Ко жели владу ДС-СНС

ДАЧИЋ ЈЕДНО, АМБАСАДОРИ ДРУГО, ВУЧИЋ ТРЕЋЕ  

  • Постоје светске силе које траже формирање владе ДС, СНС и СПС-а, тврди Дачић
  • Амбасада САД: формирање нове српске владе је унутрашње питање
  • Вучић: бивша владајућа коалиција окупљена око ДС-а је изгубила легитимитет да управља Србијом

        Лидер социјалиста Ивица Дачић каже да неке западне земље желе да ДС и СНС формирају нову републичку владу.

        Дачић је навео да СПС није почела преговоре о формирању нове владе ни са једном од две најјаче странке.

Дачић: Да ли СНС и ДС праве владу?

        Он је потврдио да са обе партије постоје контакти и комуникација али да, осим начелног договора са ДС-ом између два изборна круга, никаквих других разговора и понуда није било.

        „Имао сам неколико разговора и са демократама и са напредњацима, и нико ми није изнео никакав конкретан предлог. Начелно смо причали о потреби за политичком стабилношћу, о функционисању система и институција у новонасталим околностима“, казао је Дачић.

        Он је казао да није нити ће бити кочница за формирање нове владе, истучући да за државу није добро да дуго буде без институција и да је потребно избећи институционалну кризу.

        „С друге стране, изостанак предлог од стране ДС-а и СНС-а ствара сумње да ће можда те две странке правити владу, што је жеља неких западних земаља“, казао је Дачић и додао да то траже „врло моћне западне државе преко својих амбасадора и других дипломата“.

        Према његовим речима, као што су „постојали разговори између ДС и СНС пре избора, тако постоје и сада контакти“.

        „Нећу да будем жртва њихових договора и још да народ мисли да сам ја тај који кочи формирање владе. Такође, постоје и светске силе које траже формирање владе ДС, СНС и СПС-а“, навео је Дачић.

        На питање да ли би ушао у такву владу, Дачић је одговори: „А шта бих радио унутра... Како бисмо се тада поделили, ко би био опозиција, колико би то потрајало...“.

Амбасадори не траже владу СНС-ДС

        Такозвана влада велике коалиције није поменута ни на једном од бројних састанака које су амбасадори страних држава имали са лидерима СНС-а после избора.

        Политика преноси изјаву неименованог високог дипломате из једне европске државе да је „врло је значајно да се страни фактори не мешају у процес формирања владе“.

        То од којих странака ће се направити нова или досадашња коалиција мора да буде усаглашено на унутрашњем политичком нивоу.

        „Ми немамо ни позитиван ни негативан став према такозваној влади велике коалиције. И на формалним и на неформалним разговорима уз ручак или вечеру са Томиславом Николићем или Александром Вучићем недвосмислено нам је потврђено да ће Србија наставити путем европских интеграција, истиче један од дипломата.

        Он је рекао да „приликом тих сусрета указујемо само на потребу да се нова влада конституише што је пре могуће, како би се што пре наставио процес интеграција, дијалог са Приштином и са медјународним финансијским институцијама. Идеално би било да се то деси пре лета, крајем јуна“.

        Исти саговорник је навео да није уобичајено у дипломатској пракси да се открива јавно кад је који амбасадор ручао са новоизабраним председником Србије, Вучићем, Дачићем, Тадићем или било ким другим политичким актером.

        Сви саговорници,  високе дипломате или амбасадори из неколико амбасада земаља Европске уније и других држава Европе, потврдили су да су после избора имали директне и садржајне разговоре са водећим људима из Српске напредне странке.

        Према тим изворима,  најчешће сз разговори вођени са замеником председника СНС Александром Вучићем и новоизабраним председником Србије Томиславом Николићем.

        Ови састанци су последњих дана организовани и са дипломатским представницима група земаља и са амбасадорима појединих држава понаособ, преноси дневник.

        На питање да ли су дипломате из америчке амбасаде разговарале са финкционерима СНС о формирању владе и евентуалне велике коалиције, из америчке амбасаде у Београду је стигао званичан одговор:  „Иако одржавамо редовне контакте са низом политичких партија, формирање нове српске владе је унутрашње питање које ће бити одређено у интерним консултацијама српских политичких лидера. Надамо се да ће нова коалициона влада наставити да буде посвећена путу ка чланству у ЕУ, регионалној стабилности и развоју конструктивних односа са Косовом“, наводи се у одговору амбасаде САД у Београду.

        Шведски амбасадор у Београду Кристер Асп потврдио је да разговори са политичким лидерима у земљи домаћину спадају у опис амбасадорског радног места.

        „Што се пре формира влада то ће пре бити настављен реформски процесускладјивања са европским законодавством и дијалог измедју Београда и Приштине“, казао је Асп и додао да је „сада све искључиво у рукама српским политичара“.

Вучић: О влади после Николићеве инаугурације

        Заменик лидера Српске напредне странке Александар Вучић најавио је да ће званични разговори о формирању нове републичке владе почети након инаугурације новоизабраног председника Србије Томислава Николића.

        - Званични преговори о формирању владајуће коалиције и нове Владе Србије почеће након што новоизабрани председник Републике Томислав Николић положи заклетву и у складу с комплетном уставном и законском процедуром - казао је Вучић.

        Он је истакао да „неформалних контаката међу странкама, наравно, има, али то с ким разговарамо сачуваћу за себе, јер конкретних договора још нема“.
Вучић је оценио да влада коју би формирале демократе и социјалисти „једноставно не би имала легитимитет“, указујући да је ситуација у Србији после победе Николића на председничким изборима „много јаснија“.

        Према његовим речима, бивша владајућа коалиција окупљена око ДС-а је „изгубила легитимитет да управља Србијом“.

        Он није желео да одговори на питање да ли ће на седници Главног одбора СНС бити донета одлука о могућем мандатару нове владе, али ни ко ће у наредном периоду, до изборне скупштине СНС у септембру, водити напредњаке. 

Категорије: 

Коментари