав - превише широка овлашћења дата су административном центру Војводине Новом Саду. Чак у формалностима. Застава покрајине са три звездице на плавој позадини сумњиво подсећа на две балканске државне формације, формиране уз међународно посредништво: по принципу „лош мир бољи је од доброг рата“ (БиХ) и уз кршење међународног права (Косово).

        Између осталог, не ради се о застави. Ако је веровати листовима, у неким градовима мултинационалне Војводине ученици, исти ти Срби и Мађари, више не разумеју једни друге и приморани су да прелазе на енглески. Како истиче српско интернет-издање Нема шале.рс, локални чиновници који одговарају за образовање и културу не подстичу мађарску мањину да учи српски, којим, да напоменемо, више или мање влада 95% становника земље. Уместо тога предлаже се да се као обавезни предмет уведе мађарски, између осталог и за Србе. Паралелно са тим, људи се хушкају против СПЦ. Није све глатко ни у економији. Поједини војвођански политичари тврде да се Србија бави економским израбљивањем Војводине. Некада у доба Југославије чули смо нешто слично од развијеније Словеније и Хрватске - на рачун заостале аутономне покрајине Косово.

Четврта војвођанска конвенција

        При томе не смемо рећи да Војводина нема политичке и економске слободе - сетимо се макар кредита које Нови Сад може да узима без усаглашавања са Београдом. Правде ради, низ примедаба делује засновано, на пример, незадовољство војвођанских фармера новим системом издајања државних субвенција.

        Ипак, већина становника Војводине не дели „слободољубива“ расположења своје политичке елите. Значи, покрет Аутономне покрајине ка независности није унутрашњи, већ спољни процес. Мишљење уредника интернет-издања Нема шале.рс Владимира Гвоића:

        - Суштина је да је на делу пузајући процес цепања Србије по обрасцу такозваних „обојених револуција“, развијених у лабораторијама Вашингтона - Пентагона. Готово по правилу, мењање државних граница једне државе иде кроз процес условљавања и мењања свести маса. То могу да појасним: као што је отимање либијске нафте започето креирањем слике такозваног „борца за демократију“, тако и процес феудализације Војводине од стране политичких агентура и мултинационалних компанија иде кроз стварање војвођанског идентитета, војвођанске нације, па и стварање војвођанског језика и цркве- који немају никакво историјско утемељење и подлогу. Такође, на делу је такозвани „црногорски“ сценарио, у који српски политичари нису веровали и коме нису придавали много пажње. Историја се нажалост понавља пред нашим очима, јер опозиционе странке практично нису ни коментарисале ову војвођанску конференцију, остављајући Ненаду Чанку и његовим политичким истомишљеницима огромни медијски простор и могућност за манипулацију, иако ова мала група аутономаша нема реалну подршку у народу. Опасност је заправо тај велики медијски простор и значај који се њему придаје оваквим противуставним идејама.

        И осредње обавештени знају да прави разлог захтева за отцепљењем Војводине  није просперитет такозваних Војвођана. Готово је комично, како војвођански политичари у Београду доносе законе против економских интереса, не само житеља Војводине, већ и против житеља остатка Србије. Они затим јуре назад у Нови Сад, оптужујући тај исти Београд за пљачку и нудећи децентрализацију, аутономију а затим и независност као крајње решење, каже Гвоић.

        Занимљива подударност. Недавно се на српској телевизији појавила реклама за средство за заштиту машина за прање веша направљена у иностранству. У једном од кадрова приказана је карта Србије, истина из неког разлога без Косова и Војводине. Између осталог, слоган ове рекламе је „Нек машина служи дуго“. Одигледно, док се Србија не врати у границе с почетка 20. века.

        А ако ћемо озбиљно, постаје очигледно да се процес распада Југославије и комадања Србије није завршио на нелегитимној независности Косова.

Категорије: 

Коментари